TİS'te anlaşma sağlanamadı: Çanakkale'de çöp toplama işçileri iş bıraktı

Çanakkale’de çöp toplama işini üstlenen SUEZ işçileri TİS'te anlaşma sağlanamayınca iş bıraktı. Sabah vardiyasına çıkmayan işçiler, “Cumhuriyet coşkusu yaşanırken biz ekmeğimiz için meydandayız" dedi

Abone ol

ÇANAKKALE - Çanakkale’de kent temizliğinden sorumlu işçiler iş bıraktı. Lapseki ilçesi, Umurbey, Çardak, Kepez beldeleri, Güzelyalı ve Dardanos Mahalleleri ile Çanakkale merkezde çöp toplama işini üstlenen SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri A.Ş.’de çalışan toplam 220 civarında işçi haklarını talep ediyor.

İşçilerin örgütlü bulunduğu Hak-İş ile SUEZ şirketi arasında yapılan görüşmelerden sonuç alınmaması, şirketin sendikaya yetkisizlik davası açması, maaşlar, iş güvenliği ve işçi sağlığı gibi birçok taleple eyleme geçen işçiler, sorun çözülene kadar mücadele edeceklerini dile getirdiler.

ŞİRKET İŞÇİLERİ İKNA EDEMEDİ

Sabahın erken saatlerinde mesailerine gelen, işe başlama imzalarını atan işçiler, daha sonra şantiye önünde toplanarak iş bıraktı. Hak-İş Şube Başkanı Vedat Yılmaz’ın da destek verdiği işçiler, şirket yetkililerinin sorun çözmelerini istedi. Şirket yetkilileri; “Sorunlarınızı biliyoruz, çözümü için görüşmeler devam ediyor. En azından vardiyası gelenler görevlerine dönsünler” çağrısı yaptı. İşçiler ise kendi aralarında yaptıkları oylamada oy birliğiyle iş bırakma eylemine devam etme kararı aldılar.

'KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE İŞTEN ÇIKARMALAR SON BULSUN'

Hak-İş Başkanı Vedat Yılmaz, işverenin, işyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerini almakla sorumluğu olduğuna dikkat çekerek, “SUEZ kendisini, iş sağlığı ve güvenliği konusunda başarılı bir firma olarak görmekte ancak göstermelik ödüllerle toplumun gözünü boyamaktadır. Sendikamıza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine itiraz ederek, SUEZ Çanakkale RR Atık Hizmetleri A.Ş.’de çalışan üyelerimizi kötü çalışma koşullarına mahkum eden şirket yetkilileri, baskıları ve mobbinglere rağmen dik durarak haklarından geri adım atmayan ve yaşanan hukuksuzluklara karşı sendikamızla birlikte yol yürüyen, iki üyemizi işten çıkarmıştır. Bu durum, üyelerimize gözdağı vermekten başka bir şey değildir. Asla sessiz kalmayacağız” dedi.

'ÖLMEK İSTEMİYORUZ'

Şirketin, işçileri hasarlı, arızalı, emniyetsiz araçlarla çalıştırmaya zorladığını dile getiren Yılmaz, çalışma sırasında insan sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye atıldığını dile getirdi. Yılmaz, “İSG tedbirlerinin alınmaması üyemiz işçilerin iş kazası yaşamasına sebebiyet vermektedir. Tamamen işveren kaynaklı ihmallerden kaynaklanan iş kazaları sonucu işçiler haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkartılmaktadır” ifadelerini kullandı.

'EMEĞİMİZİ, EKMEĞİMİZİ SAVUNMAK İÇİN MEYDANDAYIZ'

Hak-İş Şube Başkanı Vedat Yılmaz ayrıca “Cumhuriyet coşkusunun en derinlerde hissedildiği bu anlamlı günde, biz işçiler de emeğimizi ve ekmeğimizi savunmak için bu meydandayız. Cumhuriyet’in bizlere verdiği güçle, haksızlıklara karşı dimdik duruyor; adalet, eşitlik ve emeğimizin karşılığını talep ediyoruz. Bugün bizler, Cumhuriyet’in getirdiği hak ve özgürlüklerden aldığımız cesaretle sesimizi yükseltiyoruz. Cumhuriyet ruhu, yalnızca bir bayram değil; emeğin, alın terinin ve hak mücadelesinin ateşidir” şeklinde konuştu.