TOMA gölgesinde cuma namazı

Barış ve Demokrasi Partisi’nin öncülüğünde 2011’de başlayan sivil itaatsizlik eylemleri uzun süre devam etti. Bu eylemler sırasında polis ile eylemciler sık sık karşı karşıya geldi. Eylemlerden geriye 'sivil cuma namazları' kaldı.

Abone ol

DİYARBAKIR – Sivil cuma namazları 2011 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) çağrısıyla kılınmaya başlanmıştı. Cuma namazları, BDP’nin hayata geçirmek istediği bir dizi sivil itaatsizlik eylemlerinden sadece biriydi. Polis ve sivil itaatsizlik eylemlerine katılanlar sık sık karşı karşıya gelmişti.

Sivil itaatsizlik eylemlerine katılanların başlıca 4 talebi vardı:

– Anadilde eğitim

– Askeri ve siyasi operasyonların durdurulması

– Tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve

– Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması…

Bu taleplerin hiçbiri yerine getirilmedi. Anadilde eğitime hâlâ izin yok. Kürtçe eğitim veren Ferzan Kemanger adlı özel okulun kapısına geçtiğimiz günlerde kilit vuruldu.

OHAL 90’LARI ARATMIYOR

Operasyonlar 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hız kazandı. Olağanüstü Hal, bölge illerinde 12 Eylül 1980 ve 1990’lı yılları aratmıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, son birkaç gün içinde HDP ve DBP’li 5’i il eşbaşkanı, 56’sı ilçe eşbaşkanı, 3 belediye eşbaşkanı olmak üzere 181 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Cezaevinde tutuklu bulunan HDP’li ve DBP’li siyasetçilerin sayısını, DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel yaklaşık 1500 kişi olarak verdi. Kırsal kesimde ise askeri harekatlar ve ölüm haberleri gelmeye devam ediyor.