The Guardian: Türkiye Esad’ı Kürtlere tercih edebilir

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Eminim ki Suriye ile de biz normal ilişkilere döneceğiz" sözleri dış basında yankı uyandırdı. The Guardian, Türkiye’nin kuzey Suriye’deki Kürt oluşumunu ortadan kaldırmak için ‘Esad’la barışmak’ gibi bir bedel ödemeye hazır olduğunu yazdı.

Abone ol

DUVAR - Dünya basını, Yıldırım’ın AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı “İçeride ve dışarıda dostluk çemberini genişleteceğiz. Dışarıda bunu yapmaya başladık. İsrail ve Rusya ile ilişkilerimizi normale döndürdük. Ama eminim ki Suriye ile de biz normal ilişkilere döneceğiz" açıklamasına geniş yer ayırdı.

NYT: U-DÖNÜŞÜ

New York Times, Suriye’yle ilişkileri normalleştirmenin bir u-dönüşü olacağını yazarken “Türkiye’nin terörle savaşında önceliği, IŞİD’in yanı sıra Kürt militanlara da odaklanıyor. Ankara onları hem Türkiye, hem Suriye bağlamında tehdit olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

TELEGRAPH: ZEYTİN DALI

BBC Yıldırım’ın sözlerini ‘savaşa gömülmüş komşuya yönelik politikada açık bir tersine dönüş’ diye nitelerken, Time dergisi söz konusu açıklamanın resmi politikayla tezat içerdiğini yazdı. Telegraph haberi “Türkiye Suriye’yle çatlağı gidermek için beklenmedik bir zeytin dalı uzattı” başlığıyla verdi.

‘İLK SÖYLEYEN ERDOĞAN’

Daily Mail gazetesinin görüş aldığı Ortadoğu uzmanı Aaron Stein, Türkiye’nin Esad’a karşı yumuşamasının geçen yıl başladığını söyledi. Stein, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Esad’ın altı aylık bir geçiş süreci sırasında devlet başkanı olarak kalabileceğine’ dair sözlerini hatırlattı.

THE GUARDIAN: ESAD’I KÜRTLERE TERCİH EDEBİLİR

En çarpıcı yorum ise The Guardian’dan geldi. İngiliz gazetesi, Suriye’yle olası bir normalleşmenin Kürtlere yönelik daha geniş bir politikaya işaret ettiğini yazdı: “Suriye’nin Kürtleri, Ankara’yla 40 yıllık gerilla savaşının yeni bir safhasına gömülmüş olan Türkiye’deki Kürtlerle siyasi müttefik. Ankara, Kürt yayılmacılığını, çıkarları açısından Esad’ın hayatta kalmasından daha büyük bir tehdit olarak görüyor.”

‘DAHA BÜYÜK BİR BEDEL BİLE ÖDEMEYE RAZI’

Suriyeli Kürtlerin son dönemde IŞİD’e karşı yeni toprak kazanımlarını elde ettiğini hatırlatan The Guardian, Rojava’nın otonomisinin hem Ankara hem de Suriye yönetimi tarafından tanınmadığına dikkat çekti. Guardian makaleye şu ifadelerle son verdi:

“Eğer Suriye savaşına bir çözüm bulunacaksa, Ankara bu yeni gerçekliğin hayatta kalmasına izin vermeyecektir. Suriyeli Kürtlerin aradan çıkarılması Esad zaferi için küçük bir bedel olacaktır. Türkiye, 2011 öncesindeki statükoya dönmek için daha büyük bir bedel ödemeye bile razı olduğuna işaret etmiş olabilir.”

YILDIRIM BBC’YE KONUŞTU: HEM IŞİD, HEM ESAD

Öte yandan, Yıldırım bu sözlerinin büyük yankı uyandırmasından hemen sonra BBC’ye konuştu. Yıldırım, göreve gelmesinden sonra dış basına verdiği en kapsamlı mülakatta, ‘hem IŞİD, hem Esad gitmeli’ çizgisine ‘geri döndü’.

Yıldırım şöyle konuştu: "Muhakkak Suriye'de bir şey değişmeli ama her şeyden önce Esed değişmeli. Esed değişmeden Türkiye'de bir şey değişmez. Bu işlerin bu hale gelmesinin ana sebebi Esed'dir. Bir yandan Esed var bir yanda DEAŞ var. Yani 'Esed'i mi tercih edelim, DEAŞ'ı mi?' diye soruyorsanız, ikisini de tercih edemeyiz. İkisinin de gitmesi lazım.”