TISİAD: Habur ticari açıdan can damarımız

Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Habur'un ticari olarak can damarları olduğunu belirterek, "81 ilin 81'inden bölgeye ihracat yapılıyor. Irak komşumuzdur, kendimize 'ırak'laştırmamalıyız. Bu pazarı başta İran olmak üzere diğer ülkelere kaptırmak istemiyoruz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistanı'nda 25 Eylül'de yapılan bağımsızlık referandumu nedeniyle başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet yetkililerinden gelen 'Habur kapatılacak' açıklamaları işadamlarını tedirgin etti. Türkiye Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, ekonomik ambargoların, pazarın başka ülkelere kaptırılmasına yol açacağı uyarısında bulundu.

Habur sınır kapısının şu ana kadar siyasi gerilimden etkilenmediğini ve bunun da kendilerini sevindirdiğini ifade eden Kılıç, 81 ilin 81'inden de Irak'a ihracat olduğunu söyledi. Ticaretin siyasi gerilimden etkilenmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıç "Habur sınır kapısı ülkemizin ticareti anlamında can damarlarımızdan bir tanesidir. 81 ilin'in 81'inden Irak'a ihracat var. En önemli ticari partnerimiz Irak Kürdistan Bölgesel yönetimidir. Mutlaka komşu ülkeler arasında sorunlar olabilir, bunun müzakere ile çözülmesini istiyoruz. Krizin ve gerilimlerin kesinlikle ekonomiye yansımasını istemiyoruz. Komşu ülkeler arasında en iyi anlaştığımız ülkede hem Irak, hem de oradaki bölgesel Kürt yönetimidir. Irak içerisinde de Türkiye markalarına daha fazla ilgi, alaka ve sempati vardır. Diğer ülke markalarına nazaran Türk malları daha fazla tercih ediliyor" dedi.

'BÖLGESEL YÖNETİM VİZE İSTEMİYOR'

TISİAD Başkanı Kılıç, Türkiye'nin diğer ülkelere yaptığı ihracatta azalma yaşanırken, Irak'a yaptığı ihracatta artış olduğunu da belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Irak büyük bir pazar ve petrol zengini bir ülke. Dışa bağımlı olduğu için iplikten iğneye kadar her şeyi dışarıdan alıyor. Bu pazardan Türkiye iş dünyası olarak fazla pay almak istiyoruz. Irak merkezi hükümeti Türk vatandaşlarına vize uyguluyor ama Irak Kürdistan Bölgesel yönetimine ise kimlik ile gidebiliyoruz. Irak'ın geneline vizesiz gitmek istiyoruz. Bizim araçlarımız Kürt bölgesinden aşağı inemiyor. Geçmişte Hac döneminde hacılar Irak üzerinden Suudi Arabistan'a giderlerdi. Bizim araçlarımız Irak'ın geneline gitmelidir. Ticaret ikinci bir gümrük vergisi alınmadan yapılmalıdır" dedi.

'UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLATILMALI'

Erbil ve Süleymaniye havaalanlarına uçuşların yasaklanması nedeniyle işadamlarının artık hava yolu ile pek seyahat edemediğini vurgulayan Kılıç, uçuşların yeniden yapılması için girişimleri olduğunu da söyledi. Musul'un Irak'ın ikinci büyük bir vilayeti olduğunu ve yaşanan çatışmalardan sonra kentin yeniden inşa edileceğini ve bunun için 100 milyar dolar para ayrıldığını söyleyen Kılıç, "Musul'un yeniden inşasında Türk işadamlarına oradan önemli projelerin verilmesini istiyoruz. Musul'un yeniden yapılmasında büyük pay almak istiyoruz. Devletimizin bu konuda n merkezi hükümet ile bu konuyu görüşmesini özellikle istiyoruz" diye konuştu.

TISİAD Başkanı Kılıç, Irak pazarının Türkiye için önemli bir pazar olduğunu ve başta İran olmak üzere komşu ülkelere yaptırmak istemediklerini bir kez daha yineleyerek, "Dünyanın gözü Irak'ta. Ürdün açtığı limanından oraya mal göndermeye başladı. Irak, komşumuzdur, bize yakındır, kendimize 'ırak'laştırmamalıyız" çağrısında bulundu.

(DİYARBAKIR-DHA)