TOKİ Yalova’da izinsiz Millet Bahçesi yapımına başladı

Mahkeme süreci devam ederken Yalova’da tarım araştırma ve geliştirme arazisinde Millet Bahçesi inşaatına başlandı. TOKİ tarafından gerekli izinler de alınmadı.

Abone ol

Pelin Akdemir

DUVAR - Yalova’nın Gaziosmanpaşa mahallesindeki tarım araştırma ve geliştirme arazisi olan Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde, imar planı yapılmadan ve tarım dışı kullanım izni alınmadan, Millet Bahçesi inşaatına başlandı.

Yalova Çevre Platformu, inşaat nedeniyle Türkiye'deki birçok meyve ağacının orijinallerinin korunduğu gen bahçesinin yok olacağını ve birinci derecede tarım topraklarının heba edileceğini belirtti.

KASIM AYINDA İNŞAAT BAŞLADI

Tarım araştırmalarının yapıldığı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün güneyinde kalan birinci sınıf tarım arazinin yaklaşık 113 bin metrekarelik kısmına 'işlevsiz' olduğu gerekçesiyle Millet Bahçesi yapılmak isteniyor. Arazi, iki yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “Millet Bahçesi olarak düzenlenmesi amacıyla” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

Devir işlemine karşı TMMOB Mimarlar Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Yalova Çevre Platformu üyeleri tarafından 20 Mayıs 2020’de yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Mahkeme süreci tamamlanmadan ve gerekli izinler alınmadan kasım ayında yapılan temel atma töreniyle TOKİ tarafından Millet Bahçesi’nin yapımına başlandı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ KAMU YARARI OLMADIĞINI BELİRTTİ

Yalova Belediyesi Meclisi’nce 2 Temmuz 2021’de belirtilen arazinin tarım dışı amaçla kullanılabilmesi için imar planı yapılması gerektiği kararı alınmasına rağmen arazide Millet Bahçesi yapılabilmesi için gerekli imar planları mevcut değil. Yalova İl Toprak Koruma Kurulu’nun 8 Haziran 2021 tarihli kararında da arazinin sulu mutlak tarım arazisi olduğu ve arazi için tarım dışı kullanım izninin bakanlık tarafından verilebileceği belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından söz konusu taşınmaz için verilmiş tarım dışı amaçla kullanım izni bulunmuyor. Üstelik Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, arazinin başka amaçla kullanılmasının Ar-Ge çalışmalarını olumsuz etkileyeceğini bildirerek Millet Bahçesi olarak kullanılmasını uygun görmüyor. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin de arazinin tarım dışı kullanılmasında kamu yararı olmadığını bildirmesine rağmen Millet Bahçesi inşaatına başlandı.

‘BU TARIMI YOK ETME PROJESİDİR’

Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde armut, aronya, ayva, badem, çilek, elma, incir, kiraz, şeftali gibi birçok meyvenin ve sebzenin çeşidi bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarla tarıma kazandırılıyor. Türkiye kivi ihtiyacının yüzde 67’si Yalova’da yetiştiriliyor. Ceviz türleri ülkenin genelinde ceviz üreticileri tarafından tercih ediliyor. 'Ata sarısı', 'Atak 77', 'Yalova incisi' gibi üzüm çeşitleri ve Trabzon hurmasının Türkiye dağıtımı buradan yapılıyor. Yalova Çevre Platformu, “Millet Bahçesi yapmak için bu arazinin seçilmesi bir tesadüf değildir. Bu bir tarımı yok etme projesidir” açıklamasında bulundu. Platform, Millet Bahçesi yapımı için harcanılması planlanan 31 milyon lira ile Yalova tarım ve çiçekçiliğinin ileri seviyelere taşınmasını, iş ve istihdam sağlanmasını önerdi. Millet Bahçesi için şehirde daha uygun ve tarım niteliğini kaybetmiş, eski Etibank tesisleri veya arboretum arazisi gibi arazilerin mevcut olduğu belirtildi.

‘ARAZİDE İNŞAAT YAPIMININ YOLUNU AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Konuyla ilgili Yalova Çevre Platformu’ndan Hakim Menteş, arazinin bakımının yapılmayarak âtıl gösterilmeye çalışıldığını söyledi. “Mutlak korunması gereken arazide iş makineleri çalışmakta” diyen Menteş, “Eskiden tahıl ekilirdi, şimdi yok. Ağaçların bakımı yapılmıyor. Zeytinlik statüsündeydi. Bu statüden çıkarıldı. Arazide inşaat yapılmasının yolunu açmaya çalışıyorlar. 31 milyon liranın böyle bir eğlence alanı için harcanmasına içimiz el vermiyor. Tarım alanlarını mahvediyorsun, bir de üzerine para harcıyorsun” ifadelerini kullandı.