'Tîroj halkların ortak ışığıydı'

Son çıkarılan KHK ile 10 gazete, 2 haber ajansı ve 3 derginin kapatılmasına ilişkin Diyarbakır’da Tîroj Dergisi tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Yazar ve yazar örgütü yöneticilerinin katıldığı toplantıda, medyaya yönelik baskılar kınandı.

Abone ol

DUVAR - Tîroj Dergisi’nin Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube binasında düzenlediği basın toplantısına Kürt Yazarlar Derneği, Kürt PEN, Kurdî-Der, Türkiye Yazarlar Sendikası, Evrensel Basım Yayın, Hîva Yayınları, Vate Yayınları’ndan temsilciler katıldı. Burada açıklamayı Tîroj Dergisi Diyarbakır Temsilcisi Reşo Ronahî yaptı. Ronahî, Resmi Gazete’de yayınlanan son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Tîroj, Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergileri, Azadiya Welat, Özgür Gündem gazeteleri ile DİHA ve JİNHA gibi haber ajanslarının yer aldığı 15 medya kuruluşunun kapatıldığını hatırlatarak eleştirdi.

'İLK YAZI NECMİYE ALPAY'INDI'

Tîroj'un Kürtçe ve Türkçe yayınlandığını hatırlatan Ronahî, "Tîroj halkların ortak sesi ve ışığıydı” dedi. Ronahî, Tîroj'u şu sözlerle anlattı: "14 yıldır yayınlanan Kürt kültür sanat ve politika dergisi Tîroj, çıktığı günden bu yana Kürt dili ve edebiyatının, tarihinin, müziğinin, şiirinin, resminin, sinemasının ve yayıncılığının birikiminden beslendi ve bu birikimin sesi, Kürt aydın ve sanatçılarının kürsüsü oldu. 82 sayı sürdürdüğü bu çabasıyla hem Kürt kültürünün gelişimine, hem de diğer ulusların bu kültürü tanımalarına katkıda bulunmak istedi. Egemenlerin tek dil-tek kültür dayatmasına karşı çıkan her ulustan aydın ve sanatçılara sayfalarını açtı. 83. sayımız çıkabilseydi bu sayının ilk yazısı barışı savunduğu için cezaevinde bulunan dil bilimcimiz Necmiye Alpay’ın imzasını taşıyacaktı. Engellenmeseydik, 83’üncü sayımızda barışı tartışacak ‘Kolombiya’da mümkün olan Türkiye’de neden mümkün olmuyor?’ diye soracaktık."

'KARANLIĞI AYDINLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Ronahî, “Kanun hükmünde kararnameyle Tîroj’u kapatanlar, sanat ve edebiyatın gücünü yasaklarla yenebileceklerini sanıyorlar. Ama yanılıyorlar, çünkü Tîroj ışık huzmesi demektir. Çünkü kültürün ve sanatın ışığı kararnamelerle söndürülemez. Tîroj, ışıktır ve karanlığın yasak duvarlarını aşarak aydınlatmaya devam edecek” dedi.