Trump, 'Demir Kubbe' istiyor: 'Devasa bir savunma kalkanı inşa edeceğiz'

Madison Square Garden'da düzenlendiği seçim mitinginde konuşan Trump, "Tamamı ABD'de üretilen devasa bir savunma kalkanı inşa edeceğiz" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, İsrail'in "Demir Kubbe"sine benzer devasa bir savunma kalkanı inşa edeceklerini söyledi. Trump, New York kentindeki Madison Square Garden'da düzenlendiği seçim mitinginde konuştu. Seçilirse "ABD'nin üzerine bir kubbe inşa edeceklerini" ifade eden Trump, "Tamamı ABD'de üretilen devasa bir savunma kalkanı inşa edeceğiz, bunların çoğu burada, New York'ta üretilecek" diye konuştu.

PORTO RİKOLU İSİMLERDEN TEPKİ

Trump'ın mitingde konuşan komedyen Tony Hinchcliffe'in Porto Riko'yu "yüzen çöp adası" şeklinde nitelendirmesi ise tepkilere yol açtı. Hinchcliffe, mitingde yaptığı konuşmada, "Bunu biliyor musunuz bilmiyorum ama şu anda okyanusun ortasında tam anlamıyla yüzen bir çöp adası var. Sanırım adı Porto Riko" şeklindeki ırkçı söylemlerine ünlü isimlerden sosyal medya üzerinden tepki geldi.

Porto Rikolu rapçi Bad Bunny, ırkçı şakanın hemen ardından yaptığı paylaşımda, Demokrat aday Kamala Harris'i desteklediğini göstererek, bu seçimde Porto Riko için "tehlikede olan çok şey olduğunu" belirtti. "Despacito" adlı şarkısıyla ünlenen Porto Rikolu sanatçı Luis Fonsi de şakanın "ırkçı" olduğunu kaydetti. Porto Rikolu şarkıcı Ricky Martin de şakadan rahatsız olduğunu ifade ederek Harris'e desteğini yineledi.

Tepkilerin ardından Trump'ın Sözcüsü Danielle Alvarez, "Bu şaka Başkan Trump'ın ya da kampanyanın görüşlerini yansıtmamaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

SALINCAK EYALETLERDE AZ FARKLA TRUMP ÖNDE

Öte yandan, ABD'de başkanlık seçim sürecinde yapılan anketleri yayımlayan "Real Clear Politics (RCP)" haber platformunda 27 Ekim itibarıyla paylaşılan ülke geneli anketlerinin ortalamasına göre, Trump ile Harris arasında yalnızca 0,1 puan fark var. Aralarında Reuters, CBS News, Pew, Harvard ve NBC News gibi öne çıkan anketlerin de yer aldığı güncel anketlerin ortalamasına göre Trump, ülke genelinde 48,5, Harris ise yüzde 48,4 oy oranına sahip.

24 Ekim'in anket verilerinin ortalamasında Harris, yüzde 48,8 puan ile yüzde 48,5 alan Trump'ın önünde görünüyordu. Bu anketlerden Reuters'ın çalışmasında Harris'e yüzde 48, Trump'a destek ise yüzde 45 olarak belirlenirken, CBS'in anketinde Harris yüzde 50, Trump ise yüzde 49 oy oranına ulaşmış gözüküyor. Wall Street Journal anketi ise Trump'ın yüzde 49 oy oranıyla, yüzde 46 destek alan Harris'in 3 puan önünde yer aldığını ortaya koyuyor.

Harris ile Trump arasındaki kıyasıya rekabette kazananı, "salıncak eyaletler" olarak adlandırılan 7 eyalet belirleyecek. Cumhuriyetçi Trump ülke geneli anketlerde az farkla önde olsa da en çok oyu alan değil en fazla delegeye ulaşan adayın başkan olduğu ABD başkanlık seçim sistemi dolayısıyla "salıncak eyaletlerdeki" sonuçlar önem taşıyor. "Seçiciler Kurulu" (Electoral College) adı verilen sistem dolayısıyla kritik öneme sahip 7 salıncak eyaletteki anketlerin ortalaması, Trump'ın buralarda 0,9 puan farkla Harris'in önünde olduğunu ortaya koyuyor.

Trump, güncel anketlere göre, Georgia'da 2,3, Arizona'da 1,5, North Carolina'da 0,8, Nevada'da 0,7, Pensilvanya'da 0,5 ve Michigan ile Wisconsin'de 0,2'şer puan farkla Harris'in önünde.

50 eyaletten toplam 535 delegenin dağıtılacağı ve 270 delegeye ulaşan adayın başkan olacağı seçim sistemi dolayısıyla esasen tüm gözler, salıncak eyaletler Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin'de olacak. Trump, salıncak eyaletlerin tamamında önde görünse de uzmanlar, Harris'in halen Michigan ve Wisconsin'de kazanma şansının bulunduğuna işaret ediyor. Kritik eyaletlerde ağustosta yapılan anketlerde Harris, Michigan ve Wisconsin'de iki ya da üç puan farkla Trump'ın önündeydi.

Trump'ın şu anda anketlerde önde olduğu 7 salıncak eyaletin tamamını kazanması durumunda 312 delegeye ulaşabileceği, Harris'in ise 226 delegede kalabileceği öngörülüyor.

(ANADOLU AJANSI)