Toplumsal Tarih'in 329. sayısı çıktı

Toplumsal Tarih dergisinin Mayıs sayısı çıktı. Yeni sayıda dosya konusu "27 Mayıs'ı Çoklu Bir Darbe Süreci Olarak Anlamak" oldu.

Abone ol

DUVAR - 1994’ten bu yana Tarih Vakfı tarafından çıkarılan Türkçe aylık tarih dergisi Toplumsal Tarih'in 329. sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısında "27 Mayıs'ı Çoklu Bir Darbe Süreci Olarak Anlamak" dosyası yer alıyor. 

Bu sayının kapak konusunda Beycan Mura, 27 Mayıs Darbesi'ne ve ardından yaşananlara süreç olarak yaklaşarak bu olgu ve olaylara iç içe geçmiş üç askeri darbenin bileşiminden oluşan bir çoklu darbe dönemi şeklinde bakılması gerektiğini aktardı.

Mehmet Ö. Alkan, otuzlu yılların başındaki dilde sadeleşme ve dilin Türkçeleştirilmesi çabalarının Mustafa Kemal Atatürk'ün isminin değiştirilmesine kadar nasıl vardığını anlattı. Yunus Pustu ise, Atatürk'ün vefatını izleyen günlerde Ankara'nın adının Atatürk olarak değiştirilmesi teklifini ve ertesindeki tartışmaları aktardı.

Yeni sayıda Alaattin Dolu, okurları 19. yüzyıl sonuna götürerek Osmanlı İmparatorluğu'nda modern ekmek fabrikası kurma girişimlerini, bunlara karşı farklı odaklardan gelen destek ve direnişi resmederken Murat Yılmaz ise, Jön Türklerin II. Abdülhamid'e karşı verilen mücadelede kadın hareketine atfettikleri özel anlamın ve bu hareketin güçlenmesi için verdikleri teşviği anlattı. Oktay Türkoğlu da, yazısında Türkiye'nin yetiştirdiği öncü mimarlardan Vedad Tek'in Diyarbakır'da daha yirmili yaşlarının başındayken Kûfi yazıyla nakşettiği bir kitabeden yola çıkarak Kûfi yazının geri dönüşünün nedenlerini ve Tek'in eserlerindeki yansımasını tahlil etti.

329. sayıda Esra Aras, Sabahattin Ali ve Yahya Kemal Beyatlı'nın eserleri ve yaşamlarını odağına alarak sanatın iktidarla kurduğu ilişkiyi masaya yatırdı. Ayşe Ozil, Osmanlı görsel sanatlarına dair yaptığı çalışmalarla alanın öncüsü olan Metin And'ın Çarşı Ressamları kitabı üstüne konunun uzmanlarından Serpil Bağcı ve kitabı yayına hazırlayan Tülün Değirmenci- M. Sabri Koz ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Güzin Özen Yılmaz okurları 17.yüzyıl İstanbul'unda bir seyahate çıkararak şehirde hangi kumaş ve renklerin beğenildiğini anlattı. Duygu Gürses Tarbuck, duygular tarihi açısından melankolinin 17.yüzyıl Avrupa'sında nasıl yorumlandığını ve farklı bakış açılarını aktardı. Bu sayının son yazısında Murat Şiviloğlu ise, geçtiğimiz ay vefat eden tarihçi Yavuz Sezer üzerine yazdı. 

Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)