Tesis yolu kapandı, bakanlık cezayı CHP'li belediyeye kesti: 'Bu adaletsizliktir'

CHP'li Ortahisar Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi'nin sel nedeniyle taşıyamadığı çöpleri geçici olarak depolayınca bakanlık 2 milyon 598 bin lira ceza kesti.

Abone ol

TRABZON - Trabzon'da geçtiğimiz günlerde yağan yoğun yağışın ardından Araklı ilçesindeki çöp tesisinin yolunun zarar görmesi büyük kriz çıkardı. Büyükşehir Belediyesi'nin çöpleri taşıyamaması nedeniyle çöplerini kendi taşıyan Ortahisar Belediyesi'nin personellerine tesise giriş izni verilmeyince, çöpler Ortahisar ilçesinde geçici olarak bir alana döküldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birçok ilçenin aynı sorunu yaşamasına rağmen Ortahisar Belediyesi'ne 2 milyon 593 bin TL ceza kesti. Konuyla ilgili bugün geçici depolama alanı önünde açıklama yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya "Bu ülkede nasıl adaletsizlik ve ayrımcılık olduğunu net olarak ortaya koyacak bir olaya tanık olduk" dedi.

PERSONELLER 11 SAAT ALIKONULDU

Trabzon'un doğusunda cuma gününden itibaren etkili olan sağanak yağışlar Sürmene, Araklı ve Arsin ilçelerinde sele dönüşmesiyle birçok yerde tahribat oluştu. Tahribata uğrayan yerlerden biri de Araklı ilçesinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne ulaşımı sağlayan köprü oldu. İlçe belediyelerinden topladığı çöpleri tırlarla tesise taşıyan Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekipleri köprünün zarar görmesi nedeniyle çöpleri taşıyamadı. Köprüden küçük araçların geçebileceğinin belirtilmesi üzerine Ortahisar Belediyesi ekipleri kendi çöp kamyonlarıyla tesise ulaştı. Fakat tesisin bulunduğu yöre halkı bölgede oluşan kötü kokudan dolayı Ortahisar Belediyesi'nin araçlarını tesise sokmadı. 11 saat alanda alıkonulan personeller daha sonra Ortahisar'a geri döndü.

Günlük çöp toplayabilmek için kamyonlarını boşaltması gereken Ortahisar Belediyesi ekipleri çözüm olarak çöp transferinin yapıldığı Delilitaş mevkiindeki alana kamyonları boşalttı. Çöp tesisine ulaşımdaki sıkıntı sürerken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorunun çözümü adına adım atmak yerine Ortahisar Belediyesi'ne ceza kesti. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla Ortahisar Belediyesi'ne Çevre Kanunu'na istinaden 2 milyon 598 bin TL idari ceza uygulandığı bildirildi.

Aynı şekilde AK Partili Akçaabat Belediyesi'nde de selden dolayı çöp sorunu yaşanmasına rağmen herhangi bir cezai işlem uygulanmadı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim katı atık tesisine giden yolda oluşan tahribat nedeniyle çöp toplama ve taşıma işleminde beklenmedik durum meydana geldiği konusunda açıklama yaptı.

Konuya tepki gösteren Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Gelir ve temizlik personelleri ile birlikte geçici depolama alanında açıklama yaptı. Olayla ilgili yaşanan süreci anlatan Kaya, kendi görevleri olmadıkları halde yaşanan çöp sorununa çözüm bulmak için adım attıklarını fakat bakanlığın ayrımcı bir şekilde kendilerini cezalandırdığını söyledi.

'PERSONELİMİN BURNU KANASA KİM HESAP VERECEKTİ?'

Çöp taşıma görevinin ilçe belediyesinin değil Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda olduğunu kaydeden Kaya, "Bizim görevimiz Trabzon'un 87 mahallesinden çöpleri toplamak, buradaki bertaraf istasyonuna getirip teslim etmek. Bu çöpleri buradan alıp Araklı’ya, tesise getirme görevi Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin görevidir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesinin görev ve sorumluluklarını belirtiliyor. Fakat Araklı'daki köprü zarar görünce büyükşehrin araçları buradan çöpleri alıp oraya taşıyamadılar. Bize çöplerin küçük araçlarla taşınabileceğini çöp kendi araçlarımızla tesise getirmemizi söylediler. Biz de dolan araçlarımızı boşaltmak için 14 araç 47 personelimiz Araklı'ya gitti. Fakat araçlarımız ve personelimiz 11 saat boyunca alıkonuldu. Bu ülkenin kolluk kuvvetleri, bu şehrin valisi neredeydi? Personelimin burnu kanasındaydı, bunun hesabını kim verecekti?" sözlerini kullandı.

Araçların boşaltılamaması nedeniyle Ortahisar'da 11 saat boyunca çöp toplanamadığını kaydeden Kaya, bunun için yeni bir çözüm üretmek durumunda kaldıklarını söyledi. Ya çöp toplamayacaktık ya da yine tesiste 11 saat rehin alınmak üzere iki seçenekle bırakıldıklarını kaydeden Kaya, "Bizim görevimiz toplamak, onların (büyükşehir) görevi taşımak, biz de onu yaptık. Bizim görevimiz olmamasına rağmen, sırf çözüme katkı vermek için çöpleri kendi araçlarımızla oraya taşıdık fakat gördük ki sahip çıkan yok" dedi.

'GECE 11.00'DE ÇIKABİLDİK'

Ortahisar Belediyesi araçlarının ve personelinin rehin alınması hakkında bilgi veren temizlik İşleri Müdürü Ahmet Gelir, gece 11.00'da tesisten çıkabildiklerini söyledi. Gelir, "Vatandaşlar orada eylem yaptı, bizim araçlarımızın önünü kesti. Araçlarımızı çıkaramadık. Jandarma Alay Komutanı geldi, Vali beyden talimat beklediğini, onun için müdahale etmediğini söyledi. Gece 11.00'lerde Araklı Belediye Başkanımız geldi, görüşme yaptı. Sonra araçlarımızı alıp şehre döndük” sözlerini kullandı.

Yaşanan olay üzerine araç ve personelleri tesise göndermeme kararı aldığını kaydeden Kaya açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Dün 11 saat boyunca çöp toplayamadık, çöpler yığıldı, dolayısıyla o arabaları bir yere boşaltmam lazımdı. Geldik, boşaltacağız ama almadılar. Ne yapacağım? Ben de işte buraya dökmek zorunda kaldım ki en uygun alan burası ve buraya çöp dökme uygulaması sadece bugüne özgü bir şey değil, geçmişte de yapılan bir uygulama. Araçların taşımasıyla ilgili bir sıkıntı olduğu zaman çöpler buraya dökülüyor. Burada dereye su sızma riski yok, halk sağlığını tehdit eden hiçbir şey yok. Mecburiyet karşısında oradaki tesisten çöpleri alıp taşıyamadıkları için geçici olarak bir iki günlük tedbir olarak bunu yaptık.

'CEZAYI TÜRK MİLLETİNİN VİCDANINA BIRAKIYORUM'

Acı olan şu, bu ülkede nasıl adaletsizlik ve ayrımcılık olduğunu net olarak ortaya koyacak bir olaya tanık olduk. Bakın bize haksızlık yapıldı, araçlarımız, personelimiz alıkonuldu, bütün bunlar bir tarafa direkt bakanlığın sitesinden açıklamayla 2 milyon 598 bin lira ceza kesmişler. Ve bize tebliğ yok. Belediye olarak biz kamu kurumuyuz ve devletin bir kurumu bize hiç tebligat uyarı yapmadan direkt Ankara’dan ceza yazıyor. Neyle karşı karşıya olduğumuzu Türk milletinin vicdanına bırakıyorum. Herkes elini vicdanına koysun olanı biteni akıl süzgecinden geçirsin.

Seçim öncesi atık suların derelere ve denize dökülmesini belgeledik fakat onu görmediler, orada kör ve sağır oldular, hiçbir ceza uygulanmadı. Derelerimizden pislik akıyor, atıklarını derelere döken bir sürü yer var, bunlara ceza yok. Buradaki amaç bellidir."