The Guardian: Suriye 2019'da Arap Birliği'ne geri dönecek

Arap Birliği'nin Suriye'yi yeniden üyeliğe kabul etmeye hazırlandığı belirtiliyor. The Guardian'a göre, ABD'nin baskısına rağmen Arap liderler Suriye Devet Başkanı Beşar Esad'la aralarını düzeltmek istiyor.

Abone ol

DUVAR - Suriye'deki savaş sona yaklaşırken, Arap Birliği'nin de Beşar Esad yönetimi ile buzları eritmeye hazırlandığı belirtildi. Buna göre, Suriye'nin üyeliğini 2011 yılında askıya alan Arap Birliği geri adım atacak ve Şam yönetiminin üyeliğini yeniden kabul edecek.

The Guardian gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 2019 yılında Arap dünyasının diğer liderlerinin yanındaki yerini yeniden alması bekleniyor. Buna göre, birliğin 22 üyesi arasında Suriye'nin yeniden kabul edilmesi için artan bir oybirliği söz konusu. Haberde, ABD'nin ise müttefikleri Riyad ve Kahire'ye bu adımın atılmaması için baskı yaptığı da belirtildi.

BEŞİR'İN ZİYARETİNDE KONUŞULDU MU?

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in geçen hafta Şam'a gidip Esad'la bizzat görüşmesi ise Esad ile Arap dünyası arasında eriyen buzların bir göstergesi olarak yorumlanmıştı. Yedi yıl sonra Şam'ı ziyaret eden ilk Arap lider olarak Beşir'in, bu adımı iyi ilişkiler içinde olduğu Suudi Arabistan'ın talebiyle attığı yorumu da yapılmıştı. Suriye devlet medyasının, Beşir'in Esad'la el sıkışırken çekilen fotoğrafları 'Dahası gelecek' etiketiyle paylaşması da dikkat çekmişti.

'ŞAM'DAKİ BAE ELÇİLİĞİ AÇILACAK'

Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Şam'daki büyükelçiliğinin de Suudi Arabistan'ın diplomatik jestlerinin bir parçası olarak açılacağı iddia ediliyor. The Guardian'ın Şam'daki kaynaklarına göre, ilişkilerin 2011'de kesilmesi sonrası kapanan elçilik binasında son günlerde bir hareketlilik söz konusu. Binaya temizlik işçilerinin ve dekoratörlerin girip çıktığı, dışarıdaki dikenli teller ile beton bariyerlerin kaldırıldığı belirtiliyor.

Arap Birliği'nin kurucu üyelerinden de biri olan Suriye'nin üyeliği, 2011'de ülkedeki muhalif protestoların şiddet yoluyla bastırıldığı gerekçesiyle askıya alınmıştı. Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkelerinin girişimiyle savaşın daha başında alınan bu karar bir yandan Arap dünyasının Esad'a topyekûn sırt çevirmesi olarak yorumlanmış, bir yandan da diyalog kapısının tamamen kapatılması nedeniyle eleştirilmişti. (Dış Haberler)