Torba Kanun'da 'psikozmanik depresif' haller!
Ek borçlanma, MTV zammı, Kurumlar Vergisi’nde artış gibi tartışmalı birçok düzenlemenin yapıldığı “Torba Kanun” Tasarısı'na 3 muhalefet partisi de muhalefet şerhi verdi. CHP’ye göre iktidar sınıfsal tercihini rantçı sermayeden yana yaptı. HDP, tasarının hazırlanış biçiminin Komisyon’da “psikozmanik depresif” hallere yol açtığını söylerken MHP de iktidarın ekonomi politikasını eleştirdi, tasarıyı "14 yıllık iktidarın yanlış ekonomi politikalarının ağır faturası" olarak nitelendirdi.
ANKARA - “Torba Kanun” olarak bilinen, “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. 130 madde olarak gelen 127 madde olarak Komisyon’dan geçen Torba Tasarı’ya CHP, HDP ve MHP muhalefet şerhi verdi.
CHP: İKTİDAR AÇIK BİR SINIFSAL TERCİH YAPTI
130 maddelik tasarıyı bugüne kadar Meclis’e sunulan “en karmaşık ve karışık torba yasa tasarısı” olarak değerlendiren CHP şerhinde ek bütçe getirmeksizin Hazine’ye 37 milyar TL’lik ek borçlanma yetkisi verilmesi açık bir hukuk ihlali olarak nitelendirildi. Yasalara aykırı alınan bu ek borçlanma ile 2018-2020 Orta Vadeli Program'ın da geçersiz kılındığı ifade edildi. Bu büyük borçlanma yetkisi talebinin 2017 yılı bütçesinin samimiyeti konusunda da kuşku yarattığı belirtilen şerhte vergi artışlarıyla ilgili de, “iktidar sınıfsal tercihini rantçı sermayeden yana koymuştur” denildi. CHP muhalefet şerhinde şöyle denildi: “Bu torba yasa tasarısında iktidar tarafından açık bir sınıfsal tercih yapılmaktadır. Bu tasarı ile maliye politikasının tüm araçları üst gelir sınıflarına dar ve orta gelirli sınıflardan transferler yapılması yönünde kullanılmaktadır. Üretenden geliri kadar vergi alan, hakkaniyetli bir ekonomik düzen zaten yoktu, bu değişikliklerle buradan daha da uzaklaşılmaktadır. İktidar bu torba yasa ile bir kez daha rantçı sermayeden taraf, emek karşıtı politikalarını perçinlemektedir.
HDP: KOMİSYONDA PSİKOZMANİK DEPRESİF HALLER
“Torba Kanun”un karmaşıklığına HDP şerhinde de tepki vardı. Birbiriyle ilgili maddeler farklı sıralarda yer aldığı için bunlar komisyonda birleştirilerek görüşüldü. Böyle olunca sürekli madde atlaması yapıldı. HDP şerhinde sürekli madde atlama nedeniyle sadece komisyon üyelerinin değil bürokratların ve komisyonu takip eden herkesin 'şizofrenik' hatta daha doğru bir tanımla 'psikozmanik depresif' (bipolar bozukluk) bir hal aldığı söylendi.
HDP şerhinde, “Komisyonun nihai sonucu Türkiye ekonomisinin popülist politikalara kurban edildiği ve faturanın yoksul halk kesimlerine çıkarıldığıdır. Aksi takdirde komisyon görüşmelerine katılan maliye bakanının bir yandan ekonominin çok iyi bir yerde olduğunu ve büyüme rakamlarının suni olmadığını iddia ederken diğer yandan bütçeye ek gelir sağlamak adına bütçe açığını kapatmak adına toplum tabanına yeni gelir vergisi mükelleflerine yeni vergiler koyması vergi tarifelerini artırması anlaşılmazdı” denildi. 37 milyarlık yeni borçlanma yetkisi ile Meclis’in bütçe hakkının gasp edildiği belirtilen şerhte, “AKP iktidarının bütçe konusunda anayasal sınırları dahi aşması artık dikişlerin tutmadığını 2017 yılı için toplamda 89.2 milyarlık borçlanma bir kez daha göstermiştir” değerlendirmesi yapıldı.
MHP: 14 YILLIK İKTİDARIN AĞIR FATURASI
MHP’nin muhalefet şerhinde de ilk eleştiri “Torba Kanun” yöntemine oldu. “Torba yasalar yasama faaliyetlerinin düzensiz ve eksik bir yapıda yürütülmesine neden olmuş, yasama kalitesini bozmuştur” denilen muhalefet şerhinde AKP dönemi ekonomi politikasına sert eleştiriler yöneltilerek şöyle denildi:
“AKP hükümetlerinin 14 yıllık iktidarının arkasından ekonomide hızla artan ikiz açık dönemine girildiği, geçmiş torba yasalarla çıkarılan afların verilen hesapsız ve verimsiz teşviklerin, önceliği dikkate alınmadan yapılan büyük kamu yatırımlarına odaklanmanın, kamunun hesapsız israfa varan harcamalarının, kamu binaları, makam araçları vb. kamu tüketimine harcanan kaynakların, uzun vadeli katma değer, yüksek teknolojiye yatırımı özendirmek yerine ekonomiyi sıcak para, inşaat ve ithalat bağımlılığına hapsetmenin, ağır faturası ile karşı karşıya kalındığı görülmektedir.”
BÜTÇE AF, YAPILANDIRMA VE TEŞVİKLERLE BOZULDU
Ekonomi yönetiminin bir süredir ekonomiyi yönetmekten ziyade olağanüstü tedbirlerle idare etmek durumunda kaldığı belirtilen MHP muhalefet şerhinde de, sık sık çıkarılan af, yeniden yapılandırma ve teşviklere dönük eleştiri vardı. Muhalefet şerhinde şöyle denildi, “Bütçe dengesinin bozulmasında AKP hükümetlerinin son dönemdeki maliye politikası uygulamaları, her yıl yapılmak zorunda kalınan vergi affı ve yapılandırma, belirli sektörlerde getirilen KDV, ÖTV indirimi ve muafiyetleri gibi tedbirlerin payının ihmal edilmeyecek düzeyde olduğu görülmektedir. Hükümetin kamu maliyesinde açılan gediği geçici ve yüksek düzeyli vergi artışları ve borçlanma yerine harcama ve vergi reformu ile kalıcı bir biçimde zamana yayarak, iyileştirmek gibi daha yerinde ve sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemesi gerekmektedir.”