TOKİ Diyarbakır’da köylülerin arsasına göz dikti: 30 yıldır uzlaşma yok
Diyarbakır’da 1994'te boşaltılan ve köylülere tahsis edilen arsaya Milli Emlak Müdürlüğü ile TOKİ göz dikti. Dava açan köylüler, 66 dönüm arazinin tapusunu istiyor.
DUVAR - Diyarbakır’da 30 yıldır 100 kişi, mahkeme mahkeme dolaşarak arazi sorununa çözüm arıyor. Uzlaşmazlığın kaynağı 1994 yılında başladı. Diyarbakır’da yüzlerce köyün boşaltıldığı 1994 yılında Lice, Kulp ve Hani’de bulunan köyler de bu uygulamadan nasibini aldı. Diyarbakır Valiliği ile dönemin Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, köyleri boşaltılıp evsiz kalan köylüler için, Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi’ne bağlı Çölgüzeli Mevkii’nde arsa tahsisi yaptı.
519 TAPU VERİLDİ
Amida Haber'de yer alan habere göre, köylülere o dönem kişi başı, 7 buçuk kuruş karşılığında 850 dönüm arsanın tapusu verildi. Arsa üzerinde müteahhitler aracılığıyla, 100 adet ev ile ahır ve hayvan yemleme bölümleri yapıldı. Bölgeye o dönem 500 Evler ismi verildi. Köylüler evlerin tapusunu aldı, ancak 64 köylü, ahırların inşası için Ziraat Bankası’ndan çektikleri krediyi ödeyemedi. 64 köylü krediyi ödeyemeyince, 100 hak sahibinden hiçbirine “ahır ve yemliklerin” tapusu verilmedi.
2006’DA TOKİ’YE DEVREDİLDİ
1994 yılında tahsis edilen, ahır ve yemliklerin bulunduğu arsayı, 2006 yılında Toplu Konut İdaresi, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden istedi. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, TOKİ’nin talebine uyarak, Diyarbakır 2’inci Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü üzerinden arsayı TOKİ’ye devretti.
KÖYLÜLER KARŞI ÇIKTI, TOKİ’DEN ALINDI
Arsanın devrine karşı çıkan köylüler, 2008 yılında Diyarbakır Valiliği’ne dilekçe vererek, ahır ve yemlik tapularının kendilerine ait olduğunu, hak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Köylülerin dilekçesi, ilginç bir durumu da ortaya çıkardı. Diyarbakır Valiliği’nin, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün arsaya TOKİ’ye devrettiğinden haberi yoktu. Devirden habersiz olan Diyarbakır Valiliği, Başbakanlık, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve TOKİ Başkanlığı’na yazı yazarak köylülerin mağduriyetlerinin giderilmesini, tapu devrinin hak sahiplerine yapılmasını istedi.
BU KEZ DE HAZİNEYE DEVREDİLDİ
Valiliğin yaptığı yazışmalar sonucu, arsa 2008 yılında TOKİ’den alınarak, Hazine adına tescillendi. 66 dönümlük arsa, Hazine’ye verildi, ancak köylüler ahır ve yemliklerinin tapusunu alamadı. 100 köylü, 2021 yılında Diyarbakır 5’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı, ancak mahkeme “tapu davasını” reddetti. İstinaf Mahkemesi’ne giden köylüler, kararı bozdurdu. Köylüler, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaparak, tapu hakkı taleplerini yenilediler.
CUMHURBAŞKANINA SESLENDİLER: SORUNUMUZU ÇÖZÜN
500 Evler Muhtarı Siphatullah Menteşe, bugün Diyarbakır’a gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız da bugün Diyarbakır’da bu sorumuzu gündemimize alıp, çözmesini istiyoruz. 100 kişinin hak sahipliğinin verilmesini istiyoruz. CİMER’e başvurduk, sonuç alamadık. Bu konuda Sayın Başbakanlığı döneminde de bu işle ilgili malumatı vardı, buraya geliyor. Bu sorunumuzu çözmesini istiyoruz. 66 dönüm ahırların yeri sorunlu. 64 kişi kredi borcunu vermediği için tapu alamamıştık. Borcumuz bitti, ama tapularımızı alamıyoruz. Bizim ahırlarımız orada duruyor. Önce TOKİ’ye sonra Milli Emlak Müdürlüğü’nü devredildi. Şimdi Hazine’de. Hükümetten tapularımızı istiyoruz.”
(HABER MERKEZİ)