Tramer kaydı sorgulama nasıl yapılır?

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken noktaların başında Tramer kaydı geliyor. Tramer kaydını incelemek için atılacak adımlar şöyle sıralanıyor.

Abone ol

DUVAR - Bir aracın yaşadığı tüm hasar geçmişini en kolay şekilde sorgulama imkanı veren tramer (Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi) kaydı, ikinci el araç satın alımının artması ile büyük önem kazandı. Satın alınacak aracın; geçmişte yaşadığı kazaları, kazaların neden olduğu hasarları, tüm bu hasarların maddi tutarını, tamir sırasında değiştirilen parçaları ve daha birçok detayı kolayca kontrol etme imkanı sunan tramer kaydı sorgulama işlemi artık cep telefonları üzerinden kısa mesaj yolu ile ve www.sigortam360.com  adresi üzerinden online olarak yapılabiliyor.

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

Aracı incelemeye gitmeden önce plaka numarası ile tramer kaydını mutlaka sorgulayın. Tramer kaydı sonucunda gelen raporu not edin ve mümkünse aracı incelemeye giderken yanınızda götürün. Böylece satıcının söylediği sigorta geçmişi ile tramer kaydı sorgulama sonucunu karşılaştırma imkanı bulmuş olacaksınız.

Tramer kaydı sorgulama sonucu ile birlikte aracın hangi kilometrelerde muayene edildiği bilgisi de gelmiş olacak. Sonuç raporunda yazan kilometre sayısı ile araç göstergesindeki sayıyı mutlaka karşılaştırın. Böylelikle aracın kilometre göstergesi ile oynanıp oynanmadığını kontrol etmiş olacaksınız.

Aracı incelemek konusunda çekingen davranmayıp mümkün olan her parçasını ayrıntılı şekilde inceleyin.

Araçta gördüğünüz kusurları satıcıyla paylaşın ve aklınıza takılan hiçbir noktayı sormadan geçmeyin.

Aracı deneme sürüşüne çıkarırken (mutlaka deneme sürüşüne çıkarın) bildiğiniz bir güzergahı tercih etmeye çalışın. Deneme sürüşünüzü, mümkünse 20 km üzerinde, mümkün değilse en az 10 km olacak şekilde belirleyin. Bu sürüş sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar, vites geçişlerinin kolaylığı/zorluğu, aracın fren kontrolü ve motordan ses gelip gelmemesidir. Özellikle motor sesini iyi dinlemeniz gerekir

Otomobil bilginize ne kadar güveniyor olursanız olun satın almayı düşündüğünüz aracı, satın alma işleminden önce mutlaka bir servis yetkilisine kontrol ettirip ekspertiz raporu talep edin.

Aracın incelemesini yaparken motor ve şase numaralarını not edebilirseniz, daha sonra ruhsat üzerinden aracın çalıntı olup olmadığını kontrol etme şansı bulursunuz.

Tramer kaydı sorgulama işlemi için en çok tercih edilen yöntem SMS ile araç hasar kaydı sorgulama yöntemidir. Bu işlemi yapabilmek için aracın plaka numarasını bilmek yeterli olacaktır. Tramer kaydı sorgulanmak istenen aracın plaka numarası (ÖR:06ABC1234) 5664'e mesaj yolu ile gönderildiğinde, araca ait hasar kaydı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından yine mesaj yoluyla tarafınıza bildirilir. Tüm GSM operatörlerinden sms gönderimi yapmak mümkün olmakla birlikte gönderilen her SMS ile yapılan sorgulama için faturanıza yansıyacak olan ücret 7 TL olarak belirlenmiştir.

Tramer kaydı sorgulama yolları:

Tramer kaydı sorgulamanın bir diğer kolay yolu ise online sorgulama işlemidir. Yine Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından oluşturulan www.sigortam360.com adresi üzerinden yalnızca araç plakası ile hızlı şekilde tramer kaydı elde edilebilir. Üyelik imkanı sunulan ancak tramer kaydı sorgulama işlemi için üyelik şartı belirtilmeyen sitede, yapılan sorgulama başına ödenmesi gereken ücret 5 TL olarak belirlenmiştir.

Yapılan bu sorgulamalar ile mevcut araç sigortası, aracın tüm hasar geçmişi, kaç kez kaza yaşandığı, kilometre bilgileri ve oluşan hasarların maddi tutarları hakkında tüm bilgi elde edilebilir. Hem SMS hem de internet üzerinden yapılabilecek sorgulamalar hasar kaydı ile sınırlı olmayıp aracın geçirdiği kazalar sırasında tarafların tuttukları hasar tespit tutanaklarına ulaşmak dahi mümkündür. (Kaynak: T24)