Torunlar davasında TOKİ yetkilileri de yargılanacak

Torunlar Center'da 10 işçinin ölümüyle ilgili davada TOKİ görevlileri de yargılanacak. Davanın ilk duruşması 1 Mart'ta görülecek.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'da Torunlar Center inşaatında, 10 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili davada TOKİ yetkilileri de, sorumluluğu olduğu gerekçesiyle yargılanacak.

Evrensel gazetesinde Vedat Yalvaç'ın haberine göre, yaşanan iş cinayetiyle ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından iddianame hazırlandı. İddianamede, TOKİ'nin tapu devir işlemlerinin 26 Kasım 2014'te yapıldığı, olayın ise 6 Eylül 2014'te gerçekleştiği belirtildi.

Tapu devrinin işçi ölümlerinden sonra gerçekleşmesi hatırlatılan iddianamede, bu nedenle idarenin hukuki sorumluluğunun devam ettiği belirtildi.

TOKİ KONTROL HİZMETİNİ YERİNE GETİRMEDİ

İddianamede, TOKİ ile yüklenici firma arasında imzalanan sözleşmesinin, "İşin kontrolü" başlıklı 14'üncü maddesine göre TOKİ'nin inşaat ile ilgili müşavirlik ve kontrollük hizmetlerini sunması gerektiği kaydedildi. TOKİ’nin etkin ve etkili müşavirlik hizmeti sunmadığı gibi söz konusu hizmeti 2014 yılı içinde ciddi şekilde aksattığı iddianamede yer aldı.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇLAMASI

İddianameye göre, TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Aliseydi Karaoğlu, TOKİ 4 No' lu Uygulama Dairesi Başkanı Niyazi Özdemir, TOKİ görevlileri Ömer Caniklioğlu, Temel Emrah Bıyıklıoğlu, Zuhal Dalkılıç ve M. Rıfat Çağal’ın, "kamu zararına neden olarak görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla yargılanacak.

TOKİ görevlilerinin yargılanacağı davanın ilk duruşması 1 Mart’ta İstanbul 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

'TOKİ HAKKINDA DAVA AÇILMASI ÖNEMLİ'

İşçi ailelerinin avukatlarından Yıldız İmrek, TOKİ görevlileri hakkında dava açılmasının önemli olduğunu söyledi.

Torunlar şirketinin kamu gücünü kötüye kullanarak kendine olanak yarattığını belirten İmrek, "Buna karşılık iş güvenliği denetim sorumluluğunu da yerine getirmemiştir" dedi.

İş cinayetinde SGK ve belediye görevlilerinin de sorumluluğunun olduğuna dikkat çeken İmrek, onlar hakkında dava açılmamasının eksiklik olduğunu vurguladı.