Trakya Fest organizatörü Serdar Can: Nasıl eğlenmek istiyorsak onu sağlıyoruz

Trakya Bölgesi'nin en geniş kapsamlı müzik festivali 'Trakya Fest 2019' üçüncüsüne hazırlanıyor. Festivalin organizatörü Serdar Can, arkadaşlarıyla nasıl eğlenmek istiyorsa öyle bir ortam sağladıklarını belirtiyor. Festivalde sahne alacak Suzan Kardeş ise “Balkan Müziği dışında Trakya’ya yakışır bir şekilde eğlenceli ve şenlikli olacak” diyor.

Abone ol

DUVAR - Yurdun dört bir yanına yayılan müzik sesleri yaz aylarının vazgeçilmezi. Trakya bu anlamda aklımıza Trakya Fest'i getiriyor tabii. Bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek Trakya Bölgesi'nin en geniş kapsamlı festivali yaklaşık 50 bin kişiye müzik ve eğlence dolu 4 gün yaşatmayı amaçlıyor.

18-19-20-21 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek olan festival şehir merkezine 7 dakika uzaklıkta bulunan Uzunkum'da gerçekleşecek. 30'un üzerinde geniş bir line up'a sahip festivalde Ezhel'den Aslı Gökyokuş'a, Jehan Barbur'dan Mor ve Ötesi'ne farklı isimleri ağırlayacak. Türkiye'nin yanı sıra Amerikalı ünlü ikili Ayo&Teo'da festival sahnesinde yer alacak isimlerden olacak. Festivalin organizatörü Serdar Can, “İsimleri belirlerken hem ülkemizde sevilen, hem büyük kitleleri etkilemeyi başarabilen, hem de yaptığı işle özgün olmasının yanında kaliteli işler de ortaya koymayı başarabilen sanatçılara yer vermek istedik” diyor.

'ENGELSİZ SAHNE OLUŞTURULACAK'

Trakya Fest 2019, sosyal sorumluluk projesi kapsamında festival alanında Engelsiz Sahne isimli özel bir sahne oluşturulacak ve aynı zamanda sokak hayvanlarına bağış stantlarıyla destek verilecek.

Ayrıca Gencer Savaş Bandosu Workshop'u, Rio Karnavalı, PUBG Turnuvası gibi müzik dışı etkinliklere de olanak sağlayan festivali Orfe Organizasyon'un kurucusu Serdar Can ile konuştuk.

Serdar Can

Trakya Fest, Trakya Bölgesi'nin en geniş kapsamlı müzik festivali. Nasıl yola çıktınız?

Biz Orfe Organizasyon olarak 2015 yılında İstanbul’da konser organizasyonları ile faaliyete başladık. Daha sonra çocuk ve yetişkin tiyatro organizasyonlarıyla devam ettik ve birçok önemli etkinliğin altına imzamızı attık. Şu anda ise Türkiye’nin her yerinde etkinliklerimize devam ediyoruz.

Kendi içimizde de müzik, tiyatro ve sanat aşığı bir ekip olduğumuz için bunu herkese yaymak, onları eğlendirmek, iyi müzik ve iyi eğlenceyi onlarla buluşturmak istedik. Biz dostlarımızla, arkadaşlarımızla nasıl eğlenmek istiyorsak aynı ortamı ve eğlenceyi başka insanlarla da buluşturmak, hep birlikte eğlenmek istedik ve sonuç olarak Trakya Fest’i ortaya çıkardık. 2017 yılında 18 sanatçı ve 35.000 seyircinin katıldığı, 2018 yılında ise 36 sanatçı ve 60.000 seyircinin katıldığı iki festival yaptık. Bu yıl ise 3'üncü kez 17-21 Temmuz tarihleri arasında aynı coşkuyu, aynı heyecanı ve aynı eğlenceyi seyircilerimizle buluşturacağız.

'SANATIN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ TARTIŞMAYA AÇIK DEĞİL'

“Tüm renkleri buluşturan festival” sloganıyla yola çıkıyorsunuz. Müziğin birleştirici gücüyle ilgili neler söylersiniz?

Müzik hatta genel olarak sanatın birleştiricilik açısından önemini tartışmamıza gerek yok. Belki de hiçbir kuvvetin bir araya getiremeyeceği insanları, müzik sayesinde bir noktada buluşturabilirsiniz. Birbirleri arasında hiçbir ortak nokta olmayan insanları müzik sayesinde aynı notada, aynı bestede aynı hisle buluşturabiliriz. Farklı din, farklı kültür, farklı dil... Ne kadar çok farklılıklar olsa da, müzik bu farklılıkları daha yakından tanıma imkanı vererek aradaki uzaklığı azaltarak insanları birbirine yaklaştırıyor.

'NEYİ DENEYİMLETMEK İSTİYORSAK, BUNU SAĞLADIK'

Bu yıl üçüncüsü düzenleniyor. Beklentinizi karşıladı mı bu festival? Katılımcıları bu yıl farklı olarak ne bekliyor?

Bugüne kadar konuklarımıza neyi deneyimletmek istiyorsak hepsini deneyimlemelerini sağladık. Yapmak istediklerimizin neredeyse hepsini yaptık. Bizim kadar konuklarımız da hep mutlu ayrıldı festivalden. Bunu sağlayabilmiş olmak öncelikle çok önemliydi bizim için. Bu yıl da yine bol eğlence, bol müzik, aynı zamanda sürpriz etkinlikler bekliyor katılımcılarımızı. Bunun yanında plaj etkinlikleri, su içinde yapılabilecek eğlenceli etkinlikler, canlı karaoke etkinlikleri ve daha pek çok etkinlik, çekiliş ve yarışmayla katılımcılarımızı buluşturacağız.

Müzik dışı etkinlikleriniz de olacak... Bunların içeriğinden de bahseder misiniz?

Tabii ki. Örneğin, su üzerine yerleştirilecek şişme kaydıraklar ile serinlemek isteyen konuklarımızı hem serinletip hem eğlendirmeyi amaçlıyoruz. Bunun harici çeşitli su sporları, plaj voleybolu, canlı karaoke etkinlikleri Gencer Savaş’ın eğlendiren perküsyon etkinlikleri gibi pek çok etkinlik ile konuklarımızı eğlendirmeyi planlıyoruz.

'ENGELLERİ MÜZİK YOLUYLA AŞACAĞIZ'

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında festival alanında Engelsiz Sahne isimli özel bir sahne oluşturacağını da belirttiniz. Bu sahne nasıl olanaklar sağlayacak?

Çevre il ve ilçelerde yaşayan engelli arkadaşlarımızın festivalimize ücretsiz olarak katılabilmesini sağlıyoruz. Özellikle tekerlekli sandalyeli katılımcılar için de gerek plaj etkinlikleri için gerekse de diğer alanlar için platformlar konumlandırıp etkinlik boyunca daha rahat hareket alanları sağlayacağız.

'HERKESİN KENDİNDEN BİR ŞEYLER BULABİLECEĞİ İSİMLER SEÇTİK'

30'un üzerinde müzisyen ağırlıyorsunuz. Geniş ve farklı tarzlarda line-up'ınız var. İsim belirleme kriteriniz nedir?

İsimleri belirlerken hem ülkemizde sevilen, hem büyük kitleleri etkilemeyi başarabilen, hem de farklı bir iş yapan, yaptığı iş ile bizi şaşırtan ve özgün olmasının yanında kaliteli işler de ortaya koymayı başarabilen sanatçılara yer vermek istedik. Ayrıca herkesin kendinden bir şeyler bulabildiği, şarkı sözlerinde, bestelerinde kaybolabildiği sanatçılara da yer verdik. Tabii bunun yanında genç yeteneklere ve yıllardır müzik piyasasının içinde olan, müziğiyle genç nesle ilham olan müzisyenlere de yer verdik.

'İNSANLARIN EĞLENDİĞİNİ GÖRMEK YORGUNLUĞU UNUTTURUYOR'

Festival organizasyonunda sizi zorlayan durumlar neler?

Bu sene önceki senelerde festivalimizi yaptığımız Erikli artık bize küçük geldiği için daha büyük ve daha çok gölgeliğe sahip olan bir alana Mavikum Beach’e taşındık. Bu taşınma esnasında alan düzenlemesi, 1000 kişilik bir otopark yaptık bu süreçte biraz yorulduk. Ama onun haricinde büyük, ekstrem zorluklarımız yok. Festival başladığında da zaten insanların eğlendiğini gördüğümüzde biz de onlar kadar eğleniyoruz. O kadar insanı bir araya toplayıp eğlenmelerine yardımcı olduğumuzu görmek o yorgunlukları da unutturuyor.

.

Bu festival bölge turizmini nasıl etkiledi?

Bölge turizmi açısından pek çok olumlu etkisi oldu. Bu bölgede dışarıdan görülen ve bilinenlerin dışında pek çok güzel yer var. Festival boyunca zaten bölge esnafı için oldukça önemli bir sosyo-ekonomik etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Hem de festivali duyan ancak gelemeyen insanlar daha sonrasında gezi amaçlı bu bölgeyi ziyaret edebiliyorlar bu yine hem bölge esnafı hem de turizmi açısından çok önemli. Ayrıca festivale gelenlerin sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar da yine bölge turizmini canlandırıcı etkide bulunuyor.

'ETKİNLİĞİMİZİN BELEDİYEYLE BİR İLGİSİ YOK'

Belediyenin değişimi üzerine bir etkiden bahsedebilir miyiz?

Etkinliğimizin belediye ile herhangi bir ilgisi yoktur. Bu bağlamda belediyeden de hem alan hem de ekonomik açıdan bir beklentimiz olmadı.

Trakya Fest'e dair ne hedefliyorsunuz?

Trakya Fest ilk başladığımız günden beri hiç yerinde saymayan giderek daha da büyüme odaklı giden bir festival. Biz de onu daha da büyütmek, dünya çapında değer gören, dünyaca ünlü müzisyenleri ağırlayan, dünyanın her yerinden konukları ağırlayan bir festival olmasını hedefliyoruz. Ve buna gönülden de inanıyoruz.

.

Müzisyen görüşleri ise şöyle:

Suzan Kardeş: Trakya Fest’in üçüncü ve bizim ikinci yılımızda repertuvarımız Balkan Müziği dışında Trakya’ya yakışır bir şekilde eğlenceli ve şenlikli olacak.

RockA: Bu sene üçüncüsü düzenlenen Trakya Fest’te sevenlerimizle buluşacağımız için çok mutluyuz. 21 Temmuz’da festival sahnesinde hem kendi şarkılarımızı hem de kendi tarzımızda coverladığımız yerli ve yabancı şarkılara yer vereceğiz. Son şarkımız Unutulur Her Şey’i de ilk defa Trakya Fest sahnesinde binlerce katılımcıya söyleyeceğiz.