Ter kokusunun sırrı çözüldü

York Üniversitesi'nden araştırmacılar, koltuk altındaki ter kokusunun kimyasal sırrını çözdü. Buna göre, koltuk altında yaşayan bir mikrop türünün içindeki belirli bir enzim kötü kokuya neden oluyor.

Abone ol

DUVAR - Bilim insanları, ter kokusuna koltuk altında yaşayan bir mikrobun içindeki enzimlerin neden olduğunu tespit etti. York Üniversitesi'nden uzmanlar bu mikropların insanlara primatlardan 'miras kalmış olabileceğini' söyledi. Çalışmanın daha etkili deodorantların üretilmesinin yolunu açacağı belirtiliyor.

Kötü kokunun neden ortaya çıktığını araştırdıklarını söyleyen Profesör Gavin Thomas, "Ter kokusunun nasıl üretildiğini keşfettik" dedi. Araştırma, söz konusu enzimin koltuk altındaki bir başka mikrop grubuna transfer edilmesiyle yapıldı. Araştırmacılar, enzimin bu yeni mikrop grubunda da kötü koku ürettiğini fark etti.

York Üniversitesi'nde aynı ekibin daha önce yaptığı bir çalışmada, 'tiyoalkol' olarak bilinen kötü koltuk altı kokusunun, mikropların deride başka maddelerle beslenmesi sırasında yaşanan kimyasal reaksiyonun bir yan ürünü olduğu tespit edilmişti. Bununla birlikte bu araştırma, insan derisindeki çoğu mikrobun tiyoalkol üretemeyeceğini, ter kokusuna çoğunlukla Staphylococcus hominis bakteri grubunun neden olduğunu saptamıştı.

Staphylococcus isimli bakterilerin içerisindeki taşıyıcı proteinlerin derinin üzerindeki kokusuz maddeyi emdiği, geriye ise kötü kokuya neden olan kısmın kaldığı keşfedilmişti.

'60 MİLYON YIL ÖNCEDEN BİR MİRAS'

Araştırmacılar, Unilever şirketiyle ortaklaşa yürütülen çalışmanın, ter kokusunu ortaya çıkaran bakterileri doğrudan hedef alan deodorantların üretilmesine olanak sağlayacağını aktardı. Uzmanlar, ter kokusuna neden olan enzimin modern insanların evriminden çok önce var olduğunu dile getirdi. Bu süreçte etkisi olan bakterilerin 60 milyon yıl önce eski bir mikrobiyal atadan miras kaldığını keşfetti. (DIŞ HABERLER)