Trump Portland'ı neden sahiplenmedi?

Portland’da yaşanan saldırıya sessiz kaldığı için eleştirilerin hedefi haline gelen ABD Başkan’ı Donald Trump, saldırıyı Twitter üzerinden kınamakla yetindi. Trump'ın bu sessizliği tepkilere neden oldu.

Abone ol

DUVAR - ABD’nin Portland kentinde iki Müslüman genç kadını İslam karşıtı nefret söylemine karşı korumaya çalışırken bıçaklanarak hayatlarını kaybeden iki kişi için Trump’ın açıklama yapmamasına tepkiler büyüyor.  Gazeteci Dan Rather tepkisini Facebook hesabında “Umarım vaktinizi, bu konuya eğilmeye değer görürsünüz” yazarak gösterdi ve bu mesajın ardından gazeteciye destek mesajları yağdı.

Tepkilerin giderek büyümesinin ardından Trump pazartesi günü başkanlığın Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile saldırıyı kınadı. “Cuma günü Portland’da yaşanan saldırı kabul edilemez. Kurbanlar nefrete ve tolerasanssızlığa karşı koydular. Dualarımız onlarla” mesajını paylaştı.

ABD'nin Oregon eyaleti Portland kentinde bir trende biri başörtülü diğeri siyahi iki kadına hakaret eden Jeremy Christian adlı bir kişi, kendisine engel olmaya çalışan üç kişiye bıçakla saldırdı. 53 yasında emekli asker Ricky Best ve 23 yaşında yeni mezun Taliesin Myrddin, Christian’ın saldırısına karşı koymak isterken bıçaklanarak hayatlarını kaybettiler. Saldırıya karşı koymak isteyen 21 yaşındaki Micah David- Çöle’un sağlık durumu ise hala ciddiyetini koruyor.

Portland Belediye Başkanı ve FBI öldürülenleri kahraman ilan etti. Saldırgan ardından Christian’ın incelenen Facebook hesabında İslam ve Yahudi düşmanlığı içeren mesajlar ve Portland’da düzenlenen konuşma özgürlüğü mitinginde Nazi selamı verdiği videoları ortaya çıktı. Christian ayrıca 2002'de hırsızlık ve adam kaçırma suçundan suçlu bulunmuştu.

SİYASİ ATMOSFER IRKÇILIĞA ZEMİN OLUŞTURUYOR

Reuters’ da yayınlanan haberde, Portland Belediye Başkanı Ted Wheeler’in yaptığı konuşmada nefret ve şiddetin günümüzde fazlasıyla yaygın olduğuna ve içinde bulunan politik atmosferin ırkçı düşüncelerin yayılmasına zemin hazırladığına dikkat çektiği belirtildi.

Independent gazetesinde, ise Amerikan- İslam İlişkileri Konseyi yetkilisi Nihad Awad’ın açıklaması geniş yer tuttu. Awad yaşanan saldırıyı nefret suçu olarak nitelendirirken Trump’ın İslamcı gruplara olan tavrı ve göçmen karşıtı söylemleri sebebiyle Müslüman karşıtı eylemlerin 2015’e kıyasla 2016’da yüzde 50 oranından fazla artış gösterdiğini belirtti.

Politico.com’da Nahal Toosi’nin haberine göre ise Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nden başka bir yetkili Robert McCaw, Trump’ın Müslümanların ötekileştirilip milli güvenlik için tehdit unsuru olarak algılanmasına sebep olduğu ve onun ABD’li Müslümanlara karşı düşmanlığının nefret söylemlerini cesaretlendirerek Portland’da ki saldırıya ya yol açtığını iddia etti. McCaw “Trump Amerikalı Müslümanların eşit vatandaşlar olup ve onlarında korunmaya ihtiyaçları olduğuna katı olarak açıklık getirmelidir” dedi.

TRUMP’IN SÖYLEMLERİ İSLAMOFOBİNİN ARTMASINDA ETKİLİ

Washington Post gazetesi 2016 şubat ayında The Southern Poverty Law Center'ın (Yoksulluk Hukuk Merkezi) yaptığı araştırmaya yer vererek yükselişe geçen İslamofobiye dikkat çekmişti. SPLC araştırmaları nefret gruplarının 2015 yılında 34 iken 2016’da 101'e çıktığını ve bunda Trump’ın kışkırtıcı söylemlerinin etkili olduğunu iddia etti.

SPLC’ ye göre ABD'de nefret gruplarının sayısı son 30 yılda artış gösteriyor. Ancak bu artış en fazla 2016 yılında yaşandı. Raporun yazarı Mark Potok “Açık ara, en gözle görülür değişim İslam karşıtı grupların sayısındaki sıçrayışta oldu” açıklaması yaptı.

Habere göre, İnkârla Mücadele Birliği yöneticisi Ören Segal ise sosyal paylaşım ağlarında beyazların üstünlüğünü savunan mesajlarda artış olduğunu belirtti: Aşırı sağ genel olarak harekete geçmek için vaktin geldiğini düşünüyor. Müslümanları hedef alan saldırılarla artış olduğunu söyleyen uzmanlar, FBI’ın 2015 yılı raporunda nefret suçunun 2015’e oranlar yüzde 60 oranında arttığına dikkat çekiyor.