Temsilci atayan sosyal ağlara Meclis daveti

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Twitter hariç çoğu mecranın temsilcilik açma yönünde açıklamaları olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde bu mecraların temsilcilerinin Meclise davet edilebileceğini kaydetti. CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise, “Bu platformların 'Türkiye’de temsilci bulunduracağız' demesi, hükûmetin birçok konudaki taleplerine yanıt vermek zorunda kalmayı kabul ettikleri anlamına gelmiyor” dedi.

Abone ol

ANKARA- Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplanarak sosyal mecralarda son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Komisyonun yeni dönemdeki yol haritasını belirlenmek üzere toplandığını ifade eden Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, “Gündemde olan önemli konulardan bir tanesi temsilcilik açılması konusu. Bizim Komisyonumuzun kurulması ve bu konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bağlayıcı bir yasanın çıkmasıyla beraber, şimdiye kadar Twitter hariç YouTube, Facebook, Instagram ve yine diğer mecraların bu konuda gelip temsilcilik açtığını görüyoruz. Biz bunu olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu mecraların temsilcilerinin Meclise davet edilmesi dâhil, bizim bu dijital suçlar, dijital döşüm, dijital gelişmeler, bütün bu konuları temel haklar ve özgürlükleri koruma bağlamında tekrar tekrar değerlendireceğiz” diye konuştu.

'HÜKÛMETİN TALEPLERİNİ KABUL ETTİKLERİ ANLAMINA GELMİYOR'

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise sosyal mecraların Türkiye’de temsilcilik açmalarına ilişkin, “Bu platformların 'Türkiye’de temsilci bulunduracağız' demesi, siyasi anlamda herhangi bir partinin, özellikle hükûmetin birçok konudaki taleplerine doğrudan ve kesin olarak yanıt vermek zorunda kalmayı kabul ettikleri anlamına gelmiyor” dedi. Yavuzyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu ana kadar temsilci bulundurmayı kabul eden sosyal medya platformları arasında Facebook, Instagram, TikTok VKontakte, YouTube Dailymotion, Spotify, Netflix, Amazon Prime video var. Henüz temsilci bulundurmayanlar arasında da Twitter, Periscope, Pinterest gibi platformlar var. Tabi, temsilci bulundurmayla ilgili yapılan açıklamalar bazı şartları da ortaya koyuyor. Bu platformların “Türkiye’de temsilci bulunduracağız” demesi, siyasi anlamda herhangi bir partinin, özellikle hükûmetin birçok konudaki taleplerine doğrudan ve kesin olarak yanıt vermek zorunda kalmayı kabul ettikleri anlamına gelmiyor. Burada özel hayatın gizliliği ve özgürlükler konusunda da taviz vermemeliyiz. Güvenlikçi bir anlayışla yaklaştığımız zaman, Türkiye’nin önünde bir Kuzey Kore örneği var, bir Çin örneği var...” 

'E-SPOR OYUNCUMUZ İNTERNETİ YAVAŞ OLDUĞU İÇİN ULUSLARARASI TAKIMDAN ÇIKARILDI'

Komisyonun sadece sosyal medya uygulamalarına indirgenmemesi gerektiğine dikkat çeken ve Türkiye’de internet hızının yavaşlığına vurgu yapan Yavuzyılmaz, şöyle konuştu:
“Dijital Mecralar Komisyonu olarak üzerinde durmamız gereken konulardan biri de, bazı noktalarda teknolojinin gerisinde kaldığımız için pek çok teknolojik ürün ithal edilmek durumunda. Bu noktada da çok yüksek vergiler var. Bu vergilerin düşürülmesi için mutlaka adım atmalıyız. Bu vergiler düşürülmediğinde nerelerde geri kalıyoruz, bir tane örnek vermek istiyorum. Örnek olarak, artık “e-spor” denilen bir spor var. Bunların olimpiyatları da düzenlenmeye başladı ve bizim e-spordaki profesyonel oyuncularımızdan birisi olan Özgür Eker geçtiğimiz günlerde interneti yavaş olduğu için -buna ping sorunu deniliyor- maalesef dâhil olduğu uluslararası e-spor takımından çıkarıldı ve dolayısıyla da burada Türkiye’nin temsili yapılmamış oldu. Kendisi 2019 yılında dünyanın en iyi 20 e-spor oyuncusundan birisi.”

'DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU BÜTÜN KOMİSYONLARIN ANA KOMİSYONU HALİNE GELDİ'

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ise düşünce hürriyetinin önündeki engelleri kaldırabilecek nitelikte yasal düzenlemelerin komisyondan geçmesi gerektiğini kaydetti. Dijital Mecralar Komisyonu'nun bütün komisyonların ana komisyonu haline geldiğini vurgulayan Koç, “Bütün çalışmalarımızı bütün komisyonları davet etmek suretiyle yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü yaşam artık burada ve o komisyonların fikirlerini de almak gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu ana komisyon hâlindeki Dijital Mecralar Komisyonu'nun çok kıymetli olduğunu, Türkiye’nin geleceği açısından, dünyanın gelmiş olduğu aşama itibarıyla Türkiye’nin önündeki engellerin kaldırılması açısından çok önemli olduğunu ben düşünüyorum” dedi.

'İNTERNETİN DOĞRU KULLANIMI OKULLARDA MÜFREDATA GİREBİLİR'

Çocukların internetin doğru ve etkili kullanımı ile zararları konularında bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, bu konunun okullarda müfredata konulması ve bu konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ile istişare yapılması önerdi. Sedef, “Meclisimizde bundan önce çıkmış kanunların veya bundan sonraki çıkacak diğer kanunların da dijital bir bölümü var mı, yok mu ona bakmamız gerektiğine inanıyorum. Mesela, “çocuklarımızın en korunaklı alanı ev” diyoruz ama evde de önüne interneti veriyoruz, her türlü şeyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Yani genç kızlarımız o kamerayla belki kandırılabiliyor, belki o görüntüyle tehdit altına alınarak başka yaptırımlar uygulanıyor. Bu konulara ilişkin çalışma yapılabilir” diye konuştu.

'DİJİTAL MECRALARLA YAŞANAN SORUNLARIN EN BÜYÜKLERİ TACİZ, TEHDİT, İFŞA'

Yurttaşların gündelik yaşamda dijital mecralarla ilgili yaşadığı bazı problemler olduğunu söyleyen AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, bu sorunların başında taciz, tehdit, ifşa geldiğini belirterek şunları söyledi:
“Vatandaşımızın hangi siyasi görüşten olursa olsun hiç fark etmez, gündelik yaşamda dijital mecralarla ilgili yaşadığı bazı problemler var. Bu problemlerin en büyüklerinden bir tanesi benim gözlemlediğim kadarıyla taciz, tehdit, ifşa. Vatandaşlar bu konuda çözüm bekliyorlar. Yani mevcut hukuk normlarının bu tür sosyal medya üzerinden yapılan taciz, tehdit, ifşa gibi sıkıntılı durumlara çok ayak uyduramadığını belki görüyoruz. Bu noktada da muhakkak komisyonumuzun vatandaşımızın gündelik hayatında konforunu zedeleyen bu meseleyle alakalı tedbir alması ve bir çalışma yapması kanaatindeyim.”