Times: Ordudaki tasfiyeler 15 Temmuz'dan önce planlandı

Avrupa Birliği istihbarat merkezinin 15 Temmuz raporunda, Erdoğan'ın darbe girişimi öncesi orduda tasfiyeye hazırlandığı iddiası yer aldı. Raporda, "Darbe kararı, yaklaşmakta olan tasfiyenin korkusuyla alındı" denildi.

Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi The Times, Türkiye'de orduda yapılan tasfiyelerin 15 Temmuz darbe girişiminden önce girişiminden önce planlandığını öne sürdü. Gazete, darbe girişimini de bu planın tetiklediğini iddia etti.

'GÜLEN'İN DOĞRUDAN ROLÜ MUHTEMEL DEĞİL'

Bruno Waterfield imzalı haber, Avrupa Birliği istihbarat merkezi INTCEN'in bir raporuna dayanıyor. 24 Ağustos 2016 tarihli raporda şu ifadeler yer alıyor:

"Bir darbe yapma kararı, yaklaşmakta olan tasfiyenin korkusuyla alındı. Gülenciler, Kemalistler (sekülerler), AKP muhalifleri ve fırsatçılardan oluşan bir grup askerin darbe girişiminin arkasında olması olası. Gülen'in girişimde doğrudan rol almış olması ise düşük ihtimal. Darbe girişimi, önceden planlanan görevden almalar için hızlandırıcı bir etki yarattı."

'DARBE YAPACAK GÜÇLERİ YOKTU'

Gazeteye göre raporda Gülen müritlerinin onlarca yıldır devlet içinde gizlice örgütlenerek 'Erdoğan'ın hareketlerini kontrol edebilen ve ülkedeki durumu etkileyebilen' bir güce ulaştığı, fakat ordu içindeki Gülencilerin darbe yapacak güçte olmadığı ve bunun Türk hükümetinin iddialarıyla çeliştiği belirtiliyor:

"AB istihbarat örgütleri, geniş çaplı bir görevden alma dalgasının başlayacağı söylentisi üzerine Erdoğan'ın seküler muhalifleri tarafından destek gördü, Suriye'deki duruma ve Kürtlere müdahaleye itiraz edenler tarafından ateşlendi. Erdoğan başarısız darbe girişimini kullandı ve olağanüstü hâl ilan ederek AKP'ye muhalif olanlara karşı geniş bir baskı kampanyası başlattı. Büyük gözaltı dalgaları önceden planlanmıştı."

'ÇELİŞKİLİ'

Times'ın haberinde, "Bu rapor Türk hükümetinin öne sürdüğü, Fethullah Gülen'in darbe girişiminin arkasında olduğu iddialarıyla çelişiyor" yorumu yapıldı. (Kaynak: BBC Türkçe)