The Economist: Hile iddiaları Erdoğan'ın peşini bırakmayacak

The Economist'ten referandum yorumu: Seçmenlerin yarısının karşı çıktığı, hile iddialarıyla lekelenmiş ve açık tartışmaların imkânsız kılındığı koşullarda yapılmış bir referandum, Türkiye'nin üstüne kaldı. Meşruluk meselesi Erdoğan'ın başına bela olacak.

Abone ol

DUVAR - İngiliz dergisi The Economist, Türkiye'deki anayasa referandumuna ilişkin analizinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'uzun süredir istediği güce ulaştığı ancak bunun bir maliyeti olacağı' yorumunu yaptı. Yazıda, devletin radikal bir biçimde elden geçirilmesi için Türkiye'nin 'Evet' oyu verdiği ancak sonuçların Erdoğan'ın beklediği zaferden farklı olduğu belirtildi.

Muhalefetin itirazlarının yanı sıra uluslararası gözlemcilerden gelen 'şeffaf soruşturma' çağrısını hatırlatan The Economist, birçok şehirde düzenlenen protestolara da değinip, Türkiye'nin 17 Nisan'da 'hiç olmadığı kadar bölünmüş' bir halde yeni bir güne uyandığını yazdı.

'MEŞRULUK MESELESİ BAŞINA BELA OLACAK'

Economist'in görüş yazısına göreyse, bu iddialar Erdoğan'ın 'yıllarca kovalayacak' ve geride 'hiç olmadığı kadar kutuplaşmış' bir ülke bırakacak. Washington Institute'tan Soner Çağaptay'ın şu sözlerine de yazıda dikkat çekildi:

"Erdoğan Atatürk'ten bu yana en tartışma götürmez lider olabilir ancak bu meşruluk meselesi Erdoğan'ın başına bela olacak."

Yazıda dile getirilen bir başka görüş de, "Rusya, Sudan, Macaristan gibi 'model demokrasiler'in izinden giden Erdoğan'ı tebrik eden Amerika dışında, Batılı ülkelerin liderlerinin oylamayı olumlu karşılamadığı" yönünde: "İngiltere, Almanya ve Avrupa Birliği (AB), tebrik etmek yerine diyalog ve bağımsız soruşturma çağrısı yaptı. Referandum günü de Erdoğan Avrupa'yla köprüleri yeniden kurmaya pek istekli görünmüyordu. Oylamanın yapıldığı gün bir kez daha komadaki AB müzakerelerini daha da baltalayacak olan, idam cezasını geri getirme arzusunu dillendirdi."

Anayasa değişikliğine karşı çıkanların 'tek adam şovu' endişeleri de yazıda şöyle açıklandı: "Eskiden iktidardaki AKP'ye yakınlığıyla bilinen yazar Ali Bayramoğlu, 'Bu, tek adam iktidarının başlangıcı' diyor. Bayramoğlu geçen ay yeni anayasaya 'Hayır' diyeceğini açıkladıktan sonra AKP destekçileri tarafından oy verdiği okulun önünde saldırıya uğradığını söylüyor."

"Seçmenlerin yarısının karşı çıktığı, hile iddialarıyla lekelenmiş ve açık tartışmaların imkânsız kılındığı koşullarda yapılmış bir referandum, Türkiye'nin üstüne kaldı" denilen yazı şu ifadelerle sonlandı: "Erdoğan uzun süredir göz koyduğu güçlere şimdi sahip. Ama bu güçler, evde gerilim ve dışarıda yalnızlaşma gibi bir maliyetle geldi." (Kaynak: BBC Türkçe),