Teleferik direnişi sürüyor: Sapanca Kırkpınar sakinlerini o gün öldürdüler

Sapanca’da hayata geçirilmesi planlanan “Teleferik Projesi”ne karşı bölge sakinlerinin nöbeti 2 buçuk ayı aşkındır devam ediyor. Eylem nöbeti tutan yurttaş Fatma Tıknaz tepkisini şu cümlelerle dile getirdi: "Sabah namazında o gün bizi öldürdüler. Kırkpınar sakinlerini o gün öldürdüler. Ağaçlarımızı sökmeyin' dedik ama dinlemediler."

Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Sapanca'nın Kırkpınar mevkisinde tartışmalı teleferik projesinin inşaatına başlamasının ardından çevreciler ve bölge halkı, 3 bin ağacın kesileceği ve Sapanca Gölü’nün ekolojik dengesini bozacağı gerekçesiyle projeye karşı nöbet tutuyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yap-işlet-devret modeliyle ihaleye açtığı proje için 10 Eylül 2018'de Bursa Teleferik AŞ-Teleferik Holding AŞ Ortaklığı isimli şirketle 25 yıl süreli gelir paylaşımı sözleşmesi yapıldı. Bölge halkının karşı çıktığı projeyle, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından geçen yıl "deprem toplanma alanı" olarak da gösterilen 9,6 dönümlük mera arazisi üzerinde teleferik inşaa edilecek. Bölge halkı, inşaatın durdurulması için gece gündüz inşaat alanının yanında nöbet tutuyor.

'800 DÖNÜMLÜK BİR ALAN DAHA İMARA AÇILACAK'

Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hüsamettin Koçlu, başından beri teleferiğin yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Koçlu, "Biz teleferiğin yapılması taraftarı değiliz, bu bir doğa katliamıdır. Teleferik bu bölge için uygun değil. Bu bölgenin teleferiğe ihtiyacı yoktur. Aşağı tarafta, yol hattında 9 bin 600 metrekare, tepe kısmında ise 60 dönümlük bir alanı ve 5 ile 80 yaşında binlerce ağacı yok edecekler, bununla da kalmıyor daha sonra 800 dönümlük bir alan imara açılacak" diye konuştu.

.

60 dönümlük arazinin olduğu ve binlerce ağacın kesilmesi öngörülen bölgeye gidilen yol ve Soğucak yaylasındaki giriş yollar kapatılmış vaziyette. Kuzey Ormanları Savunması üyeleri şirket yetkililerinin kapattıkları yola koyduğu 'inşaata girmek tehlikeli ve yasaktır' uyarı tabelasını kaldırarak yerine 'Kuzey Ormanları Savunması' kalkanını koydu. Teleferiğin üst istasyon ayağında çalışmaların yapılmasına ve betonun dökülmesine Kuzey Ormanları Savunması tepki olarak pankart astı.

'BELEDİYE SUÇ İŞLEDİ'

Endüstri Mühendisi Yürütme Kurulu Başkanı Salim Aydın, ruhsat ve ÇED raporu olmamasına rağmen 21 gün çalışma yapıldığını, bunun suç olduğunu ve bu suçu belediyenin de işlediğini söylüyor. Aydın şöyle konuştu: "Bu bir rant projedir. Burada halkın yararına olan bir proje söz konusu değildir. Proje kapsamındaki alanın uzunluğu bin 400 metre ve yaklaşık 60 dönümlük bir alanda binlerce ağaç kesilecek. Tıpta kullanılan defne ağaçları da var bu alanın içinde ve belediye başkanı bize 'fazla ağacın kesilmesini düşünmüyorum' diyor.

Teleferiğin üst istasyon ayağında çalışmaların yapılmasına ve betonun dökülmesine tepki gösteren Aydın, 2018 yılında yer teslimi sadece kağıt üzerinde yapıldığı açıkladı.

'BİZİ SABAH NAMAZINDA ÖLDÜRDÜLER'

Fatma Tıknaz da teleferiğe değil, yapılması planlanan yerine karşı olanlardan biri. Tıknaz şöyle konuştu: "Biz mahallece rahatsız olacağız, olduk da. Bizim çocuklarımızın oynadığı basket alanımız vardı, zorla elimizden aldılar. Mahallenin haberi yok. Tek kişi ihaleye girmiş ve gidin yapın demişler. Mahalle sakinlerinin hiçbirinin onayı almadan karar almışlar. Biz buna karşıyız. Bizim yeşil alanımızı ve ağaçlığımızı katledecekler. Ruhsatları 11'nci ayın 6'sında alınmış ama biz 2 buçuk aydır çadırda eylem yapıyoruz. 500 polis ile gelip bizi darp ettiler. Sabahın 6 buçuğunda geldiler, zabıtası polisi çadırımızı götürdüler. Çıplak ayaklarla biz müdahale ettik. Sabah namazında o gün bizi öldürdüler. Kırkpınar sakinlerini o gün öldürdüler. Biz o gün resmen öldük. Ondan sonra ağaçları sökerek ciğerlerimizi söktüler. Yaptınız yapacağınız kadar, yaktınız yakacağınız kadar. Ağaçlarımızı sökmeyin dedik ama dinlemediler."

'SAPANCA'NIN EKOLOJİK DENGESİ BOZULACAK'

Kuzey Ormanları Savunması da projeyle ilgili basın açıklaması yaptı. Cemre Demircioğlu'nun okuduğu metinde şöyle denildi: "Bizler, kendilerini Melen Havzası’ndan Istranca Dağları’na kadar uzanan bütüncül ekolojik alanın ve son orman bölgesinin korunmasına adamış Kuzey Ormanları Savunması’yız. Yüzyıllardır ayakta kalmış bu kadim Kuzey Ormanları, günümüzde doğayı katleden 'sözde' mega projelerin, nükleer ve termik santrallerin, iktidar destekli inşaat ağalarının, av çetelerinin, taş ve maden ocaklarının ağır tehdidi ve tahribi altındadır.

Kuzey Ormanları Savunması basın açıklaması yaptı.

Bu tahrip Kuzey Ormanları'nın bir parçası olan Sakarya doğasını günden güne yok etmenin eşiğine getirmiş durumda. Sakarya’nın bereketli tarım arazileri Kuzey Marmara Otoyolu ile yok ediliyor ve topraklarımız gasp ediliyor. Organize Sanayi Bölgeleri geri döndürülemez doğa tahribatı yaratıyor. Marmara’nın temel su kaynağı olan Sapanca Gölü, iklim krizi ile gün geçtikçe kuraklaşıyor ve rant projeleriyle kirletiliyor.

Ve bugün, Teleferik projesinde de olduğu gibi, turizm kisvesi altında ormanlık alanlar yapılaşmaya açılıyor. Sapanca Belediyesi'nin ihale ettiği Bursa Teleferik A.Ş. isimli şirket, teleferik hattı boyunca binlerce ağaca kıyarak halkın aylardır nöbet tutarak savunduğu ormanı ve merayı tahrip edecek, Sapanca gölünün ekolojik dengesini bozacak ve bölgedeki canlı yaşamını tehdit edecek.

Bizler hayatımızın olmazsa olmazı olan havanın, suyun, toprağın, ormanların, yani yaşamın kendisinin, rant ve talan yoluyla yok edilmesine karşı çıkıyoruz!"