Trabzonspor'da kongre öncesi Doğan tartışılıyor: Değişim mi, devam mı?
Trabzonspor'da başkanlık ve yöneticilik yapmış isimler kulübün 1 Aralık'ta gideceği kongreyi değerlendirdi. Camianın önemli isimleri yönetim kadrosunda değişikliklerin gerektiği görüşünde.
TRABZON - Trabzonspor'da gözler 1 Aralık'ta yapılacak Olağan Seçimli Genel Kurulu'na çevrildi. Mevcut başkan Ertuğrul Doğan'ın tek aday olarak girmesi beklenen seçimde camianın bir kısmı yönetim listesinde değişiklik yaşanmasını isterken önemli bir kısım da alternatif adayların çıkmasını savunuyor.
Trabzonspor'da 2021-2022 sezonunda yaşanan şampiyonluğun ardından kulübün beklentilerin altında kalması nedeniyle Başkan Ahmet Ağaoğlu 3 Mart 2023'te istifa etti ve yerine dönemin asbaşkanı Ertuğrul Doğan, 26 Mart 2023 tarihinde tek aday olarak girdiği kongrede kulübün yeni başkanı seçildi. Doğan yönetiminde kulüp önemli sponsorluk anlaşmalarına imza atıp, Bankalar Birliği Anlaşması'ndan çıkmış olsa da takım sportif anlamda en kötü süreçlerinden birini yaşadı.
DOĞAN YÖNETİMİNDE 2 YILDA 36 TRANSFERE 34 MİLYON 880 BİN EURO HARCANDI
Başkanlık döneminde Bjelica, Abdullah Avcı ve Şenol Güneş olmak üzere 3 kez teknik direktörlük değişikliğine giden Doğan, 3 transfer döneminde 36 transfere 34 milyon 880 bin euro harcadı. Sözleşmeleri sürerken takımdan ayrılan 27 oyuncudan ise kulübün kasasına sadece 6 milyon 964 bin euro girdi.
Yapılan yüksek transfer harcamalarına rağmen Trabzonspor, Doğan yönetiminde istenen başarıyı bir türlü sağlayamadı. Göreve geldiği sezonun ardından Doğan'ın başkanlık döneminde planlamasında yer aldığı ilk sezon olan 2023-2024 sezonunda Trabzonspor, ligi 67 puanla 3. sırada tamamlarken Türkiye Kupası'nda da finalde Beşiktaş'a kaybetti.
YÜKSEK HARCAMALAR BAŞARI GETİRMEDİ
Bu sezona (2024-2025) daha maliyetli transferlerin altına girerek çıtayı yükselten Doğan yönetimi yine istediğini alamadı. Lige Sivasspor beraberliği ile başlayan Trabzonspor, önce UEFA Avrupa Ligi'nde Rapid Wien'e ardından UEFA Konferans Ligi'nde St. Gallen'e elenerek sezona oldukça kötü bir giriş yaptı. Alınan kötü sonuçların ardından taraftarın yıldızının barışmadığı Abdullah Avcı'nın görevine son verilerek takımın başına 5. kez Şenol Güneş getirildi.
Güneş yönetiminde de toparlanamayan Bordo-Mavili takım 11 maçta aldığı 2 galibiyet 6 beraberlik ve 3 mağlubiyetle 12 puan toplayarak ligde 13. sırada küme düşme hattının yalnızca 1 puan üstünde bulunuyor. Alınan kötü sonuçlar ve takımın seviyesi nedeniyle yapılan transferlerin kalitesi yönetime gelen eleştirilerin ilk sırasında yer alırken Doğan yönetimine olan güven de camiada gittikçe azalmaya başladı.
SADRİ ŞENER: DOĞAN'IN YANINAN FUTBOLDAN ANLAYAN YÖNETİCİLER ALMASI ŞART
Bordo-Mavili kulübün eski başkanları, yöneticileri ve camianın önemli isimleriyle yaklaşan kongre öncesi konuştuk.
Trabzonspor'da 2 dönem başkanlık yapan Sadri Şener, mevcut yönetimin transferde yaptığı hatalar nedeniyle iyi bir idarecilik gösteremediği görüşünde. Ertuğrul Doğan'ın yanına futboldan anlayan yöneticiler alması gerektiğini savunan Şener, gelinen süreçte kongrede başka bir aday çıkmasını beklemediğini de dile getirdi.
Doğan yönetiminde çok fazla transfer yapıldığını fakat bu oyuncuların katkı sağlayamadığını kaydeden Şener, "Yönetime biraz futboldan anlayan bir kaç arkadaş alınsa, transfere menajerler yerine bunlar karışsa daha sağlıklı olur. Alınan çok sayıda oyuncudan 1-2 tane katkı sağlayan çıkmıyor. Dünyanın parası verildi. İnşallah ocak ayında düzgün takviyeler yapılır" dedi.
Trabzonspor'da girdiği başkanlık seçimlerinde yanında her zaman futboldan anlayan yöneticiler olduğunu belirten Şener, "Ben onlara da danışarak idareyi yaptım. Şimdiki yönetimdeki arkadaşların hepsini tanımıyorum. Futbolla ilgili pek bilgileri yok anladığım kadarıyla. Kulübün hem İstanbul'da hem de Trabzon'da scout ekibi varmış. Eski teknik direktör Abdullah Avcı, kendisinin de onlarla birlikte çalıştığını hepsinin birden yanlış yapamayacağını söylüyordu. Buyurun şimdi oyunculara bakın..." sözlerini kullandı.
'BİR KİŞİ TÜM İŞLERİ YÖNETEMEZ'
Trabzonspor'da sadece Başkan Ertuğrul Doğan'ın görünür figür olarak kulübün tüm idaresinde yer almasını da değerlendiren Şener, "Yönetimde yalnızca Ertuğrul Doğan'ın tüm faaliyetlerde görülmesi, tüm açıklamalarda kendisinin olmasının sebebini bilemiyorum. Kendisi mi istemiyor başkasının konuşmasını bilgim yok. Tabi bu çok doğru değil. Bir kişi tüm işlere yetişemez" dedi.
'AĞAOĞLU İLE KONUŞTUM, NİYETİ YOK'
Seçime kısa bir süre kala çıkacak başka adayın çıkmasının da manası olmadığını ifade eden Şener, şu sözleri kullandı:
"Aday olacak olan kişini şimdiye kadar böyle bir niyeti olan olsa çıkardı. 1 hafta kaldı. Bu süreçte kim çıkıp da oy isteyecek, proje açıklayacak... Ahmet Ağaoğlu ile görüştüm, onun da niyeti yoktu. Aday olacakların önce mali tabloyu bilmesi, ona göre planlama yaparak seçime hazırlanması gerekir. Tabi bir de bu işin heyecanını taşımak gerekir. Fakat Ertuğrul Doğan, yönetimini daha iyi seçebilir. Doğan'a iyi bir yönetim yapmasını tavsiye ederim. Farklı kesimlerden finanstan anlayan, futboldan anlayan kişileri yönetimine katmalı."
HACISALİHOĞLU: MALİ SORUNLAR VE TAKIMIN DURUMU ADAY ÇIKMASINI ZORLAŞTIRIYOR'
Trabzonspor'da farklı dönemlerde yöneticilik yapmış Hayrettin Hacısalihoğlu, sezon ortasında bulunulmasından dolayı mevcut yönetimin devam etmesinin daha sağlıklı olacağını savunuyor.
Kulübün mali olarak zor bir süreçte olduğu için aday çıkmasının da zor olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, "Kulüpte yapılan bir planlama ve bir işleyiş var. Sezonun da ortasındayız. Bu yönetimin devam etmesi şuan için daha yararlı görünüyor. Bu zor süreçlerde mali sorunlardan dolayı aday çıkması zor oluyor. Takımın da ligin zirvesinden kopmuş olması bugünkü şartlarda yeni bir adayın çıkmamasına neden oluyor. Trabzonspor şu anda lider olsa herhalde çok daha fazla talipli aday ortaya çıkardı" değerlendirmesinde bulundu.
Doğan yönetiminin ekonomi konusunda adımlar atmasına rağmen sportif başarı gelmediği için başarılı bulunmadığını kaydeden Hacısalihoğlu, "Profesyonel kulüplerde başarı, ekonomik şartların yolunda gitmesi ve puan cetvelinde de üst sıralarda olmasına bağlıdır. Bunun haricindeki durumlarda mutlaka köklü değişiklikler gerekir ve bir an evvel o kötü durumdan takımın çıkması arzu edilir. Bu amaçla bana göre Trabzonspor için en uygun, en başarılı hoca getirildi. Bu şekilde doğru bir hamle yapıldı fakat bugünkü kadro ile neler yapılabileceği düşündürücü. O nedenle hem yeni kadro kurma çabalarına başlanmalı hem de bir yandan seri puanlar alınarak takım üst sıralara tırmanmalı. Şenol Güneş'e hem Trabzon halkı hem de yönetim çok güveniyor" sözlerini kullandı.
Trabzonspor'un eski teknik direktörü Abdullah Avcı'nın camiayı ve taraftarların isteğini anlayan bilen bir yapıda olmadığını ve bu neden yanlış transferlerin yapıldığını dile getiren Hacısalihoğlu, bu durumun gelinen noktada başarısızlığı ve memnuniyetsizliği ortaya çıkardığını ifade etti.
Şenol Güneş'in yönetimle birlikte yeni bir düzenleme getireceğine inandığını kaydeden Hacısalihoğlu, "Şenol Güneş Trabzonpor'da kurulduğu günden beri olan, camianın ne istediğini bilen, kulübün şartlarını bilen bir teknik direktördür. Camia için en doğru olanı kısa zamanda yapacaktır" dedi.
SÜRMEN: YANLIŞ TRANSFERLERLE SPONSORLUK ANLAŞMALARI BOŞA GİTTİ
Trabzonspor eski Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen de Ertuğrul Doğan'ın bireysel olarak kulüp için önemli adımlar atsa da iyi bir yönetim kuramadığı için başarı sağlayamadığı fikrinde. Doğan'ın kulübe kazandırdığı sponsorluk ve ekonomik girdilerin yanlış transferler sebebiyle boşa gittiğini kaydeden Sürmen, yönetimde yanlışa 'dur' diyecek yöneticilerin olmamasının bu durumu doğurduğunu ifade etti.
Trabzonspor'un hem sportif hem de ekonomik yönden zor bir sürece girdiğini kaydeden Sürmen, "Ertuğrul (Doğan) Bey kulübe iyi sponsorluklar sağladı, kulübe girdi sağladı. Fakat transfer politikası doğru olmadığı için o para görünmüyor, o para gitti, yazık oldu. O sponsorluklarla iyi bir transfer politikası sergilenseydi belki borç da sıfırlanabilirdi. Fakat camiada borç sıfırlandı gibi algılanıyor. Böyle bir durum yok, sadece Kulüp Bankalar Birliği Anlaşması'ndan çıktı. Öyle olunca da Ertuğrul Beye bir şans daha verilmesi gerektiği düşünülüyor" dedi.
'SEÇİLİP 6 AY SONRA GİDEN YÖNETİMLER ÇOK GÖRDÜK'
Trabzonspor'da kongrenin yaşanılan sürece göre her zaman gündeme gelebileceğine de dikkat çeken Sürmen, 1 Aralık'ta yapılacak kongrede tek aday olmasının seçilen yönetimin 3 yıl görevde kalacağı anlamına da gelmediği uyarısında bulundu. Sürmen, "Gelecek yönetimler sanki 3 yıl görevde olacakmış gibi görülür. Bu şekilde seçilip de 6 ay sonra giden çok yönetimler gördük. Vadedilenin yerine gelmesidir önemli olan. Vadedilen hem sahada başarıdır, hem ekonomide başarıdır. Bu ikisi bir araya gelmediği zaman dipten gelecek rüzgarın önünde kimse duramaz, kongreye gitmek zorunda kalırsınız" dedi.
"Yönetimin başarısızlığının en büyük sebebi transfer politikasıdır" diyen Sürmen, bu işte de sorumluluğun sadece teknik direktör değil yönetim ve scout ekibinin de içinde olduğunu ifade etti. Yanlış transferlerin takımı sportif başarıdan uzaklaştırırken kulübü ekonomik girdaba da soktuğunu dile getiren Sürmen, "Sayın Ertuğrul Bey'in sözü var. Haziran ayına kadar 70 milyon euro borç ödenecek. Ara transferde kadroya oyuncu katılacak. Bu da elimizdeki birçok futbolcuyu bedelsiz, parasını vererek göndermemiz durumunu getirecek. Bunun anlamı 70 milyon euronun 100 milyon euroya çıkması anlamına gelir. Bu parayı da Ertuğrul Bey cebinden koyamaz, kulübünden öyle bir geliri yok. Bu durumda kulüp ödeme zorluğuna girebilir" uyarısında bulundu.
'TEK ADAYLI KONGREDE BAŞKAN KARARLARINI SORGULAMAYACAK YÖNETİM KURAR'
Kongrelere birden fazla adayla girilmesinin her zaman kulübe yarar sağlayacağını ifade eden Sürmen, tek adaylı seçimlerde listelerin güçlü yapılmadığına vurgu yaptı.
Sürmen, yönetim seçimiyle ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
"Tek aday olduğunda zaten rakip olmadığı için başkan adayı istediği ismi yönetime alır, kulübe katkısı olup olmayacağına bakmaz, kendisine uyacak, kararlarını sorgulamayacak kişileri tercih eder. Çok adaylı seçimler farklı görüşten kişilerin de listeye alınmasını ve bu şekilde yönetim kadrolarının güçlü olmasını sağlar. Yarış, kaliteyi getirir.
Yönetimde çok değerli isimler var fakat aktif görev dediğimiz zaman bu görev asbaşkanlıktır. Mevcut Asbaşkan (Zeyyat Kafkas) da çok yakın arkadaşımız, kardeşimizdir fakat bekleneni veremedi. Her konuda Ertuğrul Bey konuşmak zorunda kalıyor. Aslında asbaşkanın konuşması, ikna etmesi gerekir. Çünkü Trabzon kanadını o temsil ediyor. Fakat ne yazık ki sadece fotoğraflarda oluyor."
'DOĞAN'I HATA YAPTIĞINDA DURDURMAYAN O KOLTUKTA OTURMAMALI'
"Ertuğrul Doğan'a eski bir Divan Başkanı olarak değil bir ağabeyi olarak şunu tavsiye edebilirim. Yönetimindeki hepsini tanıyorum ve hepsi de değer verdiğimi insanlardır. Fakat Ertuğrul Beyi hata yaptığında durduramıyorsalar o koltukta da oturmamaları gerekir. Bu kadar transferler hatalı olduysa ve bunca zaman gidilmeyen kişilere yeni gidilmeye başlandıysa, sadece başkanın cebine bakan taraftar dernekleri başkanla görüştürülüyorsa bunlar büyük hatalardır. Bunlar büyük hatalardır, bunların bugün düzelmeye başlaması güzel. İyi bir yönetim yapılırsa bu hatalar tekrarlanmaz diye düşünüyorum."
KULAÇOĞLU: BORÇ SEÇİM ARACI OLARAK KULLANILIYOR
2013'te yapılan kongrede Trabzonspor kulüp başkanlığına aday olan 'Fırtına, İhtilal, Efsane' kitabının yazarı Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu da kulüpte Doğan yönetimindeki tek adamlığın camiayı tükenmişliğe sevk ettiğini vurguladı.
Kongrelerin çok adaylı olmasının rekabet getirdiğini ve niteliği artırdığını kaydeden Prof. Dr. Kulaçoğlu, Doğan'ın seçime tek aday olarak girmek için borç takvimi ile yönetime talip olmak isteyenlerin önünü kesecek haberler yaydığını ve başta siyasi figürler olmak üzere her odaktan kendisine destek açıklaması yaptırdığına dikkat çekti.
Tek adaylı bir kongrenin genel kurulun düşük katılımla geçmesini ve camianın heyecanını ve aidiyetini olumsuz yönde etkileyeceğini kaydeden Prof. Dr. Kulaçoğlu, "Yarışma, rekabet çoğu zaman seçimlere heyecan getirmekle kalmayıp niteliğin yükseltilmesi için de uyarıcı bir etken oluyor. Keşke çok başarılı bir başkan ve onun etrafında kenetlenmiş bir camia varlığı nedeniyle tek adaylı bir seçime gidiliyor olsaydı. Fakat durum bunun tam tersi" dedi.
'TEK ADAY ÇIKMASI CAMİANIN TÜKENMİŞLİĞİNİN RESMİ'
Kongre için başka bir aday çıkması gerektiğini düşünen Prof. Dr. Kulaçoğlu, "Elbette başka bir aday çıkması gerekirdi. Bu kadar başarısız ve futbol bilgisi yetersiz bir başkanın tek aday olarak seçime girmesi camianın tükenmişliğinin resmi. 2022 Mayısından 2024 Kasımına kadarki kısa sürede böyle bir çöküşü rüyamızda görsek inanmazdık. Lâkin başkan hatalı olduğunu asla düşünmüyor ve Şenol Güneş’e sunacağı yeni transferlerle çıkışa geçileceğini iddia ediyor. Tıpkı Ocak-Şubat aylarında Abdullah Avcı ile 'gelecek sezonun planlamasını yaptıkları' gibi" sözlerini kullandı.
'GÜÇ ANLAYIŞI TRABZONSPOR'U ZEHİRLİYOR'
"Zengin bir insanı hatalı olduğuna inandıramazsınız, başarısız olduğu konusunda ikna edemezsiniz" sözleriyle Doğan'ın kendisini başarılı bulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kulaçoğlu, "Çok güçlü siyasi-ticari bağlantıları da kendisine güç veriyor. Ancak bu 'güç' anlayışı sadece kendisini değil Trabzonspor’u da zehirliyor. Bugün Doğan’ın karşısına çıkacak her adaya 'Senin paran mı var ki aday oluyorsun' diye saldırmaya hazır halde bekleyen çok sayıda yandaş var; sosyal medyada, yerel medyada ve kendisine yakın ulusal medyada. Bu nedenle de derdi sadece Trabzonspor olan bir kişi adaylık düşünse karşısında engel sadece mali değil ahlaki de engel bulacaktır. Kimse bu organizasyonun kötücüllüğüne maruz kalmak istemiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Trabzonspor’da 'borç' konusunun bir yönetme argümanı haline geldiğini kaydeden Prof. Dr. Kulaçoğlu, Doğan'ın bir yandan borçların temizlendiği argümanını işlerken diğer yandan da yıl sonuna kadar 30 milyon Euro, sezon sonuna kadar ise 70 milyon Euro borç ödemesi yapılması gerektiği haberini yaydığını kaydetti.
Prof. Dr. Kulaçoğlu, "Borcun bitmesi başkanın finansal açıdan ne kadar güçlü olduğunu ve sponsor bulmaktaki başarısını anlatırken, yüklü ödeme takvimi de başka aday çıkmasının önünü kesecek caydırıcı tedbir olarak hizmete sokuluyor. Buna rağmen kentte ve camiada Ertuğrul Doğan’a karşı çok yoğun bir tepki var. Kazanabilmesi için tek adaylı bir seçim gerektiğini çok iyi biliyor ve bunun için her türlü çabayı gösteriyor. Belediyeler, siyasi figürler, taraftar ve ilçe dernekleri derken ikna edebildiği her odaktan kendisine destek açıklaması yaptırıyor" sözlerini kullandı.
'YALNIZ DOĞAN'IN KONUŞMASI TEK ADAMLIĞIN ÖTESİNDE BİR DURUM'
Prof. Dr. Kulaçoğlu, Doğan yönetimin başarısızlığına yönelik değerlendirmelerini şu sözlerle sürdürdü:
"Yönetimin başarılı olduğu tek konu sponsorluk olabilir. Bunun dışında başarısı yok. Bankalar Birliği Anlaşmasından çıkılmasını sağlayan kaynak da ne başkandan ne de sponsorlardan geldi; borsadaki sermaye artırımından, yani küçük yatırımcıdan absorbe edildi. Zaten sağlanan tüm girdiler yanlış transferlere harcandı. Herkes biliyor ki, Ertuğrul Doğan anlayışı devam ederse Trabzonspor bir süre sonra yeni bir borç ödeme anlaşmasına mahkûm olabilir. Diğer yandan, yönetimin hatasını konuşacaksak başkan ile yönetimini ayırarak başlamalıyız.
Yönetim kurulundaki üyeler tüm yetkiyi ve ağırlığı başkanlarına bırakarak kendilerini yok sayan bir sisteme evet demiş oldular. Bu yönetimin temel hatasıdır. Geri kalan her şey ise başkanın hatasıdır. Avcı’ya olan romantizm soslu güveni, değerinin çok üzerinde para verilen sıradan transferler… Uzadıkça uzar…
Yönetimin alınan kararlarda yetkisi ve etkisi olmadığı gibi konuşma hakkı da yok. Bunu bizzat asbaşkan (Zeyyat Kafkas) ifade etti ve Başkan Doğan’ın sadece kendisinin konuşabileceğini kendilerine dikte ettiğini söyledi. Bu artık tek adamlığından da ötesinde bir durum."