Tosyalı Holding'in Hatay'daki bitmeyen arazi sevdası

Hatay’da Tosyalı Demirçelik Holding'in depolama alanı için 1080 dönüm ormanlık alan imara açılacak. Mimar Ercüment Kimyon, holdingin 2006 yılından beri 'yatırım' adı altında talan yaptığını söyledi.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Tosyalı Demirçelik A.Ş.’nin depolama amaçlı ek alan için imar planı değişikliği, Hatay’ın İskenderun ilçesinde yapılan belediye meclisi toplantısında oy çokluğu ile geçti.

CHP’li Meclis üyelerinin ret oyuna karşılık geçen plana göre, Tosyalı Holding, depolama için 1080 dönüm ormanlık alan kullanacak. Holding ocak ayında da Hatay Büyükşehir Belediyesi onay vermemesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla Tosyalı Limanı’na 80 dönümlük deniz dolgusuna izin almıştı.

Tosyalı Holding’in ‘yatırım diyerek’ genişlemesindeki süreç 2006 yılına kadar gidiyor. O yıldan beri süreci takip eden ve yargıya taşıyan Mimar Ercüment Kimyon’la konuştuk.

'BELEDİYE ONAY VERMEDİ TEPEDEN HALLETTİLER'

Tosyalı Holding’in depolama alanı için kullanmak istediği 1/100.000’lik alanı bakanlıktan onaylattığını, 1/5000 ve 1/1000’lik planlar için belediyenin görüşüne ihtiyacı olduğunu belirten Kimyon, 1 Nisan’da belediye meclisinden geçirtilenlerin bu planlar olduğunu söyledi. Kimyon, “İlk geçirilmek istenen 1/100.000’lik plan için 5 aydır uğraşıyorlar. Büyükşehir belediyesi talan onayı vermedi, bakanlıktan tepeden haletliler. Diğer iki plan da CHP’lilerin reddine rağmen geçirildi. Bizim yıllardır tartışma konusu yaptığımız 'kararları yerel örgütler almalı' düşüncesini yerle bir ettiler. Bu kararla 14 hektar ormanlık alan depolama alanı diye imara açılacak” ifadelerini kullandı.

YATIRIMLAR İKİ ŞİRKETE VERİLDİ

Şu an İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) olduğu 82 hektarlık alan da 2006 yılında ormanlıktı. Buraya önce OSB yapıldı sonrasında yatırım merkezi olacak diye 2011'de iki şirkete teşvikle verildi. Bunlardan biri şu an Tosyalı Limanı’nın sahibi Tosyalı Holding, diğeri de Hatayspor sponsorlarından Atakaş Şirketler Grubu .

Mimar Ercüment Kimyon

'METREKARESİ 1 TL’DEN TEŞVİK VERİLDİ'

Ercüment Kimyon o süreci şöyle anlattı, "2011 yılında bölgeye ‘Demir çelik ihtisas merkezi yapacağız’ diyen Tosyalı Holding ve Atakaş’a teşvik verildi. Teşvike göre bir yıl içinde proje tamamlanacak, 2 yıl içinde ise inşaat bitmiş olacaktı. Bu alanlar teşvik, yatırım olacak diye metrekaresi 1 TL'den -‘sembolik bir para’- bu iki şirkete verildi. Bu iki şirket 2 yıl geçmesine rağmen hiçbir şey yapmadı. Ne inşaat var ne demir. O dönem Türkiye’nin her tarafında termik santral modası vardı. Bunlar da dediler ki ‘Biz buraya termik santral yapacağız’. Önlisansını da aldılar. O dönem çevre örgütleri karşı çıktı ve vazgeçtiler.”

'DENİZE DOLGU YAPTILAR ORMAN ALANINA GİRDİLER'

Şirketler, termik santralden vazgeçti ama yatırımlık bir iş yapmaları gerekiyordu. Şirkete tahsis edilen araziler deniz kıyısında alanlardı. Atakaş kömür getirme işine girdi, Tosyalı ise liman işletme lojistik merkezi yaptı. 2021 yılında Tosyalı Holding, demir-çelik sanayi işine de başladı ve mevcut alanının yetmediğini belirterek, yeni alan talep etti. Tosyalı Holding’in “alan yetmiyor” diye bölgeyi 'istila' ettiğini, yetkililerin yatırım diye 'göz yumduğunu' söyleyen Kimyon, “Yeni alan talebi hiç bitmedi. Var olan iskele yetmedi, ikinci iskele verildi. İşte 'burası liman yük geliyor, malları koyacak yer yok' diyerek denizden dolgu alan istediler yaptılar da. Sanayi tesisi için elektronik enerji için alan istediler safi sahası deniliyor. Bu alan için istedikleri yer orman alanıydı 30 dönüm orman alanı safi sahası diye aldılar. Yani anlayacağınız, şirkete hiçbir alan yetmiyor. Dolguya ek dolgu yapıyor, orman alana giriyor. Yatırım adı altında talan etti her yanı” diye konuştu.

2006’DAN BERİ PLANLARI YARGIYA TAŞIDI

Ercüment Kimyon 2006 yılından beri süreci yakından takipçisi. Şirketin bazı projelerini yargıya da taşıdı. 2006 yılında bir planı iptal ettirdi fakat 2011 yılında yargıya taşıdığı başka bir planı iptal ettiremedi. 2018 yılında başka bir plan için açtığı dava reddedildi. Bu iki dava hâlâ Danıştay’da. Kimyon’un ikisinden de umudu yok.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI'NA İPTAL DAVASI AÇTI

Ercüment Kimyon, sadece Tosyalı Holding’e değil, Cumhurbaşkanlığı Kararı’na da iptal davası açtı. İskenderun Demir Çelik bölgesi, 29 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararıyla endüstri bölgesi ilan edildi. Dava henüz sonuçlanmadı. Ercüment Kimyon, yatırım adı altında ormanın, denizin, kıyının şirketlere verildiğini belirterek, “İskenderun’u ikinci bir Dilovası yapmak istiyorlar. Son cumhurbaşkanlığı kararıyla da bunu net bir şekilde anlamış olduk. Şehirde ciddi boyutta bir hava kirliliği var. Kanser vakalarının arttığı söyleniyor. Yerel işbirlikçiler taşeron firmadan 1-2 iş alıyorlar ya da birkaç akrabasını işe aldırıyor ve bu talana sessiz kalıyor” dedi.