Trump 'idam' deyince savcıyı kızdırdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın New York saldırganı hakkındaki idam çağrısı hukukçuları kızdırdı. Eski bir başsavcı vekili, Trump'ın adil yargılama hakkına zarar vererek savunma makamını güçlendirdiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın New York'ta sekiz kişinin öldüğü terör saldırısını düzenleyen Sayfullo Saipov'un idama mahkum edilmesi yönündeki çağrısı tartışma yarattı. Eski bir başsavı yardımcısı, Trump'ın adil yargılanma hakkı ilkesini çiğneyerek Saipov'un avukatlarına koz verdiğini söyledi.

Donald Trump, New York'ta bir Cadılar Bayramı etkinliğini hedef alan saldırgan hakkındaki tweet'inde, "New York teröristi hayatından memnundu. Hastane odasına IŞİD bayrağı asmak istedi. 8 kişiyi öldürdü, 12 kişiyi ağır yaraladı. İDAM CEZASI ALMALI!" mesajını paylaştı.

Eski başsavcı vekili Andrew C McCarthy ise başkana tepki gösterdi. New York Times'a konuşan C McCarthy, "Sayın Başkan, idam cezası alması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Fakat bunu siz söylediğinizde, savcıların bu cezanın verilmesini sağlaması zorlaşıyor" dedi.

New York Times gazetesi de, ABD'de başkanlara devam eden davalar konusunda yorum yapmamalarının tavsiye edildiğini, bu tür yorumların savunma avukatları tarafından 'adil yargılanma hakkının zedelendiği' gerekçesiyle şüphelilerin lehine kullanılabileceğini yazdı.

29 yaşındaki Özbek göçmen Saipov, yaralı olarak yakalandıktan sonra hastanede verdiği ifadede, yayaların üzerine bir kamyon sürdüğü saldırıda IŞİD'den esinlendiğini söylemişti. Polis açıklamasına göre saldırgan, hastane odasına IŞİD bayrağı da istedi. (Dış Haberler)