Tek Sağlık Platformu: Sağlık için aşı olun

Tek Sağlık Platformu, dünyada her yıl 2.5 milyar insanın zoonotik karakterli hastalığa yakalandığını belirterek aşı karşıtlarına çağrıda bulundu: Korona virüse karşı tek umut aşılanmak.

Abone ol

Osman Çaklı

BURSA - Bursa Diş Hekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Tabip Odası ve Bursa Veteriner Hekimler Odası tarafından oluşturulan Tek Sağlık Platformu, 6 Temmuz 'Dünya Zoonozlar Günü' kapsamında zoonotik hastalıklar hakkında açıklama yaptı ve korona virüse karşı herkesi aşı olmaya çağırdı.

'SAĞLIK İÇİN TEK UMUT AŞI'

Tek Sağlık Platformu açıklamasında zoonotik hastalıkların hayvanla insan arasında geçişli olduğunu belirterek bunun tek yönlü olmadığını vurguladı. İnsanlardan hayvanlara da geçebileceği belirtilere “Genellikle hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olarak bilinse de tam tersinin yani insanlardan hayvanlara geçen hastalıkların olduğu durumlar vardır” denildi. Açıklamada aşı karşıtlığı eleştirilerek, “Bugün, yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı etkileyen ve ‘zoonoz’ olduğu düşünülen bir pandeminin ortasındayız, tüm dünyadaki vaka sayısı bu yazı hazırlanırken 183 milyon civarındaydı ve sağlığımız için yine tek umudumuz aşı" ifadeleri kullanıldı.

'GIDA KAYNAKLI HASTALIKLARIN YÜZDE 90'I ZOONOTİK'

Açıklama Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü verilerine göre insanlarda görülen enfeksiyöz hastalıkların yüzde 61’inin zoonoz olduğu, bu hastalıkların zaman zaman salgın olarak ortaya çıktığı belirtildi: "Yine yeni ortaya çıkan patojenlerin ise yüzde 75’i zoonoz karakterli." 1975 sonrasında görülen EBOLA, Batı Nil Virüsü, Kuş Gribi ve son olarak Covid-19’un zoonotik karakterli olduğuna vurgu yapılarak, gıda kaynaklı hastalıklarda daha ürkütücü bir oranın ortaya çıktığı belirtildi: “İnsanlardaki gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 90’ı zoonotik karakterlidir. Son günlerde, gıda işletmelerinde çekilip sosyal medyada yayınlanan, süt banyosu, döner dansı, buzdolabında serinleme konulu videolar olayın sadece hijyen değil, sağlık boyutunu da bu şekilde ortaya koymaktadır.”

GELİŞMEMİŞ ÜLKELERDE ÖLÜMLER DAHA YÜKSEK

Her yıl 2,5 milyar insanın zoonotik hastalığa yakalandığı ve bunlardan 2,7 milyon insanın öldüğü aktarılan açıklamada, gelişmemiş ülkelerde enfeksiyon hastalıklarından ölüm oranının yüzde 43,6 gibi oldukça yüksek bir oranda seyrettiği ifade edildi. Canlı sağlığının yanında durumun ekonomik sonuçlarına da değinilen açıklamada, her yıl 8 milyar dolar hayvansal üretim kaybı ve Covid-19 hariç 43 milyar euroluk insan sağlığı için tedavi gideri var" denildi.