Televizyonlar için yeni kapatma kararı
TÜRKSAT, çok sayıda kanalın yayınını durdurdu. Kapatma kararının OHAL kapsamında alındığı iddia ediliyor.
DUVAR - TÜRKSAT, bu akşam saat 20.30'da Hayatın Sesi TV, Jiyan TV, Zarok TV ve Van TV de aralarında olduğu çok sayıda kanalın yayını, bildirim yapmadan durdurdu. Kapatma kararı ile ilgili olarak TÜRKSAT tarafından hiçbir gerekçe gösterilmedi. TÜRKSAT yetkilileri kararın RTÜK'e ait olduğunu öne sürdüler.
Kanallara resmi olarak bilgilendirme henüz yapılmadı. OHAL kapsamında alınan karara, kanal yöneticileri tepki gösterdi. Televizyon kanalları yayınlarına internet üzerinden devam ediyor.
"OHAL KEYFİYETİNİN VERMİŞ OLDUĞU BİR KARAR"
Hayatın Sesi Televizyonu Yayın Koordinatörü İskender Bayhan, kararın kendilerine bildirilmediğini ve bu kararın OHAL keyfiyetinden kaynaklandığını söyledi.
OHAL ilanından sonra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a bağlı özel bir komisyon kurulduğunu belirten Bayhan, "Bu komisyon OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamelere dayanarak bu tip kararlar alma yetkisine sahip. Bu yetkilere dayandırılarak 12 televizyon ve radyo kanalının yayını durdurulabiliyor. Şu an bu nedenlerden dolayı bütün hukuk yolları kapalı. Bize herhangi bir tebligat bile gönderilmeden kapatma kararını almışlar. Bize haber verme gibi bir zorunluluk da hissetmiyorlar. Sadece RTÜK'ten öğrenebildiğimiz bilgiler bunlarla sınırlı" dedi.
"KARARIN HUKUKİ AÇIKLAMASI YOK"
Bu yöntemin yasal dayanağı olmadığını kaydeden Bayhan, "Çünkü OHAL dönemi demek basın özgürlüğü gibi kavramların hukuki güvencesinin olmaması demektir. Dolayısıyla ortada yetkilerin tamamen OHAL kapsamında hükümetin, OHAL yetkileriyle donatılmasının keyfi bir şekilde karar alınabilir olduğunun göstergesidir. OHAL keyfiyetinin vermiş olduğu kararlar sonucunda bu yöntemlere başvuruluyor" şeklinde konuştu.
Kendilerine hiçbir uyarı yapılmadan yayınlarının kesildiğini söyleyen Jiyan Tv Yayın Koordinatörü İbrahim Aslan, TÜRKSAT’ın kararıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Uzun zamandır medyada tek ses kalsın isteniyordu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL’in getirilmesi bu sürecin hızlı ilerlemesine olanak sağladı. Jiyan Tv ile birlikte diğer televizyonların kapatılması da bunun devamıdır. Bu nedenle aslında bizim için sürpriz olmadı bu karar.”
Ağırlıklı olarak Kurmanci ve Kirmanckî (Zazaca) yayın yaptıklarını ve kültürel programlarının ağırlıkta olduğunu söyleyen Aslan, “Demek buna da tahammülleri kalmadı. Muhalif basına, muhalif sendikalara yönelik saldırılar, tekçi bir sistem inşa edilmek istendiğini gösteriyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
İnternet üzerinden yayının devam ettiğini söyleyen İbrahim Aslan, ellerine tebligat geçtiğinde yasal süreci başlatacaklarını söyledi.
ÇOCUK KANALI ZAROK TV DE KARARTILDI
Kürtçe çocuk programları ve çizgi filmler yayınlayan Zarok Tv Yayın Koordinatörü Dilek Demiral, bugüne kadar RTÜK tarafından ne uyarı ne de para cezası aldıklarını söyledi. Demiral, televizyonun açılışını RTÜK üyelerinin kutladığını da sözlerine ekledi.
Gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra uygulamaya itiraz edeceklerini belirten Dilek Demiral, bu süre içinde Zarok Tv’nin internetten yayın yapmaya devam edeceğini söyledi.
‘OHAL HUKUKSUZLUĞU’
Yayınlarının TÜRKSAT tarafından kapatılmasını eleştiren Van Tv Yayın Koordinatörü Serdar Altan, gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Akşam saatlerinde hiçbir uyarı yapılmadan karartıldı Van Tv. TÜRKSAT’ı aradık, RTÜK’ün kararı dediler. Ancak RTÜK’ten aldığımız bilgiye göre Van Tv ve diğer kanallar, Kanun Hükmünde Kararname ile TÜRKSAT’tan çıkarılmış.”
Televizyon kanallarının TÜRKSAT’tan çıkarılmasını basın özgürlüğüne darbe olarak nitelendiren Altan, “Basının üzerinde mevcut bir baskı vardı zaten. Uyarı cezalarıyla, para cezalarıyla medyayı susturmaya çalıştırlar. Ama bu yetmemiş olmalı ki, bu çareye başvurdular” dedi.
Televizyon kanallarının karartılmasını hukuksuz olduğuna dikkat çeken Altan, “Olağanüstü Hal uygulamaları bu türden hukuksuzluklar için zemin hazırlıyor. Medyada tek ses isteyenler de bu hukuksuz ortamdan yararlanıyorlar” şeklinde konuştu.
Televizyon kanallarının lisanslarının iptal edilmediğini belirten Serdar Altan, “Tekçi bir medya için RTÜK lisansları da iptal edebilir” diyerek endişesini dile getirdi. Altan, medyaya yönelik baskılara karşı izleyicilerin, okurların tepki göstermesi ve yayın organlarına sahip çıkması çağrısında bulundu.
Kararın ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter'da #HayatınSesiSusturulamaz hastagi açıldı. Birçok kullanıcı karara tepki gösterdi.