Toplumsal Tarih'in 331. sayısı çıktı
Toplumsal Tarih dergisinin Temmuz sayısı çıktı. Yeni sayıda dosya konusu "150. Yıl Dönümünde Paris Komünü" oldu.
DUVAR - 1994’ten bu yana Tarih Vakfı tarafından çıkarılan Türkçe aylık tarih dergisi Toplumsal Tarih'in 331. sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısında "150. Yıl Dönümünde Paris Komünü" dosyası yer alıyor.
Bu sayının kapak konusunda Taner Timur, Dünyanın toplumsal ve siyasal mücadele tarihinin en önemli dönüm noktalarından Paris Komünü'nün 150. yıl dönümü vesilesiyle komünü okura aktardı.
Selim Rumi Civralı, yazısında Amerikan futbolu ve beyzbolun Amerikan ideolojisinin oluşumunda oynadığı rolü geleneğin icadı perspektifiyle tahlil etti. Bihter Saban, İstanbul'u anlatan biri Osmanlı diğeri İrlandalı yazarın bilim kurgusal eserlerini mercek altına alırken, Esra Karadağ ise, 19. yy'da Pera'da yaşanan dönüşümü Bon Marche mağazasının serencamı üstünden tasvir etti.
Yahya Yeşilyurt, I. Dünya Savaşı'nda Londra'da geçen bir casusluk hikâyesini ve kahramanının sonunu aktarırken, Ahmet Şimşek de bu ay yüzüncü yılını anılan Milli Maarif Kongresi'nin eğitim tarihi açısından anlamını anlattı. Damla Demirözü, Herkül Millas'ın Yunancadan Türkçeye yaptığı çevirileri, yazarın yaşam öyküsüyle birlikte yazdı. Bilal Nergiz, kırklı yılların İstanbul'unda Kürt üniversite öğrencilerini bir araya getiren Dicle Talebe Yurdu'nun kimlik inşası açısından nasıl bir işlev gördüğünün tahlilini yaptı. Ömer Obuz erken Cumhuriyet döneminde evlilik öncesindeki geleneksel görücülük müessesine koşut gelişen evlilik ilanlarına odaklanırken, Göktuğ İpek ise 1944'te Ayvalık'ı vuran depremin yarattığı yıkımı ve sonrasında yaşananların hikâyesini anlattı. Ayrıca, Derya Gürses Tarbuck'un editörlüğünde yeni başlayan Bilim Tarihi Güncesi dizisi her sayıda okurları Bilim Tarihi'nin farklı sayfalarıyla buluşturacak.
Esra Danacıoğlu, 3 Haziran'da vefat eden Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan çıkan 'İzmir 1922' kitabının yazarı sayın Pelin Böke'yi yazısıyla anarken, Murat Çizakça da yine geçtiğimiz aylarda vefat eden Mehmet Genç üzerine yazdı.
Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşılabilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)