Ticaret Bakanı Türkiye'de yabancılara ait şirket sayısını açıkladı
CHP'li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Ömer Bolat, "Türkiye'de ortaklarının tamamı yabancı uyruklu olan şirket sayısı aktif toplam şirket sayısının yüzde 4’ünü oluşturuyor" dedi.
DUVAR - CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Türkiye'deki yabancı vatandaşların sahibi olduğu şirket sayısına ilişkin verilerin açıklanmasını istemi üzerine Ticaret Bakanı Ömer Bolat verdiği yanıtta, “MERSİS üzerinden yapılan sorgulama neticesinde 15.01.2024 tarihinde Türkiye genelinde, ortaklarının tamamı yabancı uyruklu olan aktif limited şirket ve tek pay sahibi yabancı uyruklu olan aktif anonim şirketlerin toplam sayısı, aktif toplam şirket sayısının yaklaşık olarak yüzde 4’ünü oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Gürer, "Bakan Bolat'ın yanıtına göre, yabancı şirket sayısına ilişkin yüzde 4 şeklinde belirtilen rakam MERSİS kayıtlarında 2 milyon 393 bin 485 şirketin varlığı göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde ortaklarının tamamı yabancı olan veya tek pay sahibi yabancı olan 95 bin 739 şirketin olduğu görülmektedir" dedi.
CHP’li Ömer Fethi Gürer’in yabancı şirketlerin faaliyet alanları ve istihdam ettikleri kişi sayısına ilişkin sorusuna, MERSİS’te ticaret sicilinde tescil edilen ticaret şirketleri ile ticari işletmelere ilişkin bilgiler yer almakta olup sistemde sektörel (faaliyet alanlarına göre) veriler ile çalışanlara ilişkin bilgilerin bulunmadığı belirtildi.
SAHİBİ YABANCI OLAN ŞİRKETLERİN EN ÇOK BULUNDUĞU 5 İL
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gürer'in sorduğu soruya cevaben, "İl bazında bakıldığında, 15.01.2024 tarihinde Türkiye genelinde, ortaklarının tamamı yabancı uyruklu olan aktif limited şirketler ve tek pay sahibi yabancı uyruklu olan aktif anonim şirket toplamının en çok olduğu ilk beş ilin İstanbul, Antalya, Gaziantep, Mersin ve Ankara olduğu görülmektedir" şeklinde açıklama yaptı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat yabancı şirketlerinin sektör olarak en çok bulunduğu 5 NACE kodunu açıkladı. Bolat yanıtında, “Kuruluş aşamasında kullanıcılar tarafından seçimi yapılan ancak mevzuat uyarınca tescil edilecek olgular arasında yer almayan NACE kodu bilgisi, 22.02.2023 tarihi itibarıyla Gelir İdaresi Başkanlığından elektronik ortamda temin edilmek suretiyle MERSİS’e işlenmektedir. Bu itibarla, sorguya esas teşkil eden NACE kodu verisinin kaynağı vergi dairelerinde kayıtlı olan NACE kodu bilgisidir.
Buna göre, 15.01.2024 tarihinde Türkiye genelinde, ortaklarının tamamı yabancı uyruklu olan aktif limited şirket ve tek pay sahibi yabancı uyruklu olan aktif anonim şirket toplamı bakımından sektörleri gösterir ilk beş NACE kodu 46.90.04, 68.31.01, 41.20.02, 70.22.02 ve 79.11.01 şeklinde sıralanmaktadır” ifadelerine yer verdi.