Trump: Korona virüsüne önlem olarak hidroksiklorokin kullanıyorum

ABD Başkanı Trump, korona virüsü nedeniyle önlem olarak sıtma ilacı (hidroksiklorokin) içtiğini açıkladı. Korona tedavisinde kullanılan ilaç, yan etkileri nedeniyle tartışma yaratmıştı.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, korona virüsüne (Covid-19) karşı önlem olarak hidroksiklorokin isimli sıtma ilacını kullandığını söyledi.

Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Trump, "Hidroksiklorokin alıyorum. Bir buçuk haftadır kullanıyorum. Her gün bir hap" dedi.

Korona virüsüne yakalanan hastaların tedavisinde sıtma ilacı kullanılıyor fakat yan etkileri ve virüse etkisine dair yeterli kanıt olmadığı gerekçeleriyle ilacın kullanımı tartışmalı.

Birçok ülkede Covid-19 tedavisinde denenen sıtma ilacının kullanımı, 31 Mart'ta ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

ABD'de korona için sıtma ilaçlarına onay

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri ile Virginia Üniversitesi'nin finanse ettiği bir araştırmada hidroksiklorokin kullanılan hastalarda ölüm oranlarının arttığı belirtildi. 11 Nisan'a kadar hastaneye kaldırılan 368 emekli askerin kayıtlarında yapılan incelenmede, hidroksiklorokin verilen hastalar arasındaki ölüm oranının, standart prosedüre tabi tutulan hastalardan iki kat daha yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı.

Koronaya karşı hidroksiklorokin tedavisi tartışılıyor: ABD'de ölüm oranını artırdı

FDA da daha sonraki açıklamasında ilacın bazı durumlarda ölümcül yan etkilere yol açabileceği uyarısı yapmıştı. İlacın bazı kişilerde kalp ritmi bozukluğuna neden olduğu ifade edilmişti.

Türkiye'de de korona virüsü tedavisinde hidroksiklorokin kullanılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de korona tedavisinin başarılı olmasının nedenleri arasında sıtma ilaçları klorokin ya da hidroksiklorokin kullanımına erken başlanmasını göstermişti.

Koca, "Ateş, boğaz ağrısı, öksürük vb. şikayetleri olan herkesi ‘Bir ateş düşürücü al, istirahat et, evinden çıkma’ diyen ülkelerden farklı olarak hastaneye çağırıyor, test ve tetkik yaparak kuşkulandığımız durumlarda da test neticelerini bile beklemeden klorokin ile tedaviye başlıyoruz" demişti.

Sıtma ilaçlarının korona virüsü tedavisinde kullanımına ilişkin uzman görüşü

İlacın önlem için kullanım iddiasıyla talebin artması üzerine uzmanlar, ilacın Covid-19 teşhisi konulan hastaların tedavisinde kullanıldığı uyarısında bulundular.

Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Sosyal medyada Covid-19 enfeksiyonundan korunmak için hidroksiklorokin kullanılmasına ilişkin dolaşan bilgiler, hastaların eczanelerden bu ilacı talep etmesine yol açmıştır. Bu ilaç Covid-19 enfeksiyonu tanısı konmuş kişilerin tedavisinde yer alan ilaçlardan birisidir. Hidroksiklorokin çeşitli yan etkileri olan ve çeşitli ilaçlarla etkileşimi bulunan bir ilaçtır. Spekülasyonlarla, dolaşan bilgi kirliliği ile mevcut ilaçların ve kaynakların bilinçsiz kullanımı ve suistimali, doktorlar tarafından bu tedaviye gereksinimi duyulan hastaların mağduriyetine yol açabilecektir" demişti. (HABER MERKEZİ)

Korona iddiasına yanıt: İlaç endişesiyle tedaviyi kesmeyin

Fransa'da doktorlara hidroksiklorokin uyarısı: Yan etki görülen vakalar artıyor

NYT: Trump hidroksiklorokine karşı çıkan aşı uzmanını kovdu