Torba yasa, tütün içen kullanıcıları vurdu

Torba tasarıyla, sarma sigaraya zam yapıldı. Tütünün sarıldığı makarona 1.100 lira vergi getirildi.

Abone ol

DUVAR - Sigaraya getirilen yüksek verginin kaçakçılığı artıracağı iddia ediliyor. Geçen yıl 19 milyar adet sarma tütün içenler, artık bir paket sigarayı en ucuz 7 liraya sarabilecek.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, hükümetin sarma sigarayı önlemek için getirdiği aşırı yüksek vergi ve hapis cezası yüzünden fabrikaların kapanacağı ve 5 milyar liralık kaçak sigara pazarının yeniden oluşacağı ileri sürüldü.

1 PAKET SİGARA 2.5 LİRA

Halen piyasada sarmalık tütün kayıtlı ve kayıt dışı olmak üzere iki koldan yürüyor. Markette en ucuzu 8 liradan satılan sigarayı almaya gücü yetmeyen kullanıcılar ya kayıt dışı açık tezgah tütününü ya da kayıtlı paket tütünü alıyor, ilaveten paketi 30 ila 50 kuruşa satılan makaron ile sarıp içiyor. Böylece bir paket sigara, tütünün kalitesine göre, kayıtsız tütünden sarılmışsa 2.5- 3 liraya, kayıtlı tütünden sarılmışsa 4.5-5 liraya mal ediliyor. Türkiye'de geçen yıl 19 milyar adet makarona sarılmış tütün içildi. Tüketilen normal paket sigara ise 105.5 milyar adet.

Hükümet torba yasayla, bir paketi 30 ila 50 kuruşa satılan makarona bir anda tam 2 lira 20 kuruş vergi koydu. Türkiye'de makaronu, kayıtlı çalışan 8 fabrika üretiyor. Üretim, pazarlama ve satış maliyetleri eklendiğinde 30 kuruşluk makaron artık 3 liradan daha aşağıya satılamayacak. Kayıtsız tütün satışına da hapis ve para cezası geldiği için artık kimse 2 liraya açık tütün bulamayacak. Makaron üreten 8 fabrika aynı zamanda kayıtlı tütün de üretiyor. Kayıtlı tütün en düşük 4 lira. Dolayısıyla kayıtlı tütün ve ÖTV'li makaronla bir paket sigara artık en ucuz 7 liraya sarılabilecek.

'FABRİKALAR KAPANIR'

Kayıtlı makaron ve tütün üreten fabrikaların çatı örgütü olan Sigara Harici Tütün Mamulleri Üreticileri Derneği Başkanı Gökhan Ersöz, aşırı verginin büyük bir hata olduğunu söyledi. Ersöz, aşırı verginin makul seviyelere düşürülmemesi halinde 8 fabrikanın kapanacağını, on binlerce kişinin işsiz kalacağını, yerli tütün üreten 250 bin çiftçi ailenin aylık 25-30 bin lira gelir kaybına uğrayacağını söyledi.