Trabzon'da ulaşıma 2 ayda yüzde 135 zam: 'Krizin faturası halka yıkılıyor'

Trabzon'da ulaşıma yüzde 56 zam yapıldı. Bugün uygulanmaya başlayan zamla birlikte ulaşımdaki fiyat artışı 2 ayda yüzde 135'e ulaştı. Trabzonlular, "Krizin faturası halka yıkılıyor" dedi.

Abone ol

TRABZON - Seçimden sonra yüzde 100'den fazla artan akaryakıt fiyatları temel gıdadan ulaşıma her harcamayı artırıyor. Zam dalgasından Trabzon'daki toplu taşıma ücretleri de etkileniyor.

En son 12 Haziran'da zamlanan ulaşım ücretleri bugün uygulanmaya başlanan yüzde 56'lık zamla 2 ayda toplamda yüzde 135 oranında artış gösterdi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Toplantısı’nda alınan karara göre şehir içi ulaşımda dolmuşlarda en yakın mesafe ücretleri siviller için bilet 9 liradan 14 liraya, öğrenci için 5 lira 6 lira 50 kuruştan 10 liraya, belediye otobüslerinde ise sivil 6 lira 90 kuruştan 11 liraya, öğrenci 5 lira 50 kuruştan 6 lira 50 kuruşa çıktı. Zamlı tarife bugün uygulanmaya başlandı.

Trabzonlular ve dolmuşçular yaşanan zam dalgasına karşı koyamadıklarını söyledi. Dolmuşçular akaryakıt ve bakım maliyetlerinin artması sebebiyle aldıkları zammın sadece geçici bir süre kendilerine katkı sağladığını belirterek fiyatları sürekli yenilemek zorunda kaldıkları için müşterilerle karşı karşıya geldiklerini dile getirdi. Toplu taşımayı kullananlar ise zam dalgasının durmayacağını ve son seçimin sonucunu yaşadıklarını ifade etti.

'GİDERLE KAZANÇ ARASINDAKİ FARK ÇOK AÇILDI'

Kentte şehir içi dolmuş şoförlüğü yapan İsmail Eyübler, yapılan zammın akaryakıt artışının durması halinde kendileri için yeterli olabileceğini belirtti. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın duracak gibi görünmediğini belirten Eyübler, "Her gün yeni zam geliyor. Aldığımız zamlar işe yaramıyor. Dolmuşçuluk dibe vuruyor. Eski kazancımıza ulaşmamız için dolmuş fiyatının akaryakıt fiyatıyla aynı olması gerekir. Kazançla gider arasındaki fark çok açıldı. Eskiden dolmuş sahipleri 2 şoför çalıştırırdı, şimdi çoğunlukla herkes kendi aracını sürüyor. Şu anda şoför çalıştırmak lüks oldu" dedi.

Kentte yaşayanlar da zam furyasına oldukça tepkili. Her gün yeni zam haberine uyandıklarını belirtenler, sorumlu olarak 'iktidarı ve ona destek veren halkı' görüyor. Emekli Fikriye Bayraktar, 5 liralık artışı duyduğunda "Allah kahretsin" diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: "Olan bize oluyor. Ben bir emekliyim. Bizim maaşımızı 1 yıldır artırmıyorlar. Bir evde 10 kişiye maaş veriyorlar, bize hiçbir şey vermiyorlar. Benim atalarım bu ülke için can vermiş. Ve biz bugüne geldik her gün zam, her gün zam... 5 lira zam olur mu? Bu ahlaksızlık. Asla affetmiyorum, yazıklar olsun."

'KRİZİN FATURASI HALKA YIKILIYOR'

Gidişatın iyi olmadığını düşünen Abdullah Aydın ise iktidarın krizin faturasını halka yüklediğini ifade etti. "Sağlık, ulaşım, eğitim hakkı gibi en temel haklarımıza vergiler biniyor, bu da bizlere zam olarak yansıyor" diyen Aydın, "Bu da bizlere zam olarak yansıyor. 2 sene öncesine kadar 14 liraya dolmuşa bineceğimizi düşünemezdik. Dolmuşçulara da kızamıyoruz, akaryakıta her gün zam geliyor, onlar da zam yapmak zorunda kalıyor. Bu şekilde hem vatandaş hem emekçiler kaybediyor" değerlendirmesinde bulundu.