TMMOB'dan Gaziantep'teki askeri bölgenin yapılaşmaya açılmasına itiraz

Gaziantep 5. Zırhlı Tugayının bulunduğu ormanlık arazi, yapılaşmaya açılmak isteniyor. Plana itiraz eden TMMOB, alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesinin halkın faydasına olacağını dile getirdi.

Abone ol

DUVAR - Gaziantep 5. Zırhlı Tugayının bulunduğu ormanlık arazi, yapılaşmaya açılmak isteniyor.

Kentin sınırlı yeşil alanlarından Dülük Baba Ormanı ile bitişik olan Zırhlı Tugay’ın taşınması sonrası yapılaşmaya açılması için 3 Nisan’da Büyükşehir Belediyesinde imar planı askıya çıkarıldı. Bir ay askıda kalan plana çeşitli itirazlar da yapıldı.

Evrensel'e konuşan TMMOB İl Koordinasyon Üyesi Aykut Kocalar bu alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesinin halkın faydasına olacağını dile getirdi. Planda, 5. Zırhlı Tugayın bulunduğu arazinin bir kısmının yapılaşmaya açılmasının yer aldığını söyleyen Kocalar, tugayın şehir dışında başka bir bölgeye taşınmasının söz konusu olduğunu aktardı.

Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odasının verdiği bilgiye göre yaklaşık 1 milyon 100 bin metrekarelik bir alandan bahsedildiğini aktaran Kocalar, şu bilgileri paylaştı:

“Bu ilk etap, tamamı şu an yapılaşmaya açılmıyor. Miktarın bir önemi yok, 1 metrekare bile yapılaşmaya açılsa bunun arkası gelecektir. Türkiye’nin diğer bölgelerindeki arazilerin yapılaşmaya açılmasında bu yaşandı. Özellikle İstanbul’un kent merkezinde kalan askeri arazilerinin büyük çoğunluğu yeşil alan statüsündeydi, bunların çoğu kısım kısım yapılaşmaya açıldı, yeşil alanlara kesinlikle dokunulmayacağı söylendi ama zaman ilerledikçe bu yeşil alanlara doğru yapılaşma ilerledi ve yeşil alanları da yok etme noktasına getirdi. Biz benzer bir akıbetin burada da yaşanmasından endişeliyiz.”

Bahsedilen arazinin yeşil alan statüsüyle halkın kullanımına açılması gerektiğini dile getiren Kocalar, “Bu arazinin yapılaşmaya açılmadan tamamen yeşil alan statüsüne büründürülmesini, hemen yanındaki Dülük Baba Ormanı’yla birleştirilmesini ve halkın kullanımına açılmasını talep ediyoruz” dedi.

'YEŞİL ALAN AÇISINDAN FAKİR BİR KENT'

Gaziantep’in yeşil alan konusunda oldukça yoksul olduğunu belirten Kocalar, nüfusa düşen yeşil alanın da yüz ölçümüne göre yeşil alanın da bulunduğu haritaların olduğunu söyledi.

Kocalar, “Hangi haritaya bakarsak bakalım, yeşil alan açısından oldukça fakir bir kent olduğunu söyleyebiliriz. Nüfus hızla artıyor ancak yeşil alan aynı hızla artmıyor. Bu arazinin taşınmasını yeşil alanları artırma açısından tarihi bir fırsat olarak görüyoruz. Kent merkezinin içinde sayılacak bir yer. Halkın bu yeşil alandan birebir faydalanmasını sağlayacak bir yer. Bu tarihi fırsatı kullanmamız gerekiyor. Gaziantep olarak kent ormanı ihtiyacımız açık biçimde görünüyor. Gaziantep’teki yeşil alanların önemli bir kısmı Nurdağı ve İslahiye’de. İnsan eliyle yapılmış, Dülük Baba, Erikçe, Burç Ormanlarının elli-altmış sene önce temelleri atılmış, bugün kısmen de olsa yeşil alan ihtiyacımızı gidermekte fonksiyonu var. Şimdi neden bu araziyi kent ormanına dönüştürmeyelim, halkın kullanımına açmayalım” dedi.

Yapılaşmanın başka sorunlar da doğuracağını vurgulayan Kocalar, “Trafik problemi had safhaya ulaşmış durumda. Bununla ilgili sorunlarımıza çözüm beklerken, bir yandan da trafik yoğunluğunu artıracak yeni bir yapılaşmaya imza atılması daha çözümsüz bir duruma çevirebilecektir. Mevcut arazinin yeşil alan olması her açıdan gereklidir” diye konuştu.

'İTİRAZ ETTİK, SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

İmar planının askıda bir ay kaldıktan sonra indirildiğini ve bu süre içinde itirazların yapıldığını belirten Kocalar, “Sivil toplum kuruluşları olarak ve bireysel olarak itirazlarımızı Büyükşehir Belediyesine sunduk. 3 Mayıs itibarıyla itiraz süresi doldu. Bizim beklentimiz, tamamen bilimsel ve teknik açıdan ve kent halkının da taleplerini göz önüne alarak hazırladığımız itirazların dikkate alınarak vazgeçilmesi. Eğer belediyemiz bu halkın ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerini dikkate alır ve burayı yeşil alana çevirme konusunda karar alırsa, biz de el birliğiyle, halkımızla ve üyelerimizle elimizden geleni yaparız. Ama belediyemiz itirazlarımızı dikkate almazsa yargıya başvurma süreci başlayacak. Ondan sonra yargının vereceği kararı bekleyeceğiz ve sürecin sonuna kadar da takipçisi olacağız. Bununla ilgili kamuoyunun da bilgilendirilmesi, kamuoyunda da farkındalık yaratılması son derece önemli” diye konuştu.