TMMOB'dan bakanlığa dava: 'Munzur Gözeleri yapılaşmaya açılacak'

Koruma statüsü değiştirilen Munzur Gözeleri için TMMOB, mahkeme yoluna gitti. TMMOB Hukuk Müşaviri Ferhat Çelepkolu "Munzur Gözeleri ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak ilan edilmeli' dedi.

Abone ol

DERSİM - Munzur Gözeleri, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2003 tarihli kararı ile 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise 28 Temmuz 2023 günü yayınladığı ilan ile Munzur ve Pülümür vadilerinin vadi tabanlarının ve Munzur Gözeleri'nin bulunduğu alanın 'bakanlık makamının olur'u ile 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak tescillendiğini duyurdu. 29 Ağustos 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Munzur ve Pülümür vadilerinin ‘Korunacak Nitelikli Alan’ ilan edildiği kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ilgili kararla Munzur Gözeleri’nin yapılaşmaya açılacağını iddia ederek söz konusu kararın iptali için dava açtı.

TMMOB Hukuk Müşaviri Ferhat Çelepkolu

‘KARARLA, ALANDA FARKLI FAALİYETLERİN İNŞASI GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEK’

TMMOB Hukuk Müşaviri Ferhat Çelepkolu, Munzur Gözeleri’nin 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak ilan edilmesiyle sit statüsünün düşürüldüğünü ve bütün zengin özellik ve güzelliklerinin tahribata uğrayacağını belirtti. Çelepkolu itirazlarına ilişkin şunları söyledi: 

“Munzur Gözeleri ile ilgili daha önce verilmiş '1. Derece Doğal Sit Alanı' kararı varken yeni düzenlemelerde ifade edildiği haliyle 'Kesin Korunacak Hassas Alan' olarak ilan edilmesi gerekiyordu. Ancak ilana ilişkin yapmış olduğumuz inceleme neticesinde Munzur Gözeleri'nin de bu tescil işlemine dahil edildiği ve 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak tescil edildiğini gördük. Munzur Gözeleri’nin sahip olduğu özellikler ve taşıdığı nitelik, kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekliliğini doğurmakta. Çünkü 'Kesin Korunacak Hassas Alanlar'da birkaç zorunluluk hali olarak ifade edilen istisna dışında kesin yapı yasağı bulunmakta. Ancak 'Nitelikli Doğal Koruma Alanları'nda ise içme suyu amaçlı baraj ve göletler ile tarımsal sulama amaçlı göletler ya da rüzgar ve güneş enerji santralleri dahi yapılabilmekte.”

‘MUNZUR GÖZELERİ 'KESİN KORUNACAK ALAN' İLAN EDİLMELİ’

Çelepkolu, bakanlığı kararını eleştirerek “Bakanlık daha önce 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen bir yerin niteliğinde herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen neden statüsünün düşürülmesi anlamına gelen kararı tesis ettiğini bilimsel açıdan açıklayabilmiş değil” dedi. Çelepkolu şöyle devam etti: 

“Gerek flora ve fauna unsurları ve ekolojik yapısı gerekse de inanç merkezi olması itibariyle kültürel değeri bakımından şimdiki ve gelecek kuşaklar açısından korunması gerekli nitelik taşıyan Munzur Gözeleri’nin ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak ilan edilmesi gerekmekte. Buranın niteliğinin bu şekilde belirlenmesi, burada yapılaşmanın önünün açılmasına neden olacak ve Munzur Gözeleri’nin ve etrafının niteliğinin öneminin bozulmasına sebebiyet verecek. Söz konusu karara karşı TMMOB dava açtı ve Erzincan İdare Mahkemesi bilirkişi ve keşif incelemesi yapılacak. Hazırlanacak bilirkişi raporundan sonra karar verecek.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dava kapsamında yaptığı savunmada yapılan işlemin hukuka uygun olduğu görüşünde bulundu.