TMMOB Disiplin Yönetmeliği’nde mobbing ve tacizle ilgili düzenleme

TMMOB, mobbing, taciz ve cinsiyet ayrımcılığı ile ilgili bir dizi düzenlemeyi disiplin yönetmeliğine ekledi.

Abone ol

DUVAR - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Disiplin Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Değişiklikle 'mobbing ve taciz' disiplin cezası verilecek suçlar arasında eklendi. Cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel taciz bildirimleri ile ilgili düzenleme yapıldı. Yönetmelikte yapılan değişiklikler bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

- Disiplin Cezaları ile İlgili Genel İlkeler başlıklı “Madde 3 — Disiplin cezaları, meslek mensuplarının Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununa, Tüzüğüne ya da Ana Yönetmeliğine, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Kurul kararlarına, ilgili Odanın Tüzüğüne ya da Ana Yönetmeliğine, Genel Kurul kararlarına ya da Yönetmeliklerine aykırı hareketleri görülenlere, meslekle ilgili işlerde gerek kasten gerekse ihmal göstermek suretiyle maddi ya da (Değişik ibare:RG-6/7/2012-28345) manevi zarar oluşturabilecek davranışta bulunanlara, aktettiği sözleşmelere uymayan, meslek şeref ve haysiyetiyle bağdaşmayan hareketleri saptananlara verilir” şeklindeki 3. Maddeye “mobbing ve tacizle ilgili bölüm eklendi. “Saptananlara” ibaresinden sonra gelmek üzere "psikolojik yıldırma/baskı/her türlü taciz uygulamak ve cinsiyet ayrımcılığı yapmak” ifadesi eklendi.

- 9. maddenin 2. Fıkrasına “d) Mesleki uygulama ve pratiklerde; psikolojik yıldırma/baskı/taciz uygulamak ve cinsiyet ayrımcılığı yapmak” bendi eklendi.

- Aynı yönetmeliğin 16. Maddesinin birinci maddesinin b bendine ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere “Cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel taciz bildirimlerinde Oda Kadın Komisyonunun önereceği bir kadın oda üyesinin soruşturmacı olarak atanması zorunludur” cümlesi eklendi. Maddenin önceki hali şöyleydi: “b) Bildirimi soruşturmaya değer gördüğünde ise Yönetim Kurulu, bildirimi inceleyerek (Mülga ibare:RG-6/7/2012-28345) (…) bir ya da birkaç Oda üyesini soruşturmacı olarak atar. Soruşturmacı olarak atanan üyenin Oda Onur Kuruluna seçilme yeterliğinde olması gerekir. Soruşturmacının atandığına dair Yönetim Kurulu Kararı bulunmak zorundadır. Soruşturmacı olarak atanan üye görevi kabul etmeyebilir. Eğer bildirimde bulunan kişi aynı zamanda Yönetim Kurulu üyelerinden biri ise bu atama kararında oylamaya katılamaz. Soruşturmacı raporunu hazırlayarak Yönetim Kuruluna sunar.”

- Yönetmeliğin 17. maddesinin ikinci fıkrasına da “Cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel taciz bildirimleri ile ilgili soruşturma kapsamında Oda Onur Kurulunun değerlendirmesini geliştirmek üzere Oda Kadın Komisyonundan ve/veya TMMOB Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryasından konu hakkında görüş oluşturması istenir ve bu görüş raporu değerlendirme kapsamında dikkate alınır.” cümlesi eklendi. (HABER MERKEZİ)