TMO silolarında patlama: 6 kişiye 15 yıla kadar hapis talebi

Derince'deki TMO silolarında 2 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin savcı; TMO Kocaeli Başmüdürü, yardımcısı, şef vekili, taşeron firma sahibi ve yetkililerine hapis cezası istedi.

Abone ol

DUVAR - Kocaeli Derince'de Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında 2 Ağustos 2023'te 2 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin iddianame tamamlandı. Savcı, ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 6 kişi hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis talep etti.

Kocaeli 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği iddianamede, patlama sonrasında silolarda Cumhuriyet Savcısı denetiminde 7 kişilik bilirkişi heyeti tarafından yapılan incelemelerin raporuna yer verildi.

DHA'nın aktardığına göre, şüphelilerin kusurlarının da anlatıldığı iddianamede patlama tarihinde TMO Kocaeli Başmüdürü olan K.D., müdür yardımcısı K.Ö., Şef vekili B.B., taşeron firma sahibi O.T. ve patlamada yaralanan taşeron firma alan yetkilisi İ.Ç. asli kusurlu, mühendis A.S. ise tali kusurlu bulundu.

131 sayfalık bilirkişi raporunun özet geçildiği iddianamede, binanın 6'ncı katında yapılan kaynak işleminden sıçrayan kıvılcımların 5'inci kata düşerek yanmayı başlattığına dikkat çekildi. Tozlu ortamın ilk alevlenmesi ile birincil patlamanın meydana gelerek alevleri asansöre ve asansörlerin baca görevi görerek yangını binanın her bölgesine taşıdığı belirtilen bilirkişi raporunda, ilk patlamanın titreşimi ile havalanan tozun asansörden gelen alev ile tutuştuğu ve beton silonun alt kısmına sirayet ettiği, ardından buradaki tozların da alev alması sonucu çok büyük bir basınç ile ikinci patlamanın meydana geldiği belirtildi.

BAŞMÜDÜR SUÇLAMALARI REDDETTİ

İddianamede, haklarında soruşturma açılan şüphelilerin ifadelerine de yer verildi. 2023 yılında yaşanan yoğun gemi trafiği nedeniyle yıllık bakımın geciktiğini söyleyen TMO Kocaeli Başmüdürü K.D. ifadesinde şunları söyledi: "Bilirkişi raporunda üzerime atılı kusurların hiçbirini kabul etmiyorum. Yıllık genel revizyon bakımları olağan bir şekilde her yıl yapılmıştır. En son 2022 yılı Mayıs ayında bakım yapıldı. 2023 yılına ilişkin Mayıs ayında bakım planlanmıştı. Ancak 2023 yılında ithalatın fazla olması sebebiyle gemi trafiği sonlanmadığı için Mayıs ve Haziran aylarında bakım yapılamadı. Patlama anında boşaltımı devam eden geminin işlemi tamamlandıktan sonra bakım yapılacaktı. Bundan dolayı genel bakım ve revizyonu yaptırmadığıma dair kusur bana yüklenemez. Patlamadan Korunma Dökümanı 2021 yılında çıktı. Ancak bu düzenlemede belirtilen çalışmaların TMO Genel Müdürlüğü Teknik İşler Dairesi tarafından yapılması gerekiyor. Benim bu çalışmaları yapma konusunda bir yetkim yok. Ancak ihale yapıldıktan sonra genel müdürlüğe bir yazı yazarak yetki alabilmekteyim. Bu sebeple raporda bu yöndeki kusurların hiçbirini kabul etmiyorum. Patlamadan Korunma Dökümanı'ndaki verilen öneriler tavsiye niteliğindedir. Ayrıca buradaki öneriler dikkate alınsa dahi patlamanın önüne geçilebileceğine dair bir husus yoktur."

‘GÖZÜMDEKİ RAHATSIZLIKTAN FAYDALANIP GERİYE YÖNELİK EVRAK İMZALATTI’

Diğer şüpheliler Müdür Yardımcısı K.Ö. ve Şef vekili B.B. de ifadelerinde Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle gemi trafiğinin çok yoğun olduğunu ve patlama anında hububat boşaltımı yapan geminin işleminin bitmesinin ardından Mayıs ve Haziran aylarında yapılmayan yıllık genel bakımın planlandığı şekilde yapılacağını savundu. Patlamada yaralanan taşeron firma alan yetkilisi İ.Ç. ise ifadesinde, "Patlama günü çalışma yaptığımız Derince Silosu'nda benim üzerimde taşeron firma yetkilisi olarak 2 kişi bulunmaktaydı. Bunlar Ö.K. ve ismini T. olarak bildiğim kişilerdir. Patlamadan 3 gün önce T. adli kişi sağlık sorunları olduğunu söyleyerek hastaneye gitti. Ö.K. isimli kişi ise işi tehlikeli gördüğü için işi bırakarak silodan ayrıldı. Biz kendi başımıza orada kaldık. Benim bir sorumluluğum yoktu. Ben de bir işçi olarak orada bulunuyordum. Bu sebeple bilirkişi raporundaki üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Patlamadan 1 hafta kadar sonra, Ö.K. bana görevlendirme belgesi imzalattı. Bu sırada patlamadan dolayı benim gözümde rahatsızlık bulunmaktaydı. Rahatsızlığımdan faydalanarak bana geriye yönelik bir görevlendirme belgesi imzalattı. Buradaki imzam bu şekilde atılmıştır. Ben patlama sırasında görevli kişi değildim" ifadelerini kullandı.

2 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Savcı, patlamanın bilirkişi raporunda belirtildiği üzere şüphelilerin ihmali kusurları neticesinde meydana geldiğine dikkat çekerek şüphelilerin "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçlaması ile 2 yıldan 15 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti. 

(HABER MERKEZİ)