TMSF, el konulan yayın kuruluşlarını satışa çıkardı

OHAL sürecinde TMSF'ye devredilen yayın kuruluşları tüm ekipmanları ve lisans ihaleleriyle satışa çıkartıldı. Aralarında İMC TV, TV 10, Bugün TV ve Taraf'ın da olduğu 21 yayın organı için üç ayrı grup halinde 15 ve 25 Eylül ile 6 Ekim'e kadar başvuru alınacak. İMC TV Genel Koordinatörü Eyüp Burç, KHK ile değil de Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki komisyon eliyle kapatıldıkları için yargı süreçlerinin açık olduğunu belirterek, "İtiraz sürecimiz sonuçlanmadan ekipmanların satışa çıkartılması hukuk skandalıdır" dedi. Burç, el konulan malların da kendilerinin değil, fatura karşılığı kiraladıkları şirketlere ait olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - OHAL döneminde kapatıldıktan sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen ve hiçbir hukuki haktan yararlandırılmayan medya kuruluşları şimdi de satışa çıkarıldı. Satış ilanları TMSF'nin internet sitesinde yayınlandı.

TMSF'nin sitesinde yapılan duyuruya göre, 22 medya kuruluşu tüm ekipmanları, demirbaşları, yayın lisansları ve bürolarıyla birlikte 15 Eylül, 29 Eylül ve 5 Ekim 2017 tarihlerinde ihale yoluyla satışa çıkartılacak.

KHK ile kapatılmamasına karşın İMC TV'ye, ekipmanları ve yayın lisansıyla birlikte 856 bin lira muhammen bedel biçildi. İMC TV Genel Koordinatörü Eyüp Burç, henüz yargı ve itiraz süreçleri devam ederken satış kararının bir skandal olduğunu söyledi.

'MAHKEMENİN İSTEDİĞİ CEVAP 9 AY SONRA GELDİ'

İMC TV, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın kararıyla kapatıldığı için yargı yolu açık durumdaydı. Ankara İdare Mahkemesi'ne yapılan itirazın ardından dava açıldı. Davanın devam ettiğini belirten Burç, "Ankara İdari Mahkemesi, Ulaştırma Bakanlığı'ndan cevap istedi. 9 ay sonra bir cevap geldi bu cevaba da itiraz ettik" diye konuştu.

İMC TV'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvuru, iç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesiyle reddedilmişti. Hukuki sürecin ağır işlemesi nedeniyle AİHM'e tekrar başvuru yapılacak.

Eyüp Burç, "Türkiye'de hukuk ve adalet politik ve keyfi bir şekilde yürüyor. Biz bu hukuk ve hak arayışımızı iç hukuk yollarında sürdüreceğiz. AİHM'e de zaten başvurumuzu yapacağız. Bu uygulamalar da elimizi daha da güçlendirecek" dedi.

Burç, yaşanan süreci ve bundan sonraki yol haritalarını, Gazeteduvar'a anlattı:

'EL KONULAN MALLAR İMC'NİN DEĞİL'

Şu an gasp edilen ve satışa sunulan ekipmanlar İMC'nin değil. Bu ekipmanlar Jan Prodüksiyon A.Ş'nin ekipmanları. İMC, Jan Prodüksiyon A.Ş'den fatura karşılığında hizmet alıyordu. Hem Jan Prodüksiyon'un avukatları hem de İMC'nin idari personeli itirazda bulundu. Televizyon kapatılırken kapıya yazılan mühürlü yazı da, bu itirazdan dolayı ihtilaflı bir durum olarak ortaya çıkmıştı.

Bu mallar ve ekipmanlar TRT'ye yediemin olarak teslim edildi. Dolayısıyla Jan Prodüksiyon bu ekipmanlarını geri istedi. İlk başlarda muhatabın kim olduğu belli değildi. Jan Prodüksiyon, defterdarlıkta kurulan bir komisyona, 'Bu mallar İMC'ye ait değil' diyerek itirazda bulundu.

'REUTERS'İN KİRALADIĞI EKİPMANLAR DA SATIŞTA'

İtiraz süreci devam ederken ve el konulan mallar hâlâ yediemindeyken TMSF bir ilanla bu malları satışa çıkardı. Bu bir skandal. TMSF, Ahmet'in malı için 'Mehmet'in malıdır' diye bir iddiada bulunuyor ve bunu satışa çıkarıyor.

İkinci skandal ise şöyle: Listeye baktığımız zaman Reuters alıcısı da var. Reuters kendi abonelerine antenini gider kurur, abonelik bittiğinde de ekipmanlarını geri alır. Şu an TMSF'nin hazırladığı listede Reuters'in ekipmanı da satışa çıkartıldı. Bu da skandal içindeki başka bir skandal.

'MAĞDURİYET DE KAMU KASASINDAN ÖDENECEK'

TMSF, 'Biz Hazine'ye biz bu ay 500 milyon lira kazandırdık' diyor. Siz kimin malını satıyorsunuz Şimdi bunun mağduriyetinin yaratacağı tazminat da yine kamu kasasından ödenecek. Dolayısıyla böyle bir tasarrufa kendilerinde hak görenler, böyle bir sürece nasıl imza atacaklar bunu merak ediyorum. Bütün bunların hesabını kamu adına da soracağız. Gazetecilik yaparken sadece kamuoyu yararını gözetmek değil TMSF, şu an kamuoyunu zarara uğratacak bir uygulamanın içerisinde.

'YARGI YOLU AÇIKTI, DAVA SÜRÜYOR'

Bu mallar İMC'nin olsa dahi TMSF'nin onu alma ve satma hakkı yok. Çünkü İMC, KHK ile kapatılmadı. İMC bakanlıkta kurulan bir komisyon tarafından kapatıldı. Dolayısyla İMC'ye yönelik yargı ve itiraz yolu açıktı. Bizler de Ankara İdari Mahkemesi'ne itiraz ettik. Ayrıca ilgili bakanlığa da İMC'nin kapatılma kararına itiraz ettik. Bizim itirazımız da kabul gördü. Daha dava sürüyor. Bu bakanlığın kim olduğunu da yeni öğrendik. Sonrada öğrendik ki Ankara İdari Mahkemesi, Ulaştırma Bakanlığı'ndan cevap istedi. 9 ay sonra bir cevap geldi bu cevaba da itiraz ettik. Daha mahkeme sürecinde olan İMC, KHK ile değil de idari tasarrufla kapatıldığı için itirazımız sürüyor. Üstelik bu ekipmanlar İMC'ye ait olsa dahi yargı süreci devam ediyor.

'KAPATABİLECEK TEK KURUM RTÜK'

İdare hukukuna göre İMC'yi kapatabilecek tek kurum RTÜK. Maalesef Türkiye'de hukuk ve adalet politik ve keyfi bir şekilde yürüyor. Biz bu hukuk ve hak arayışımızı iç hukuk yollarında sürdüreceğiz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de zaten başvurumuzu yapacağız. Bu uygulamalar da elimizi daha da güçlendirecek. Daha sonra yine bunun bütçesini kamuoyunun cebinden çıkarıp hak sahiplerine geri verecek.

SATIŞA ÇIKARTILAN YAYIN ORGANLARI

Satışa çıkartılacak medya organları, ihale için başvuru tarihleri ve biçilen değerler şöyle:

7 - 15 EYLÜL

- Yedigün  (1000 TL)

- Taraf  Ankara Şube (3000 TL)

- Muhabir haber  (500 TL)

- Bugün Tv  (1 milyon 444 bin 550 TL)

- Feza Samanyolu  (601 bin 595 TL)

- Samanyolu Yayıncılık Ankara Şube  (140 bin TL)

-Banaz Postası  (4710 TL)

- Son Nokta varlık satışı  (1500 TL)

14 - 29 EYLÜL

-Kanal 35  (960 bin TL)

-Samanyolu / Hira Tv, Radyo Mehtap, Radyo Küre, Mc Tv, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyosu, Samanyolu Tv, Burç Fm, Mehtap Tv, Sem Haber Ajansı, Haber Radyo Ege, Tuna Shopping Tv, Yumurcak Tv ve Dünya Radyo  (965 bin TL)

-Azadi Amed Radyo - Azadi TV (245 bin TL)

- Jiyan Tv  (164 bin TL)

5 EYLÜL - 6 EKİM

-Meydan  (54 bin 465 TL)

-Radyo Nur  (8280 TL)

-Yarına Bakış  (19 bin 835 TL)

-İmc Tv  (856 bin 887 TL)

-Tv 10  (246 bin 84 TL)

-Yeni Hayat  (44 bin 655 TL)

-Kocaeli Manşet - Dost Ajans  (17 bin 125 TL)

-Demokrat Gebze  (75 bin 425 TL)

-Bizim Kocaeli  (175 bin 270 TL)

TMSF ayrıca belirlenen bedelin yüzde 5'i kadar peşinat yatıranların açık artırma usulüyle ihale katılabileceğini duyurdu.

(HABER MERKEZİ)

İMC TV'nin mallarına el konuldu

Hayatın Sesi ve İMC TV mühürlendi