Trabzon'da komutanın 'vandal' sözü incelenecek

HES protestosunda köylülere söylenen 'vandal' kelimesi için Trabzon Valiliği'ne şikayette bulunuldu. Valilik, bir inceleme heyeti kurulduğunu belirtti.

Abone ol

TRABZON- Trabzon'un Araklı ilçesinde yürütülen HES tüneli projesini protesto eden köylülere kullanılan 'vandal' ve 'provokatör' kelimeleri için valilik inceleme başlattı.

Köylüler, 10 Nisan’da bir araya gelmiş ve projenin şantiye alanına giderek burada eylem yapmıştı. Eylem sırasında güvenlik güçleri ile yaşanan tartışmada, köylülere 'vandal' denilmişti, bunun üzerine de Hacettepe Öğretim Üyesi Yusuf Durmuş, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Trabzon Valiliği'ne şikayette bulundu. Trabzon Valiliği ise konuyla alakalı bir inceleme heyeti kurulduğunu belirtti.

Yusuf Durmuş

Gelişmeler üzerine açıklama yapan Durmuş, “Oradaki askeri yetkililer bizi provoke etti ve orada bir arbede yaşandı. Biz askere karşı el dahi kaldırmayız öyle bir topluluğuz. Fakat orada talimat verildi ve askerler bizim bazı köylülerimize tekmeler attılar. Ancak bu komutanın talimatı ile yapıldı. Hiçbir şey yapmadık ama bize 'vandal' ve 'provokatör' dediler. Ben de İçişleri Bakanlığı, Genel Kurmay ve Trabzon Valiliği'ne şikayette bulundum. Bununla ilgili sayın valinin tarafıma yazdığı bir yazı oldu. Yazıda bir heyet oluşturularak konunun araştırılacağı ve gereğinin yapılacağı bildirildi. Bu da memnuniyet verici, umarım bizi orada provoke edenler, 'vandal' diyenler için gerekli soruşturma yapılır" dedi.

ŞİRKETİN AÇTIĞI DAVAYI KAZANDILAR

Şirket çalışanları tarafından provoke edildiklerini iddia eden köylüler ile çalışanlar arasında da eylem günü tartışma çıktı. Şantiye alanının girişine demir bir kapı yapılarak, kilitlendi. Bu 'önlemin' ardından şirket çalışanları ve köylüler arasında gerginlik yaşandı. Yetkililerin kapıyı açmaması üzerine, bölgeliler kapıya yüklendi ve kapı açıldı. Sonrasında köylüler alandan içeriye girdi. Bu konuyu da değinen Durmuş, şirketin kendilerini provoke ettiğini dile getirirken daha önce kendisine dava açıldığını söyledi.

Davayı kazandığını belirten Yusuf Durmuş, "Şirketin 1.5 yıl önce bana açmış olduğu 250 bin liralık bir tazminat davası vardı. 28 Nisan’da bu davayı kazandım. Davada oralı olmadığım, milleti kışkırttığıma dair iddialar vardı. Beni yıpratmaya ve susturmaya yönelik olan bu davayı kazandım. Bir davam da Danıştay’da devam ediyor. Üst mahkeme tarafından da dava reddedildi. Kısacası şirket bana suç uydurmuştu. Şimdi gerekçeli kararı bekliyoruz. Sonrasında şirketin beni yıprattığına yönelik karşı davamı açacağım" ifadelerini kullandı.

Jandarma ve köylüler arasında yaşanan arbede kameralara böyle yansımıştı.

'BAŞVURULARIMIZ HAKSIZ BULUNDU'

Trabzon'da bir süredir gündemi meşgul eden bu proje için kurulan heyetlerin, alanında yetkin kişiler olmadığını belirten Durmuş, raporların geçersiz olduğunu ve bir grup tarafından verildiğini iddia etti. Özellikle çalışmanın ardından köyde heyelan yaşandığını dile getirirken, 2019 yılında aynı vadi üzerinde yaşanan büyük seli de hatırlatarak hâlâ bulunamayan insanlar olduğunu vurguladı. Durmuş, "İkinci bir davam daha var. Yürütmeyi durdurmak için açılan. Trabzon bunu yargıya taşıdık belgeli olmasına rağmen haksız bulundu. Bölgede heyelanlar yaşanıyor. Ayrıca gelen bilirkişilerin uzmanlık alanları değil. Buna rağmen belgelerimiz haksız bulundu. Trabzon’da bir bilirkişi topluluğu var uzmanlık alanı olmayan yerlere gidiyorlar. Özel uzmanlık alanı olmayan konularda raporlar yazıyorlar. Bu konuyu Danıştay’a taşıdım. Zamanı geldiğinde de onlar hakkında suç duyurusunda bulunacağım" dedi. (DUVAR)