Tezcan Karakuş Candan: Tüm yeşil alanlar millet bahçesi mi olacak?

Planlı İmar Alanları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikte “millet bahçeleri” tanımı yer aldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yoksa bütün açık ve yeşil alanları, millet bahçesi mi ilan edecekler?" diye sordu.

Abone ol

ANKARA - Planlı İmar Alanları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı ve tanımlar bölümüne “millet bahçeleri” de eklendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı İmar Alanları Yönetmeliği'ndeki değişiklik 1 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayınladı. Değişiklikle yönetmeliğin tanımlar bölümüne “millet bahçeleri” eklendi. Değişiklikte şu ifade yer aldı, "Millet bahçeleri: Halkı doğa ile buluşturan, rekreaktif gereksinimleri karşılayan, afet anında kentin toplanma alanları olarak da kullanılabilecek, yer seçimi, alan büyüklüğü, fonksiyonları ve tasarımı gibi hususların Bakanlıkça hazırlanarak yürürlüğe konulacak Millet Bahçeleri Rehberinde belirlendiği büyük yeşil alanları...”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bir yönetmelikte ilk defa millet bahçeleri tanımı yapıldığını söyleyerek, bu bahçelere benzer tanımların zaten daha önceden var olduğunu ifade etti. Candan, "Açık ve yeşil alan, rekreasyon, kent park alanı tanımı varken, ayrı bir şeymiş gibi millet bahçeleri tanımlanıyor. Gereksiz bir tanımlama. Bu bahçelerin açık ve yeşil alan, rekreasyon alanından ne farkı var? Yoksa bütün açık ve yeşil alanları millet bahçesi mi ilan edecekler?" dedi.

Candan bu tür özel tanımlamaların bütüncül planlama ilkesine zarar verdiğini vurgulayarak, “Bir şehrin nüfusuna göre yeşil alan ihtiyacı vardır, kent ona göre şekillenir. Bunlarla ilgili bir şey yokken birden millet bahçesi kavramı düşünüyor. Cumhurbaşkanının ağzından çıkan her şey hakkında yönetmelik mi çıkacak?" diye sordu.