Trabzon yılbaşında boş kaldı: Parası olan Batum'a olmayan TV karşısına
Yaz aylarında konaklamak için yer bulunamayan Trabzon, yılbaşında boş kaldı. Kentte yılbaşı kutlaması için bütçesi olan Gürcistan'a gidiyor, olmayan ise evindeki TV karşısında yer ayırtıyor.
TRABZON - Yaz mevsiminde Körfez ülkelerinden gelen turistlerle yoğun bir turizm hareketliliği yaşanan Trabzon'da, yılbaşında ise yaprak kımıldamıyor.
Kentte oteller, bungalovlar ve diğer konaklama alanları yeni yıla boş odalarla giriş yapmaya hazırlanırken Trabzon halkı da ekonomik durumuna göre yılbaşı kutlama tercihini yapıyor. Bölgede turizmin son yıllarda büyük ivme kazanmasına rağmen eğlence mekanlarının olmayışı ve yılbaşına özel ilgi çekici organizasyonların bulunmayışı sebebiyle bütçesi uygun olanlar Gürcistan'ı, olmayanlar ise evde kutlamayı tercih ediyor.
Trabzon'a 200 kilometre mesafedeki Gürcistan'ın Batum kenti ve 650 kilometre mesafedeki Tiflis'te yılbaşı rezervasyonları sebebiyle otellerin tamamı 1 hafta öncesinden doldu. Bölgedeki seyahat acentelerinin Gürcistan'a düzenlediği bütün turlarda doluluk yüzde 100'e ulaştı. Türkiye-Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı'nda da dünden itibaren yoğunluk oluşmaya başladı.
KANTARCI: GÜRCİSTAN'A AKIN VAR
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, yılbaşı için seyahat acentelerinin yoğun bir program yaptığını dile getirdi. Başta Doğu Karadeniz olmak üzere Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'dan Batum ve Tiflis'e rekor sayıda tur düzenlendiğini kaydeden Kantarcı, Sarp Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluştuğunu söyledi.
Gürcistan'ın yılbaşı turizmi sebebiyle önemli bir döviz girdisi kazanacağını belirten Kantarcı, "Yılbaşı tatili 3 günlük bir tatil periyodu şeklinde olacak. Bu fırsatı acenteler değerlendirdi. Birçok yurttaşımız da Gürcistan'ı tercih etti. Gürcistan hem çok yakın, hem kimlikle geçiş kolaylığı hem de ekonomik ve eğlence mekanları olması sebebiyle tercih ediliyor. Sadece Doğu Karadeniz'den Gürcistan'ın Batum ve Tiflis kentine 7 bin kişi yılbaşını geçirmeye gidiyor. Bunun dışında bireysel olarak gidenler ve diğer bölgelerinden gidenler bu rakamı katlıyor. Hem Batum hem de Tiflis'te bütün oteller 1 hafta önceden doldu. Acente sahibi olarak ben dahi ek 1 oda ekletemedim. Gürcistan kendi nüfusunun her yıl 3 katı turist ağırlıyor" dedi.
'YILBAŞI HAREKETLİLİĞİNDEN FAYDALANAMIYORUZ'
Trabzon ve bölgenin turizmdeki yılbaşı hareketliliğinden faydalanamadığını söyleyen Kantarcı, yılbaşında turist ağırlayacak altyapının olmadığını dile getirdi.
Yabancı turistleri yılbaşında ağırlamak için altyapı gerektiğini kaydeden Kantarcı, "Gönül isterdi ki bizim bölgemizde de yurttaşlarımızın eğlenebileceği, keyifli vakit geçirebileceği organizasyonlar olsun. Bu anlamda bizim ciddi eksikliklerimiz olduğu için bu ve benzeri belirli gün ve haftalarda en yakın ülke olan Gürcistan tercih ediliyor. Yılbaşı karşıtı söylemler de ülkemizde ve bölgemizde yılbaşında bir turizm hareketliliği getirecek organizasyonlar oluşmasına engel oluyor" ifadelerini kullandı.
AKSU: EĞLENCE ORTAMI İÇİN BATUM TERCİH EDİLİYOR
Trabzon Oteller Birliği Başkanı Mustafa Aksu, yılbaşında bölgede bir turizm hareketliliği yaşanmadığını ve otellerin boş kaldığını dile getirdi. Bölgede turizmin sadece 'turiste oda satmak' şeklinde ilerlediğine vurgu yapan Aksu, bu sebeple vatandaşların en yakın yer olarak Gürcistan'ı tercih ettiğini ifade etti.
Trabzon'da turistlerin eğleneceği yerlerin az olduğunu belirten Aksu, "Arap turistlerden sonra gelebilecek bir kitle göremiyorum. Çünkü sadece doğal alanlara götürüp gezdirmek şeklinde bir turizm var. Misafirleri oyalayamıyoruz. Batum'a kaçışın sebebi eğlence ortamı ve fiyatların uygunluğu. İnsanlar burada vereceği parayla aynı fiyata eğlenceli bir dönem geçirmeyi tercih ediyor. Biz turistlere sadece oda satabiliyoruz, organizasyon satamıyoruz. Bizim bölgede hareket olmadığı için birçok otel yılbaşı organizasyonu bile yapmadı" dedi.
'DIŞARIDA YEMEK İÇMEK LÜKS OLDU'
Yılbaşında kentte kalan Trabzonluların büyük bölümü de kentte ilgi çekici, eğlenceli organizasyonlar bulunmaması, dışarıda vakit geçirecek mekanlardaki fiyatların da yüksek olması nedeniyle yılbaşını evde geçirmeyi planlıyor.
Trabzon'un merkezinde kafe işleten Sema Demir Özmen de yılbaşını evde kullanmayı tercih edenlerden.
Yılbaşı için kafede organizasyon yaptıklarını fakat talebin az olması sebebiyle iptal etmek zorunda kaldıklarını anlatan Demir Özmen, "İnsanlar ekonomik durumdan kaynaklı yılbaşını evde geçirmeyi tercih ediyor. Yılbaşı süsleri dahi bu kadar pahalıyken dışarıda yemek içmek aşırı lüks oldu. Eğer bir ihtiyaç değilse dışarıda bir mekanda bir kutlama yapmak, bir buluşma organize etmek tercih edilmiyor. Genelde daha az maliyetli olduğu için evde program yapmak tercih ediliyor. Biz de yılbaşını aynı gerekçelerle evde kutlamayı tercih ediyoruz" diye konuştu.
'MÜZİSYENLİK EK İŞE DÖNDÜ'
Trabzon'da eşiyle birlikte canlı müzik organizasyonlarında sahne alan Gonca Türkday Turan da yılbaşını evde kutlamayı tercih ettiklerini söyledi.
Ekonomik nedenlerle eğlenen kitlenin gittikçe azaldığını ve bu sebeple yılbaşı organizasyonlarında yer almak için çok fazla mekanın kalmadığını kaydeden Türkday Turan, dışarda vakit geçirmenin artık bir lüks haline geldiğini dile getirdi.
Ortalama gelirli bir kişinin müzik dinleyip eğlenmek için bütçe ayıramadığını belirten müzisyen Türkday Turan, "Eskiden müzisyenlik yaparak geçimini sağlayan insanlar vardı fakat şimdi sadece ek iş olarak yapılıyor. Böyle giderse harcanan emeğin karşılığını alamadığımız için bu sektörün yerini dijital müzik alacak. Biz de yılbaşında müzik yapmak için yer alacak bir yer bulamazsak evde ailece kutlayacağız" dedi.