TEOG'un yerine mahalli yerleştirme getirildi
TEOG'un yerine getirilen yeni sistem belli oldu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Öğrenci, evine en yakın okula yerleştirilecek. Başvuruda öğrencinin önüne 5 seçenek gelecek" dedi. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, fen liseleri gibi nitelikli okullara gitmek isteyenler içinse haziran ayının ilk haftasında tek sınav yapılacak. Bu sınava girmek isteğe bağlı olacak.
DUVAR - Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından, liselere geçişteki yeni sistemi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz bugün açıkladı. TEOG'un yerine, 'adrese en yakın, sınavsız mahalli yerleştirme' uygulaması getirildi. Bakan Yılmaz, yeni sistemin kısa adının 'Veli Tercihli Yeni Kayıt Sistemi' olduğunu söyledi.
Bakan Yılmaz, liselere geçişte getirilen yeni sisteme ilişkin şu açıklamada bulundu:
TEOG NEDEN DEĞİŞTİ?: Mevcut sistem TEOG en iyi sistemdi. Neden değişti? Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Bu sınavın okul dışı kaynaklara öğrencileri yönlendirdiği şekilde algı vardı. Demek ki sistem okul dışı kaynaklara yönelmeyi artırmış olabilir. Ortaokullarda TEOG'a katılmak için ilave bir devamsızlık olduğu ortaya çıktı. Bazen bir puanla evinin yanındaki okula gidemiyor. Bizler gelen şikayetleri dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerde mutabık. Evi yakın olana imtiyaz tanınır diye bir şey yoktu. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için stresi kaldıracak basit, kolay ve anlaşılır bir sistem getirelim dedik.
SINAV KALKTI, ORTAOKULDA GİDECEĞİ LİSE BELLİ OLACAK: Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Bu sistemde öğrenci adresine en yakın okula yerleştirilecek. Başvuru sırasında öğrencinin önüne bir ekran önüne gelecek, bu ekranda 5 tercihte bulunacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz. Yeni sistemle çocukların ortaokula kaydettirildiği anda hangi liseye gideceği bilinecek. Ortaokul ile lise arasındaki bağı kurmuş oluyoruz. Yüzde 90'ın üzerindeki öğrenci için geçerli. Tercihe bağlı ve adrese yerleştirme olacağı için sınav baskısı da kalkmış olacaktır. Bu yolla öğrencilerimiz sosyal sportif etkinlikler için vakit bulabileceklerdir. Adres bölgelerindeki sisteme, farklı akademik düzeylerde öğrenci gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak.
AMAÇ, EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRMAK: Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmek. Bunun için ne yapmak lazım; bütün liselerimizi fen lisesi ayarına çıkarmamız lazım. Tüm liseleri fen lisesi, sosyal bilimler ve proje okullar ayarına çıkarmak hedefimiz. Okullarımızın kalitesini artırdığımızda sınavsız geçişi sağlayacağız.
NİTELİKLİ OKULLAR İÇİN HAZİRANDA BİR SINAV YAPILACAK: Ülke genelinde belirlediğimiz sınırlı sayıda okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerinin gireceği bir sınav hazırladık. Sınav yapacak nitelikli okulları mayıs ayında açıklayacağız. Sınava girmek isteğe bağlı. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değil. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girecek.
6O SORU YÖNELTİLECEK: Merkezi bir sınav olacak. Sınav haziranın ilk hafta sonu yapılacak. Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak. Sınav iki bölümden oluşacak, tek oturumda yapılacak. Bu sınava girenler için de 5 tercih veriyoruz.
HANGİ SORULAR YÖNELTİLECEK: Soruları, bakanlığımız hazırlayacak. Hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Sınav sonuçlarını da haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz. Sınavda, 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından hazırlanacak sorular sorulacak. Merkezi sınav, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölmden oluşacak ve tek oturumda yapılacak.
YABANCI EĞİTİM KURUMLARI: Yabancı eğitim kurumları isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek. İsterlerse bakanlığın merkezi sonuçlarıyla kayıt da yapabilecekler.
3 MODEL GERİ ÇEVRİLMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinden 84 saat sonra, 19 Eylül’de TEOG kaldırılmıştı. Liselere geçişte açık uçlu sorulardan oluşacak bir sınav yapılacağı, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından duyurulmuştu. Bu sınava ise yüzde 5 ile yüzde 10 diliminde yer alan öğrencilerin katılacağı, geri kalanların da adrese dayalı olarak liselere yerleştirileceği gündeme gelmişti. Veliler, gözde liselere yerleşmenin mümkün olması için “Taşınalım mı?” sorusunu sıkça sormaya başlamıştı. Daha önce MEB tarafından hazırlanan 3 model, Cumhurbaşkanlığı tarafından 'uygun' bulunmayarak geri çevrilmişti.