‘TİP: Kadınların, laikliğin ve emeğin sesi’

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) milletvekili aday tanıtım toplantısı, çok coşkuluydu. Toplantıda özellikle kadın hakları, laiklik ve emekçilerin sorunlarına yönelik çözüm önerileri çok alkış aldı. TİP’in seçim şarkısını Sezen Aksu seslendirdi.

Atilla Özsever atillaozsever@gmail.com

Türkiye İşçi Partisi’nin milletvekili aday tanıtım toplantısı, dün (9 Nisan 2023) İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapıldı. “TİP senin, Meclis senin” sloganını esas alan toplantıda, milletvekili adayları tanıtıldı, Genel Başkan Erkan Baş da salonu coşturan bir konuşma yaptı.

Saat 18.00’de başlayan toplantı öncesinde salonda kadınların ve gençlerin ağırlığı hissediliyordu, coşkulu bir kalabalık vardı, tüm salon dolmuştu. Aşık Mahsuni’nin “Yuh, yuh” türküsü, tüm salon tarafından söylendi, parti bayrakları dalgalandırıldı.

Konuklar arasında Gezi olayları sırasında öldürülen Berkin Elvan’ın anne ve babası da vardı, salondan büyük alkış aldı. Toplantıda en çok söylenen sloganlar; “Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her şey emeğin olacak”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “Yaşasın Türkiye İşçi Partisi” sloganlarıydı.

'KADIN HAKLARI' SALONU AYAĞA KALDIRDI

Toplantının sunuculuğunu sanatçı Ayşe ve Sevinç Erbulak kardeşler yaptı. Sunuş sırasında TİP’in programından özetler okundu. “Laklikten asla taviz vermeyeceğiz” sözü yoğun bir alkış aldı.

Ardından, “Kadın haklarına ve İstanbul sözleşmesine sahip çıkacağız” sözü üzerine salondaki tüm kadınlar ayağa kalkarak alkışla tempo tuttu. TİP’in kadın milletvekili Sera Kadıgil de ayağa kalkarak salonu alkışladı. Bunun üzerine coşku ve alkış daha da arttı.

Yine programdan özetler sunulurken Kürt halkının sorunlarına, belediyelerdeki kayyım uygulamasına son verilmesine ilişkin bölümlerin okunması üzerine “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı söylendi.

'ERDOĞAN’I HAYATIMIZDAN ÇIKARACAĞIZ'

Programdan bölümler okunmasından sonra sahneye TİP Genel Başkanı Erkan Baş çıktı. Salondan yoğun bir alkış koptu. Erkan Baş, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Seçime 35 gün kaldı. 35 gün sonra bu 20 yıllık yalanı, talanı, karanlığı bitireceğiz. Tayyip Erdoğan’ı da hayatımızdan çıkartıp atacağız. Emek ve Özgürlük ittifakı içindeyiz ve onlarla birlikte yürüyoruz. TİP’in olmadığı her yerde Yeşil Sol Parti’yi destekleyeceğiz. TİP, 53 seçim bölgesinde bir seçenek olarak yer alacak. Zafer, Emek ve Özgürlük ittifakının olacak”.

Erkan Baş’ın bu konuşması sırasında salondan “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları yükseldi. Erkan Baş, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birazdan tüm milletvekili adaylarımızın isimleri okunacak. Yalnız ben burada özel bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Hatay milletvekilimiz Barış Atay, bu ilimizde ilk sırayı Gezi davasından tutuklu arkadaşımız Can Atalay’a bıraktı”.

Baş’ın bu sözleri üzerine büyük bir alkış koptu ve salonda bulunan Barış Atay, ayağa kalkarak kitleyi selamladı. Barış Atay, Antalya ilinden ikinci sırada aday oldu. Erkan Baş, konuşmasına devamla, Gezi olaylarında öldürülenlerin isimlerini andı, yine salondan büyük bir alkış koptu.

Erken Baş, bu sözlerinin ardından, “Gezi’de ‘emri ben verdim’ diyenlerden de hesap soracağız. Soma’da madenciyi tekmeleyenden de hesap soracağız. Emek ve sermaye arasında kırmızı çizgiye sahibiz, hep emekten yanayız” şeklindeki sözleriyle konuşmasını tamamladı.

SEÇİM ŞARKISINDA SEZEN AKSU

Daha sonra milletvekili adaylarının tanıtımına geçildi, illere göre 600 isim okundu. Salonda bulunanlardan Çorlu tren kazasında eşi ve oğlunu kaybeden Mısra Öz de İstanbul 2. Bölge 2. sıradan aday olarak tanıtılınca büyük alkış aldı.

Halen TİP milletvekili olanlardan Erkan Baş, İstanbul 3. Bölge 1. sırada, Ahmet Şık, İstanbul 2. Bölge 1. sırada, Sera Kadıgil de, İstanbul 1. Bölge 1.sırada yer aldı. Öldürülen gazeteci Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe de İstanbul 3. Bölge 2. sıradan aday olarak gösterildi.

Gazeteci ve televizyoncu İrfan Değirmenci de İzmir 2. Bölge 1. sıradan aday gösterildi ve salondan büyük alkış aldı. Sanatçı ve tiyatro oyuncusu Mehmet Aslantuğ da, Muğla 1. sıradan aday oldu ve o da yoğun alkış aldı.

Halen Silivri cezaevinde bulunan ve Hatay’dan milletvekili adayı olan Av. Can Atalay’ın da mesajı okundu, yine salondan büyük bir alkış koptu. Son olarak da sahne arkasındaki perde de TİP’in seçim şarkısı gösterime sunuldu. Şarkıyı Sezen Aksu seslendiriyordu…   

Tüm yazılarını göster