Telegram, Güney Kore'den özür diledi

Telegram, Güney Kore'de platform üzerinden paylaşılan 'deepfake' cinsel içerikli görüntülerin ele alınış biçimi dolayısıyla yetkililerden özür dileyerek 25 videoyu kaldırdı.

Abone ol

DUVAR - Telegram mesajlaşma uygulaması, Güney Kore'de yapay zekayla oluşturulan ve platform üzerinden paylaşılan cinsel içerikli görüntülerin ele alınış biçimi dolayısıyla Güney Koreli yetkililerden özür diledi. Güney Kore polisi, bundan günler önce söz konusu 'deepfake' görüntülerin yayılmasına 'yataklık' ettiği şüphesiyle Telegram hakkında soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Görüntülerin yayılması ülkede büyük bir tartışma yaratmış, görüntüleri oluşturan beş sanığa hapis cezası verilmişti. 

'TELEGRAM DURUMUN CİDDİYETİNİ KABUL ETTİ'

BBC'nin haberine göre, yetkililer, söz konusu video görüntülerinin platformdan kaldırıldığı bilgisini de verdi. Telegram, Güney Kore'nin İletişim Standartları Komisyonu'na (KCSC) yaptığı açıklamada, yaşanan durumun 'talihsiz' olduğunu belirterek, eğer 'herhangi bir yanlış anlaşılma unsuru varsa bunun için özür dilediklerini' ifade etti. Telegram, açıklamasında ayrıca KCSC'nin talep ettiği 25 videoyu kaldırdıklarını doğruladı. 

Telegram, kuruma yaptığı son açıklamada kurumla gelecekte iletişim kurulması için bir eposta adresi teklifinde de bulundu. KCSC de Telegram'ın bu yaklaşımını 'çok ileri görüşlü' olarak tarif ederek şirketin durumun 'ciddiyetini kabul ettiğini' söyledi. 

Ne olmuştu?

Güney Kore'de yapay zekayla oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından ülkede tepkiler artarken, 28 yaşındaki bir kişiye bu videoları üretmekten 5 yıl hapis cezası verilmişti. Ülkede bir önceki hafta okul ve üniversitelerle bağlantılı bazı sohbet gruplarından çoğunluğunu kadın ve kız çocukların oluşturduğu birçok mağdurun manipüle edilen ses ve görüntüleri içeren 'deepfake' adı verilen yöntem aracılığıyla cinsel içerikli görüntülerinin yayıldığı tespit edilmişti.

Sosyal medya kullanıcılarının bazı gruplara, sınıf arkadaşları ve öğretmenleri gibi tanıdıkları kişilerin fotoğraflarını yüklemesi ve diğer kullanıcıların da bu fotoğrafları kullanarak sahte görüntüler oluşturması ülke genelinde tepkilere yol açmıştı. Tepkilerin ardından Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 28 yaşındaki bir kişiyi yaklaşık 400 deepfake videosu üretmek ve bu türden 1700 civarı görüntüyü internette yaymaktan suçlu bulmuştu.

Şüphelinin 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığının belirtildiği kararda, "Sahte videoların içeriği iğrenç ve tarif edilmesi zor" ifadesi kullanılmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)