TİHV ve İHD: Plastik mermi kullanan polisler yargılanmalı
TİHV ve İHD, işe geri dönmek için eylem yapan Veli Saçılık'a plastik mermi sıkılması ile ilgili soruşturma açılmasını istedi. Açıklama, polislerin yargılanması gerektiği belirtildi.
DUVAR - Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), KHK ile ihraç edilen Veli Saçılık'ın eylemine izin verilmemesi hakkında açıklama yaptı. Yere düşen Saçılık'a hedef gözetilerek plastik mermi kullanılmasının, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtildi.
KHK ile ihraç edilen Veli Saçılık'ın, Ankara'da işe geri dönmek için yapmak istediği eyleme izin verilmedi. 1 Haziran günü yaşananların ardından Veli Saçılık, vücudundaki plastik mermi izlerini paylaşarak duruma tepki gösterdi.
TİHV ve İHD'nin konuyla ilgili açıklamasında "İşine dönmek için 209 gündür direnen Veli Saçılık, geçtiğimiz hafta içinde kolluk güçlerinin ağır şiddetine maruz kalmış ve yakın mesafeden hedef gözetilerek sıkılan onlarca plastik merminin hedefi olmuştur. Aynı uygulamaya Veli gibi direnen Acun Karadağ ve Esra Özakça da maruz kalmıştır" denildi.
'11 ADET GÖZ YAŞARTICI BİLYE İSABET ETTİ'
Çok sayıda polisin Saçılık'ı hedef alarak plastik mermi kullandıkları ifade edilen açıklamada, atışların Saçılık yere düştükten sonra da devam ettiği kaydedildi. Görüntüler ve Saçılık'ın adli raporunun incelendiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi.
"Videolarda çok sayıda kolluk görevlisinin Veli Saçılık’ı doğrudan hedef alarak ve yakın mesafeden atış yaptığı, yere düştükten sonra da atış yapmayı sürdürdükleri ve vücudunda 11 adet göz yaşartıcı kimyasal içeren bilyenin isabeti sonucu tahriş edici ve çarpmaya bağlı ezik oluşturmuş yaralanma meydana getirdikleri, yoğun kimyasal kullanımının yaşamsal tehlikeye yol açacak nitelikte olup Dünya Sağlık Örgütü hastalık sınıflandırma kılavuzu ICD10’da yer alan 'diğer kötü muameleler' başlığı altında 'resmi görevli' tarafından gerçekleştirilen ve Y.07.3 kodu ile tanımlanan 'işkence' tanısı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır."
'KOLLUK GÖREVLİLERİNİN YARGILANMALARININ SAĞLANMASI GEREKİR'
Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite'nin (UNCAT) 26-27 Nisan 2016’da yaptığı incelemenin ardından, Türkiye’ye "işkence" konusunda uyarılarda bulduğu belirtilen açıklamada, KHK ile ihraç edilen Veli Saçılık, Acun Karadağ ile Semih Özakça'nın annesi Esra Özakça ve Sultan Özakça’nın eylemlerine izin verilmesi istendi.
Ayrıca, konuyla ilgili soruşturma açılması ve polislerin yargılanması talep edildi ve "Veli Saçılık ve arkadaşlarına yapılan işkence fiillerinin etkili bir şekilde soruşturulup, kasten işkence yapan kolluk görevlilerinin yargılanmalarının sağlanması gerekir" denildi. (HABER MERKEZİ)