THD Başkanı Çakar: Dolaylı vergiler sıfırlanmalı

Enerjiden ulaşıma, yayıncılıktan gıdaya kadar birçok sektörde gelen zamlar tüketicileri zor durumda bırakıyor. Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar dolaylı vergilerin sıfıra indirilmesi gerektiğini belirterek çözüm önerilerini sıraladı.

Abone ol

ANKARA - Döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle birçok sektörde ürünlerin fiyatları arttı. Marketlerdeki fiyatlardan cebi yanan tüketicilerin hakları için başvurduğu adres ise Tüketici Hakları Derneği (THD). Derneğin Genel Başkanı Turhan Çakar önceki dönemlerde belli başlı kalemlerdeki fiyat artışlarıyla ilgili şikayetler aldıklarını belirtirken son günlerdeki zamlarla ilgili, "Tüketicinin şuna zam geldi buna zam geldi demeye mecali yok. Hangi birisini şikayet etsinler? Kanıksanan bir durum, sıradan bir olay haline geldi" diye konuştu.

'BÜYÜK HARFLERLE YAZIN, TÜRKİYE UÇURUMUN KIYISINDA'

Enerji, tarım, hayvancılık ve birçok alanda dışa bağımlılığın artmasından dolayı krizle karşı karşıya kalındığını belirten Çakar, tüketicilerin artan fiyatlarla ilgili tepkilerine ilişkin şunları anlattı: "Zamlar yağmur gibi yağıyor. Tüketicilerin şuna zam geldi buna zam geldi diyebilecek hali yok. Sürekli zamla karşı karşıyayız. Son birkaç ay içerisinde zam gelmeyen ürün neredeyse yok. Tarihte görülmemiş zam furyasıyla karşı karşıya tüketici. İthalat lobileri, ihracat lobileri, bir de Türkiye'de aracılar, tefeciler ve istismarcılar had safhada. Hem içeriden hem dışarıdan sarılmış durumdayız. Bu işin sonu yok ve büyük harflerle yazın, Türkiye uçurumun kıyısında."

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar

'MESLEK ÖRGÜTLERİ YILLARDAN BERİ BAS BAS BAĞIRIYOR'

Türkiye'de yaşanan ekonomik krize ilişkin, "Meslek örgütleri yıllardan beri bas bas bağırıyor" diyen Çakar, Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin (KİT) yeniden açılarak yerli mallarla bu krizin atlatılabileceği görüşünde. "KİT'lerin yüzde 90'ı AK Parti döneminde özelleştirildi" diyen Çakar şöyle devam etti:

"Örneğin bugün artışından muzdarip olduğumuz kâğıt fabrikaları bu dönemde özelleştirildi. Mantık alır gibi değil. Şimdi de milyarlarca dolar vererek kâğıt ithal ediyoruz. Sonra da zam geldi diyoruz. Okul defterlerine, tuvalet kağıdına, gazete kağıdına zam gelmiş. Temeli ne? Onu üreten KİT'leri kapatarak dışa bağımlı hale getirdiler. Hayvan gübresi bir başka örnek. Türkiye Gübre Sanayimiz vardı. Onu kapattık. Neden kapattık? Türkiye'ye bu politikalar bile bile getirildi, şimdi de ağlanıyor. Bu ülkeyi yönetenler uyguladı bu politikaları. Çözüm, derhal KİT'lere dönmektedir. ‘Yerli ve milli’ söylemi KİT'lerle olur."

KRİZE KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

"Tüketiciler aç geziyor. İnsanlar karınlarını doyuramıyor" diyen Çakar'a göre artan fiyatlara karşı acil politika değişiklikleri yapılması gerekiyor. Çakar'ın sıraladığı çözüm önerileri şu şekilde:

- Açlık sınırında yaşayan insanlara devlet tarafından yardım yapılması gerekiyor. İnsanca yaşayabilecek düzeyde ücret almaları gerekiyor bu insanların. İlk yapılması gereken ücretlerin arttırılmasıdır.

-Dünyanın en yüksek dolaylı vergisi Türkiye'de veriliyor. Dolaylı vergi, tüketici vergisidir ve dünyanın en haksız vergisi olarak adlandırılır. Özellikle temel mal ve hizmetlerdeki oran çok yüksek. Dolaylı vergiler sıfıra indirilmelidir. Gıdada ve temel hizmetlerde vergiler ivedilikle sıfıra indirilmeli.

-Dünyanın en çok vergi kaçırılan ülkelerinden biri Türkiye. Vergi kaçıranların üzerine gidilmelidir. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır. Adil bir vergi düzeni oluşturulmalıdır. Hükümet bunu isterse pek âlâ gerçekleştirebilir. Asgari ücretliden hiç vergi alınmamalıdır. Toplanmayan vergi ile garibanın üzerine gidiliyor.

-Yerli ekonomiye ağırlık verilmeli. İthalatın çoğunluğunun gereksiz olduğunu düşünüyorum. Dört mevsimi yaşayan bir coğrafyada nasıl tarımsal ürün ithal edilir, hayvan ithal edilir anlaşılabilir gibi değil. KİT'ler yeniden açılarak büyük paralar harcanan ürünler Türkiye'de üretilmeli.