Time dergisi açıkladı: IŞİD Türkiye'deki saldırıları niçin üstlenmiyor?

Time, IŞİD'in Türkiye'deki saldırılarını bölünme yaratma amacıyla planladığını yazdı. Dergiye göre, örgüt saldırıları bu nedenle üstlenmiyor.

Abone ol

DUVAR - ABD'de yayımlanan Time dergisi, Gaziantep'teki IŞİD katliamını mercek altına aldı. IŞİD'in Türkiye'deki saldırılarını niçin üstlenmediği sorusuna yanıt arayan dergi, şu ifadeleri kullandı: "Bununla birlikte, birçokları IŞİD'in saldırılarını ve sonrasındaki sessizliğini basit bir intikam mesajı veya uyarının ötesine geçen, Türkiye'ye anlaşmazlık ve istikrarsızlık tohumları ekmeyi amaçlayan stratejik bir girişim olarak görüyor. IŞİD geçmişte de, devletle en büyük etnik azınlık arasındaki gerilimi alevlendirme girişimi görünen saldırılarla Kürtlerin buluşmalarını hedef almıştı."

'SADECE SURİYELİLERE YÖNELİK EYLEMLERİ ÜSTLENDİ'

Makalenin ilgili bölümünün tercümesi şöyle:

"Kimsenin üstlenmemesi bile, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğinin bir göstergesi. Hatta bu durum özellikle IŞİD'e işaret ediyor. Türkiye'de bir dizi bombalı saldırının arkasında bulunduğuna dair güçlü kanıtlara rağmen, IŞİD bunların hiçbirini üstlenmedi. Fakat örgüt, Türkiye'de Suriyeli aktivistlerin ve gazetecilerin öldürülmesinde sorumluluk beyan etti: Nisan ayında Suriyeli muhalif televizyon sunucusu Muhammed Zahir el Şerkat Gaziantep'te vurularak öldürüldüğünde, IŞİD onu çalışmalarından ötürü hedef aldığını hızla duyurmuştu.

'İNTİKAM AMAÇLI'

Bazıları, örgütün Türkleri kendisinden uzaklaştırmamak için sessiz kaldığına inanıyor. Ankara yıllar boyu, eski dostu-yeni düşmanı Beşar Esad'ı devirmesine yardımcı olacağı umuduyla binlerce yabancı savaşçının savaşa katılmasına göz yumdu. Türkiye kısa süre içinde cihatçıların savaşçı, ekipman ve para transferi için geçiş yolu haline geldi.  Fakat Türkiye geçen yaz Batı baskısına karşı koyamayarak IŞİD'le savaşan ABD liderliğindeki koalisyona katıldı ve sınırı kapatma çabalarını hızlandırdı.

O günden bu yana, IŞİD'le bağlantılı olduğundan şüphelenilen saldırganlar, intikam amaçlı görünen İstanbul, Ankara ve güney kentlerinde onlarca kişiyi öldürdü. Örgütün aynı zamanda, kendisini Menbiç'teki kalesinden süren Suriyeli Kürtlerin Türkiyeli akrabalarından intikam almak için de bir gerekçesi var.

'STRATEJİK BİR GİRİŞİM'

Bununla birlikte, birçokları IŞİD'in saldırılarını ve sonrasındaki sessizliğini basit bir intikam mesajı veya uyarının ötesine geçen, Türkiye'ye anlaşmazlık ve istikrarsızlık tohumları ekmeyi amaçlayan stratejik bir girişim olarak görüyor. IŞİD geçmişte de, devletle en büyük etnik azınlık arasındaki gerilimi alevlendirme girişimi görünen saldırılarla Kürtlerin buluşmalarını hedef almıştı.

Örgüt bu bağlamda başarılı oldu. 2015 yazında, Türkiye'yle PKK arasındaki iki yıllık ateşkesin giderek hassas göründüğü bir dönemde, IŞİD Kürtlerin Diyarbakır'daki siyasi bir toplantısını ve Suruç'ta da aktivistlerin bir buluşmasını bombalamıştı. Türkiye'nin IŞİD'le işbirliği yaptığına inanan PKK de, Türkiye güvenlik güçlerine yönelik intikam saldırılarıyla yanıt verdi . Bu durum, ateşkesin günler içinde çökmesine yol açacak bir dizi gelişmeye yol açtı. Son bir yılda, devletle PKK arasındaki savaş mahallelerin tümüyle yok edilmesine yol açtı; yüz binlerce insan yerinden yurdundan oldu ve yaklaşık 300 sivil öldürüldü.,

SURUÇ'TA ORTAYA ÇIKAN DÜŞMANLIK DERİNLEŞİYOR

Suruç'ta ortaya çıkan düşmanlık, IŞİD'in geçen ekimde Ankara'da Kürtlerin barış yürüyüşünü hedef alıp 100'den fazla insanı öldürerek Türkiye topraklarındaki en öldürücü saldırısını gerçekleştirmesi sonrası arttı. Kurbanların cenazelerinde, akrabaları 'Katil Erdoğan' diye ağıt yakarak hükümeti suçladı.

IRAK'TAKİ Şİİ-SÜNNİ GERİLİMİ GİBİ

Yorumcular şuna dikkat çekiyor: IŞİD'in selefi olan Irak'taki El Kaide de benzer biçimde 2005'te düzenlediği birkaç saldırıyı üstlenmemiş, bu durum ülkedeki Sünnilerle Şiiler arasındaki gerilimin kıvılcımını yakıp misilleme saldırılarına yol açmıştı. Washington Enstitüsü'nden Soner Çağaptay, Atatürk Havalimanı saldırılarından sonra "IŞİD, Türkiye'deki saldırılarını üstlenmeyerek aynısını yapmayı, toplumsal fay hatlarını oynatmayı istiyor" ifadelerini kullanmıştı. 40'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan da IŞİD sorumlu tutulmuş ama üstlenen çıkmamıştı.

'GAZİANTEP'TE 'KATİL ERDOĞAN' SLOGANLARI'

Geçen ay 240 kişinin öldürüldüğü darbe girişiminin ardından, Türkiye hükümeti ülkeyi saran ve derinleşmekte olan kutuplaşmaya karşı koymaya çalışması, muhalefet liderleriyle omuz omuza durulmuştu. Erdoğan, Gaziantep saldırısını kınarken de, ".... etnik ve mezhep temelli hassasiyetler üzerinden vatandaşlarımızı birbirlerine karşı kışkırtma senaryoları tutmayacaktır” diye konuştu. Bununla birlikte, bu sözler Türkiye'nin Kürtlerine inandırıcı gelmiyor: Erdoğan'ın bizzat kendisi oy kazanmak için iç bölünmelerden memnuniyetle yararlandı ve Kürt muhalefetini kenara itmeye devam ediyor. Dün Gaziantep'te, geçen yıl Ankara'da olduğu gibi, yas tutanlar 'Katil Erdoğan' sloganı atıyor ve tabutları mezarlığa taşırken polise şişe fırlatıyordu."

MAKALENİN TAM METNİ