TRT 12 Punto başladı

TRT tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “TRT 12 Punto" başladı.

Abone ol

DUVAR - TRT tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu TRT 12 Punto, 7-14 Temmuz'da Feriye Sineması'nda yapılacak. Alanında uzman ve değerli isimlerin konuk olacağı programlarda oyunculuk, yönetmenlik, festival yönetimi, film fonları ve festival yönetimi gibi konular geleceğin yönetmen ve yapımcı adaylarıyla birlikte ele alınacak. 

İstanbul Feriye'de gerçekleştirilen basın toplantısına TRT Genel Sekreteri İbrahim Keleş, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ile sinema yazarları ve basın mensupları katıldı. 

TRT Genel Sekreteri İbrahim Keleş, "12 Punto sadece Türk sinemasına değil dünya sinemasına ve sinema endüstrine Türkiye'den bir marka olarak ciddi katkı sağlıyor. 12 Punto’nun altı yıldır hedefi Türk sinemasının yeni ve farklı hikayelerini geliştirme sürecinden festival ve dağıtım süreçlerine kadar sinemayı desteklemek. 12 Punto’nun kalitesini belirli bir noktaya taşımak için gereken en önemli noktalardan bir tanesi de jüri üyelerimiz. Uluslararası jüri üyelerimizde her yıl olduğu gibi bu yıl da yine dünya sinemasını en önemli isimleri yer alıyor” diye konuştu. 

30 ÜLKEDEN 40'TAN FAZLA SİNEMACI GELECEK

TRT 12 Punto’da bu yıl 30 ülkeden 40’tan fazla sinemacıyı ağırladıklarını ifade eden Keleş, "Dünyanın en önemli sinema kuruluşlarının yöneticileri, film merkezlerinin başkanları, ortak yapım marketlerinin direktörleri, yapımcılar ve festival programcıları uzun metraj finalistlerimizle bir araya gelerek toplantılar yapacaklar. Bu sene 12 Punto’da Filistin sineması özel gösterimleri gerçekleştireceğiz. Her yıl TRT ortak yapımlarına yer verdiğimiz açık hava film gösterimlerinde bu yıl Filistin sineması özel bölümüne yer vereceğiz. Filistinli yönetmenlerin güçlü ve etkili dört filmi açık havada gösterim yapacak ve filmlerin yönetmenleri de filmleri birlikte izleyecekler" dedi.

WIM VANACKER SENARYO DANIŞMANLIĞI YAPACAK

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven de TRT 12 Punto’ya bu yıl yeni bir program dahil ettiklerini söyleyerek, "Bu sene ilk defa sunum danışmanlığının ve senaryo danışmanlığının üzerine bir de yapım danışmanlığı ekledik. Yurt dışından çok önemli iki yapımcımız tüm proje finalistlerimizle toplantılar yapacaklar. Yapımcılık ve yapım danışmanlığı konularında alanın en iyi isimlerden yapımcı Amra Baksic Camo ve yapımcı Labina Mitevska, 12 uzun metrajlı finalist projenin ekipleriyle toplantılar gerçekleştirerek ekiplere danışmanlık verecek. Finalistlerin yapımlarına dair neler yapabileceklerini, yurt dışındaki imkanları, kendi projelerindeki görecekleri ufak detayları paylaşıp onlara faydalı olmaya çalışacaklar" ifadelerini kullandı.

TRT 12 Punto’nun bu yılki jüri üyeleri arasından önemli bir isim olduğundan bahseden Güven, "Biz uzun metraj projelerinin haricinde kısa filmlere de destek verdik biliyorsunuz. 6 tane projeyi seçtik, onlara biz senaryo danışmanlığı veriyoruz. Bu sene onlara senaryo danışmanlığı verecek kişi Cannes Film Festivali'nin kısa film yarışmasının seçicisi aynı zamanda senaryo danışmanı Wim Vanacker senaryo danışmanlığı yapacak. Bunun gerçekten de çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

12 PUNTO'DA NELER VAR?

12 Punto’nun uluslararası jüri üyeleri arasında usta oyuncu Ghassan Massoud, belgesel yönetmeni Rity Panh, Oscar ödüllü yönetmen Pawel Pawlikowski, Oscar ödüllü yapımcı Cat Villiers ve FIPRESCI Başkanı, film eleştirmeni Ahmed Shawky yer alıyor.

12 Punto kapsamında oyuncu Ghassan Massoud, yönetmen Rithy Panh, yapımcı Stefano Tealdi ve yapımcı ve avukat Burhan Gün masterclasslar verecek. Dünyanın önde gelen sinemacılarının katılımlarıyla gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında, Cannes Film Festivali Resmi Bölüm Kısa Film Yarışması Seçici Komite Üyesi Wim Vanacker, Rotterdam Film Festivali Hubert Bals Fonu Başkanı Tamara Tatishvili, festival programcısı Teresa Cavina, FIPRESCI Başkanı Ahmed Shawky, Saraybosna Film Festivali Resmi Seçki Başkanı Elma Tataragic ile yapımcılar Guillaume de Seille ve Anamaria Antoci ile Red Sea Film Festivali Red Sea Souk Direktörü Holly Daniel konuşmacı olarak yer alacak. Ayrıca Yunanistan Film Merkezi Direktörü Athena Kartalou, Bulgaristan Film Merkezi Direktörü Peter Todorov, Kosova Sinematografi Merkezi Direktörü Blerta Zeqiri, Karadağ Film Merkezi Direktörü Aleksandra Bozovic ve Slovenya Film Merkezi Direktörü Natasa Bucar ise “Sinemacıları Desteklemek: Bölgedeki Film Fonları ve Film Merkezleri” başlıklı panelde bir araya gelecek.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)