Trump ile Harris canlı yayında kozlarını paylaştı

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump ile Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris, ABC televizyonunun ev sahipliğinde canlı yayında karşı karşıya geldi.

Abone ol

DUVAR - ABD'de 5 Kasım'da düzenlenecek seçimlere kısa bir süre kala, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump ile Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris, canlı yayında karşı karşıya geldi. Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentindeki münazara, ABC televizyonunun ev sahipliğinde düzenlendi. Tartışmanın moderatörlüğünü, David Muir ve Linsey Davis üstlendi. 

ANKETLER NE DİYOR?

Geçtiğimiz günlerde The New York Times ve Siena College tarafından yapılan ankete göre, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ve Demokratların adayı Kamala Harris yarışı başa baş götürüyor. Harris'in yüzde 47 bandında olduğunu ortaya koyan anket sonuçları, Trump'ın yüzde 48'le 1 puan önde olduğunu tespit etti.

'TRUMP'IN ÖNERİLERİ ORTA SINIF AİLELERE ZARAR VERECEK'

Harris, başkanlık yarışından çekilen ve bayrağı kendisine devreden Joe Biden'ın 'Trump'ın yarattığı karmaşayı temizlemek zorunda kaldığını' söyledi. Başkan Joe Biden'ın, selefi Trump'ın geride bıraktığı yüksek işsizlik oranlarıyla ve 'demokrasiye yönelik saldırılarla' mücadele ettiğini dile getirdi. 

Harris, ekonomi ve yaşam maliyetleri konusunda endişeli olduklarını söyleyen Amerikalı ailelere yardım etmeyi planladığını vurguladı. "Amerikan halkının hırsına, özlemine, hayallerine inanıyorum" diyen Harris, Trump'ın şirketlere vergi indirimi sağlama gibi önerilerine işaret etti ve ve bunların orta sınıf ailelere zarar vereceğini savundu.

'HERKES ONUN BİR MARKSİST OLDUĞUNU BİLİYOR'

Trump ise Harris'in 'Marksist ideolojileri savunduğunu' ileri sürdü. "O bir Marksist, herkes onun bir Marksist olduğunu biliyor. Babası ekonomi alanında Marksist bir profesör ve onu iyi eğitti" diyen Trump, daha önce de Kamala Harris’in radikal bir solcu olduğunu ve seçilmesi halinde ABD’nin 'tam manasıyla komünist bir ülke haline geleceğini' dile getirmişti.

KÜRTAJ TARTIŞMASI

Florida eyaletinde hamileliğin 6. haftasından sonra kürtajın yasaklanmasını desteklediğini belirten Trump, Demokratların 'radikal' olduğunu savundu. 

ABD Yüksek Mahkemesi'nin 1973 yılında aldığı 'Roe v. Wade' olarak bilinen karar kadınlara hamileliklerini sonlandırma hakkı tanıyarak kürtajı tüm ülkede yasal hale getirmişti. Cumhuriyetçi eski başkan Trump'ın atadığı muhafazakar yargıçlar ise kürtaj hakkını anayasal bir hak olarak güvence altına alan Roe-Wade kararının bozulmasının önünü açmıştı. 

"Bunu yaparak büyük bir hizmette bulundum" ifadelerini kullanan Trump, Kamala Harris'in başkan yardımcısı adayı Tim Walz'ı hedef aldı Walz'ın 'doğumdan sonra infazı' desteklediğini iddia etti. Moderatör Linsey Davis ise bu iddiaya karşı çıktı, "Bu ülkede bir bebeği doğduktan sonra öldürmenin yasal olduğu hiçbir eyalet yok" dedi. 

Harris ise, "Donald Trump, kesinlikle bir kadına vücuduyla ne yapması gerektiğini söylememeli" ifadelerini kullandı. 

'TRUMP'IN ÖNERİLERİ ORTA SINIF AİLELERİN YILLIK HARCAMALARINI ARTIRACAK'

Demokratların adayı ve mevcut Başkan Yardımcısı Harris, eski başkan Donald Trump'ın tüm ithal ürünlere 20'ye kadar gümrük vergisi uygulama önerisinin gündelik yaşamı zorlaştıracağını dile getirdi. Harris, Trump'ın politikalarının orta sınıf ailelerin yıllık harcamalarında yaklaşık 4 bin dolarlık bir artışa sebep olacağını da belirtti. Harris, sözlerine şöyle devam etti:

"(Trump'ın) Mitingleri sırasında Hannibal Lecter gibi kurgusal karakterlerden bahsettiğini göreceksiniz, yel değirmenlerinin kansere neden olduğundan bahsedecek ve ayrıca insanların sıkıntıdan mitingleri erken terk etmeye başladığını fark edeceksiniz. Trump'ın hakkında konuşmadığı tek şey sizsiniz. İhtiyaçlarınızdan, hayallerinizden ve arzularınızdan bahsettiğini asla duymayacaksınız."

CNN: TRUMP'IN İDDİALARINI DESTEKLEYEN HİÇBİR VERİ YOK

Öte yandan Trump, göçmenlerin hapishanelerden ve akıl hastanelerinden kaçtıktan sonra ABD'ye geldiği iddiasını tekrarladı. Trump, "Hapishanelerden ve akıl hastanelerinden çıkan milyonlarca insan ülkemize akın ediyor" ifadelerini kullandı. Münazarayı canlı blog üzerinden yayınlayan CNN ise, Trump'ın iddialarını destekleyen hiçbir veri olmadığına işaret etti. 

Trump, temmuz ayında düzenlenen suikasta ilişkin açıklamalarda da bulundu ve 'Harris ile diğerlerinin kendisi hakkında tekrarladığı retorik nedeniyle kafasına kurşun yediğini' savundu. Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından, saldırgan Thomas Matthew Crooks polis tarafından öldürülmüştü. Trump, saldırıda kulağından yaralanmıştı. 

'BAŞKAN OLSAYDIM RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE HAMAS SALDIRISI GERÇEKLEŞMEZDİ'

Eski başkan Trump, kendisinin yönetimde olması durumunda Rusya-Ukrayna savaşı ve Hamas saldırısının 'asla gerçekleşemeyeceğini' bir kez daha yineledi. Biden yönetiminin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gibi liderler karşısında 'zayıf' kaldığını iddia eden Trump, "İran, Donald Trump döneminde iflas etti. Şimdi İran'ın 300 milyar doları var çünkü benim uyguladığım tüm yaptırımları kaldırdılar" dedi. 

'DÜNYA LİDERLERİ TRUMP'A GÜLÜYOR'

Harris ise, "Dünya liderleri Donald Trump'a gülüyor" ifadelerini kullandı. Harris, şöyle devam etti: "ABD Başkan Yardımcısı olarak dünyayı dolaştım ve dünya liderleri Donald Trump'a gülüyor. Bazıları, sizinle çalışan askeri liderler de dahil olmak üzere sizin bir utanç kaynağı olduğunuzu söylüyor."

Harris'in açıklamalarının ardından Trump, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı överek karşılık verdi. "Bakın, Viktor Orban 'En çok saygı duyulan, en çok korkulan kişinin Donald Trump olduğunu' söyledi" diyen Trump, 2020'de düzenlenen başkanlık seçimlerini kazandığı iddiasını da tekrarladı. 

ABD'NİN AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLMESİ

Kamala Harris, Afganistan'dan ABD askerlerinin çekilmesine ilişkin soruyu ise söyle yanıtladı: "Başkan Biden'ın Afganistan'dan çekilme kararını destekliyorum. Dört başkan ABD askerlerini çekeceğini söyledi ve Joe Biden bunu yaptı." 

Harris, ABD'nin Ağustos 2021'deki çekilmesinin sonuçlarına değinmeden Trump ile Taliban yönetimi arasındaki anlaşmaya işaret etti. ABD birlikleri birkaç gün içinde 120 binden fazla insanı tahliye etmeye çalışırken 13 ABD askeri ve en az 200 Afgan öldürülmüştü. 

Trump ise, milyarlarca dolar değerindeki ABD askeri teçhizatının geride bırakıldığını ve bunların Taliban'ın elinde olduğunu ileri sürdü.

TRUMP'IN BİR İDDİASI DAHA YALANLANDI

Trump, başkan yardımcısı adayı olarak duyurduğu J.D. Vance de dahil olmak üzere birçok Cumhuriyetçi vekilin gündeme getirdiği başka bir iddiayı da yineledi. Trump, Ohio eyaletine bağlı Springfield şehrindeki göçmenlerin evcil köpekleri ve kedileri çalıp yediklerini ileri sürdü. "Orada yaşayan insanların evcil hayvanlarını yiyorlar" diyen Trump'ın iddiası, birçok basın kuruluşu tarafından yalanlandı. CNN'de yer alan haberde, polisin iddiayı destekleyen hiçbir kanıta rastlamadığı ve iddianın bir Facebook gönderisinden ortaya çıktığı belirtildi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)