Trump ısrarlı: Destek veren ülkelere özel davet!

Kudüs kararı nedeniyle Birleşmiş Milletler'de tecrit edilen ABD geri adım atmıyor. ABD'nin BM Daimi temsilcisi Nikki Haley, mali yardımı kesme tehdidini yineleyip kendilerine destek veren ülkelere özel resepsiyon daveti gönderdi.

Abone ol

DUVAR - ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararının Birleşmiş Milletler'de ezici çoğunlukla reddedilmesi sonrasında geri adım atmıyor. Washington BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Genel Kurulu'nda kabul edilen Kudüs kararında ABD'ye doğrudan ya da dolaylı destek veren 64 ülkeye özel bir resepsiyon verileceğini açıkladı.

Buna göre, BM'de 'hayır' oyu veren, çekimser kalan veya oylamaya katılmayan 64 ülkenin temsilcileri için 3 Ocak çarşamba günü bir resepsiyon düzenlenecek. Haley resepsiyonu, söz konusu ülkelere 'dostluklarından dolayı teşekkür' diye niteledi.

Amerikalı temsilci oylamadan sonra da, "ABD bu günü, egemen bir toplum olarak kendi hakkını kullanmasına karşılık Genel Kurul'da saldırıya uğradığı gün olarak hatırlayacaktır" demişti. Haley, Başkan Donald Trump'ın BM'ye yardımları kesme tehdidini de yineleyerek, "Bir kez daha BM'ye en büyük bağışı yapmak için arandığımızda bu günü hatırlayacağız" diye konuştu.

KİMLER ABD'YE DESTEK VERDİ?

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulu'nda ABD'nin mali tehditlerine rağmen dokuza karşı 128 oyla kabul edildi. 35 ülke çekimser kaldı; 21 ülke oylamaya katılmadı. ABD ve İsrail'in yanı sıra Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Togo ve Palau da karşı oy kullandı.

Çekimser kalan ülkeler ise şöyle: Avustralya, Antigua-Barbuda, Arjantin, Bahama Adaları, Benin, Butan, Bosna Hersek, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Dominikler, Ekvator Ginesi, Fiji, Haiti, Jamaika, Letonya, Lesoto, Kamerun, Kolombiya, Kiribati, Malavi, Macaristan, Meksika, Panama, Paraguay, Filipinler, Polonya, Romanya, Ruanda, Solomon Adaları, Güney Sudan, Trinidad Tobago, Tuvalu, Uganda ve Vanuatu. (Dış Haberler)