Trabzon'da aday borsası: AK Parti'de değişim beklentisi, CHP'de ilçe hesapları

Yaklaşık 4 ay sonra gerçekleştirilecek yerel seçimler için Trabzon'da AK Parti, büyükşehir adayını belirlemeye odaklandı. Muhalefet ise elindeki ilçe belediyelerine yenilerini ekleme hedefinde.

Abone ol

TRABZON - Yerel seçimler öncesi Trabzon'da aday isimleri netleşmeye başladı. 2019'da gerçekleşen yerel seçimlerde Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra 18 ilçe belediyesinin 13'ünü AK Parti kazandı. Diğer ilçe belediyelerinin 2’sinde MHP, birer tanesinde CHP ve İYİ Parti yarışı önde tamamlamıştı.

Yerel seçimlerde Trabzon'da gözler öncelikle büyükşehir belediyesinde olacak. Kentte AK Parti'nin durumuna baktığımızda aday belirlemenin oldukça gerilimli geçeceği gözleniyor. İl Başkanlığı ile Ortahisar İlçe Başkanlığı'nın uyumsuz olması, Ortahisar Belediyesi'nin il başkanlığıyla sorunlu oluşu, Büyükşehir Belediyesi'nin iki teşkilatla da arasının olmaması aday göstermede dengeleri etkileyecek.

ZORLUOĞLU'NA PARTİSİNDEN MUHALEFET VAR

Teşkilatlardaki tüm gerilimlere rağmen AK Parti'de büyükşehir için öne çıkan isim 2019'da yüzde 64'lük oy oranıyla Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Murat Zorluoğlu. Van'da vali iken kayyım olarak belediye başkanı olan Zorluoğlu, 2019 yerel seçimlerinde sürpriz bir şekilde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapılmıştı. İki dönemlik Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu döneminin ardından bu göreve seçilen Zorluoğlu, 5 yıllık başkanlık döneminde kendisinden önceki dönemlerin çok kötü geçmesinin de avantajıyla kentte iyi bir izlenim bıraktı. Maraş Caddesi'nin trafiğe kapatılması, Ganita-Faroz Sahil dönüşümü, Yalıncak Plajı projeleriyle sosyal hayata etki eden işlerle takdir kazanan Zorluoğlu, bazı ihalelerin adrese teslim yapıldığı iddiaları, TİSKİ üzerinden yaşanan gerilimler sebebiyle de eleştiriliyor. Zorluoğlu, yeni dönem için iddialı olsa da muhalefetten çok partisinden eleştiri alması adaylığını tartışmaya açmış durumda.

Görüştüğümüz AK Partililer, il teşkilatları ile mesafeli olduğu, 'kenti vali gibi yönettiği', 'AK Parti geleneği ile çalışmadığı' gibi iddialarla Zorluoğlu'nun adaylığına karşı çıkıyor. Geçtiğimiz hafta AK Parti'nin gerçekleştirdiği temayül yoklamasında Zorluoğlu'nun "Siyaset bazen belden aşağıda vurma şeklinde tezahür edebiliyor. Bizler bundan üzüntü duyuyoruz. Neticede bu makamlar gelip geçici. Mahkeme kadıya mülk değil. Dolayısıyla biz de gelip geçiciyiz. Delikanlı gibi, adam gibi durmak lazım ve iftiraya başvurmamak lazım" sözleri bazı partililere yönelik söylediği değerlendirilmişti.

Partililerin bir iddiası da büyükşehir ve Ortahisar dahil başkan adaylarının büyük bir bölümünün değiştirileceği yönünde. AK Parti'nin 14 Mayıs Genel Seçimleri'nde Trabzon'daki tüm vekil adaylarını değiştirmesi de bu seçeneğin gerçekleşme ihtimalini güçlendiriyor.

Ulaştırma ve Altyapı eski bakanı Cahit Turhan ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu aday adaylığı için yarışabilir.

AK PARTİ'DE TURHAN VE GENÇ ÖNDE,  MUHALEFETTE BELİRSİZLİK VAR

Sonuçları basına açıklanmayan temayül yoklamasında partililerden edindiğimiz bilgilere göre büyükşehir belediyesi için eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in isimleri ön plana çıktı. Turhan'ın bakanlık döneminde görevden alınmasının adaylık için şansını düşürdüğü düşünülse de AK Parti'nin son dönemde büyükşehir belediye başkan adaylarını eski bakanlarından seçmesi bu seçeneğin de ön planda olabileceğini ortaya koyuyor. 2019 Yerel Seçimleri'nde de adı büyükşehir belediyesi için geçen Genç'in ise bu dönemde daha fazla şansı olduğu düşünülüyor. Genç'in hem büyükşehir hem de Ortahisar Belediyesi için dezavantajı ise İl Başkanlığı ile sorunlu olması. İl Başkanlığı'nın Genç'i aday yaptırmak istemediği belirtiliyor. Trabzon Milletvekili ve eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun ise henüz adaylığa sıcak bakmadığı esas hedefinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğu konuşuluyor.

Muhalefet cephesinde ise büyükşehir konusunda çıt çıkmıyor. İttifak durumunun düne kadar netleşmemiş olması ne CHP'de ne de İYİ Parti'de net bir adım atılmasına olanak vermiyordu. İttifak olması durumunda CHP,  büyükşehir için yine 27. Dönem İYİ Parti milletvekili Hüseyin Örs'ün adaylığına sıcak bakıyordu. 14 Mayıs Genel Seçimleri'nde aday gösterilmeyen ve partisiyle ilişkisi soğuk olan Örs'e İYİ Parti Trabzon İl Teşkilatı'nın ise çok sıcak bakmadığı ifade ediliyor. İttifak olmayacağının netleşmesi ile bu seçenek şimdilik rafa kalktı. CHP'de daha önce Trabzon Belediye Başkanlığı ve 24. Dönem Trabzon Milletvekilliği yapan Volkan Canalioğlu'nun adı yine adaylık için geçse de teşkilatın bu isme sıcak bakmadığı biliniyor.

CHP KAYA FAKTÖRÜ İLE ORTAHİSAR'I HEDEFLİYOR

Kaya (sağda), adaylık dosyasını teslim etti.

Trabzon'un en büyük ilçesi Ortahisar'da ise seçimin daha heyecanlı geçmesi bekleniyor. AK Parti 2019 Yerel Seçimleri'nde MHP ile yaptığı ittifakla Ortahisar'ı yüzde 59'luk oy oranıyla kazanmıştı. Ortahisar Belediyesi'nin kurucu başkanı olan ve bu görevini 2 dönemdir yürüten Ahmet Metin Genç, 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde de en önde gelen aday konumunda. Genç'in büyükşehir için düşünülmemesi durumunda Ortahisar'da devam etmek istediği biliniyor. Partinin değişim yapması durumunda öne çıkan adaylar ise Ortahisar İlçe Başkanı Selahattin Çebi, Ortahisar eski ilçe başkanı Temel Altunbaş ve Zafer Ofluoğlu. İlçe başkanlığında başarılı olan, Genel Merkez'le ilişkisi iyi olan ve halkla iletişimi yüksek olan Çebi'nin şansı yüksek olsa da Genç'in durumuna göre hareket etmesi bekleniyor.

Muhalefet cephesinde ise CHP 27. Dönem Milletvekili Ahmet Kaya, Ortahisar Belediyesi için aday adaylığını açıkladı. Vekillik döneminde AK Parti'nin yaptırdığı anketler dahil bütün araştırmalarda Trabzon'un en başarılı milletvekili olarak gösterilen Kaya, Ortahisar'ı en çok zorlayacak aday olacak. Halkın yaşadığı bütün sorunlarda yanlarında olan ve kentte parti üstü bir konuma yükselen Kaya'nın, ittifak olması durumunda şansı yüksek olacak.

BEŞİKDÜZÜ'NDE İŞLER KIZIŞACAK

Yerel seçimlerde kritik ilçeler ise CHP'de olan Beşikdüzü, İYİ Parti'de olan Yomra, AK Parti'deki Düzköy ve Maçka olacak.

CHP, kentteki tek belediyesi olan Beşikdüzü'nü kaybetmek istemiyor. 2019'da Beşikdüzü'nü İYİ Parti ittifakıyla yüzde 60'lık oy oranıyla kazanan CHP için durum eskisi kadar kolay olmayacak. Nüfusuna göre en borçlu belediye olarak Beşikdüzü Belediyesi'ni devralan Ramis Uzun, ekonomik zorluklar, ilçe teşkilatı ile mesafeli olması gibi sebeplerle kendisinden önceki dönemden kalan sorunları çözse de başarılı bir dönem geçiremedi. İttifak olmaması üzerine dengelerin değişeceği Beşikdüzü'nde CHP, yeni bir yüz, genç ve dinamik bir kadro ile sahaya çıkmak istiyor. Mevcut Başkan Uzun'un dışında 5 adayın olduğu Beşikdüzü için CHP'nin en öne çıkan ismi avukat Ozan Karagöz. 2019 öncesi ilçede AK Parti Belediyesi'nin usulsüz satışlarına dava açan ve kenti bir araya toplayarak ilçenin kamu varlıklarını korumayı başaran Karagöz'e hem ilçe halkından hem de partisinden büyük destek var.

Seçimin kritik geçeceği ilçelerden biri de 2019'da İYİ Parti'nin kazandığı Yomra olacak. AK Parti'nin güçlü olduğu bir ilçe olmasına rağmen yüzde 52'lik oyla Yomra'yı kazanan Mustafa Bıyık, 5 yıllık döneminde iyi bir sınav verdi. Muhalefet belediyesi olmasına rağmen büyükşehir ile koordineli bir yönetim sergileyen ve siyasi çekişmelere izin vermeyen Bıyık yeni dönemde de güçlü bir aday olacak. AK Parti'nin 31 Mart'taki hedef yerlerinden olan Yomra'da şu ana kadar birçok aday adayı başvuru yaptı.

AK PARTİ'DE DÜZKÖY VE MAÇKA İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

AK Parti'nin 2019'da CHP'nin elinden aldığı Düzköy Belediyesi de kritik. 5 yıllık görev süresinde halkı memnun edemeyen Yılmaz Ankara ilçede tartışma konusu. Son 3 seçimde AK Parti ve CHP arasında gidip gelen ilçede Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun memleketi olması dolayısıyla AK Parti'nin etkisi son dönemde daha yüksek olsa da seçimde yarışacak adayların ismi belirleyici olacak. Öte yandan son dönemde ilçede planlanan maden projesi de halkın oldukça tepkisini çekmiş durumda. CHP'nin belli bir oy tabanının olduğu ilçede henüz bir aday ismi öne çıkmadı.

İki dönemdir AK Parti yönetiminde olan Maçka Belediyesi için de durum kritik. Trabzon'un en turistik ilçesi olmasına rağmen turizmin yeterince geliştirilmemesi, köylerin yeterli hizmet almaması, ilçe merkezinin diğer ilçelerin oldukça gerisinde kalması gibi sebeplerle mevcut başkan Koray Koçhan'a tepkili olan Maçkalıların adayın değişmemesi durumunda sandıktaki tercihlerinin değişmesi de olası görünüyor. 2014 Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin tek başına yüzde 58 oy aldığı Maçka'da aynı seçimde yüzde 13 oy alan MHP'yle ittifak yaparak 2019'daki yerel seçimlere katılmış buna rağmen oy oranı yüzde 59'da kalmıştı. CHP ise 2014'te yüzde 26 olan oy oranını ittifak ile 2019'da yüzde 38'e çıkarmıştı. Oy oranlarında ciddi bir fark olsa da CHP, eski kalelerinden olan Maçka'yı güçlü bir adayla seçime girmesi durumunda 10 yıl sonra geri kazanabilir.

MHP İLÇE PAZARLIĞINDA

Trabzon'da yerel seçimler için önemli bir başlık da Cumhur İttifakı'nın belediye paylaşım konusu. AK Parti, MHP'nin kazandığı Şalpazarı ve Çarşıbaşı ilçelerini yeniden bu partiye bırakmayı planlıyor. MHP'nin ise mevcut ilçelerin yanında muhalefette olan Beşikdüzü ve Yomra Belediyeleri'ni istediği biliniyor. AK Parti buna sıcak bakmazken önümüzdeki dönemde yapılacak pazarlıklarla bu iki ilçeden biri daha MHP'ye bırakılabilir.