Trump 'Proje 2025' iddialarını reddetti: 'Hiçbir şey bilmiyorum'

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Trump, bir vakfın hazırladığı 'Proje 2025' isimli planın 'arkasında kimin olduğunu' bilmediğini, söylediklerine katılmadığını savundu.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Heritage Foundation isimli muhafazakar düşünce kuruluşunun hazırladığı 'Proje 2025' başlıklı plandan haberinin olmadığını iddia etti. 922 sayfadan oluşan plan, Trump'ın yeniden Başkan seçilmesi halinde, başkanın yetkilerinin büyük ölçüde genişletilmesini ve yaklaşık 50 bin hükümet yetkilisinin yerine Trump yanlısı isimlerin işe alınmasını öngörüyor. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, vakfın planı, ülkede göç, üreme hakları, çevresel korumalar ve LGBTİ+ hakları gibi pek çok alanda baskıcı bir politikaya işaret ediyor. Trump ise plana ilişkin kendi kurduğu sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, "Proje 2025 hakkında hiçbir şey bilmiyorum" diye yazdı.

'ÜLKEYİ GERİ ALMA SÜRECİNDEYİZ'

"Bunun arkasında kimin olduğu hakkında hiçbir fikrim yok" diyen Trump, "Söyledikleri bazı şeylerle aynı fikirde değilim; söyledikleri bazı şeyler ise son derece saçma ve berbat. Yatıkları herhangi bir şey konusunda onlara şans dilerim ama benim onlarla ilgim yok" diye konuştu. 

Kasımdaki seçimlerde Demokratların adayı Başkan Joe Biden'a karşı yarışacak Trump'ın paylaşımı, Heritage Foundation isimli vakfın başkanı Kevin Roberts'ın ABD'nin 'eğer sol izin verirse' kansız olabilecek 'ikinci bir Amerikan devriminin' ortasında olduğu sözlerinin ardından geldi. Steve Bannon’ın 'War Room' (Savaş Odası) isimli podcast programında konuşan Roberts, Cumhuriyetçilerin 'ülkeyi geri alma sürecinde olduğunu' iddia etmişti. 

'İKİNCİ DÖNEMİNE İLİŞKİN ELİMİZDEKİ EN NET VİZYON BU'

Trump'ın sosyal medya paylaşımının ardından konuyu değerlendiren pek çok muhalif isim ise söz konusu projede yer alan pek çok kişinin 'en yakın müttefikleri' olduğuna işaret ederek, Trump'ın 'Proje 2025'ten haberdar olmamasının olası olmadığını belirtti. CNN'den Alayna Treene, "Proje 2025'te dahli bulunan pek çok kişi Trump dünyasına yakın ve eski yönetiminde hizmet etmiş kişiler" yorumunda bulundu. Ekonomist ve The Guardian gazetesi yazarı Robert Reich ise konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Kandırılmayın. Oyun kitabı Trump'ın ilk döneminde atadığı 20'yi aşkın yetkili tarafından yazıldı. Bu, 2'nci Trump başkanlığına ilişkin sahip olduğumuz en net vizyon" ifadelerini kullandı. 

REAGAN DÖNEMİNDEN BUÜNE HERITAGE VAKFI

Donald Trump'ın kendi seçim kampanyası ekibi ise Kasım 2023'te Axios'a yaptığı açıklamada, kendi politika ajandalarının adının 'Agenda47' olduğuna işaret ederek, bunun 'Trump Beyaz Saray'a döndüğünde yapacaklarına ilişkin tek kapsamlı ve detaylı bakış olduğunu' savunmuştu. Ekip, başkalarından gelen önerilere ise 'takdirle' yaklaştıklarını belirtmişti. Fakat Heritage'ın iddiasına göre, 2017 yılında yaptıkları önerilerin yüzde 64'ü, Trump'ın başkanlığının ilk yılında hayata geçirdiği politikalar arasındaydı. 

Heritage Vakfı'nın hazırladığı ilk 'Liderlik Tezkeresi' de 1981 yılındaki Ronald Reagan yönetimi üzerinde büyük etki sahibi olmuştu. Vakfın iddiasına göre, dönemin ABD başkanı Reagan, manifestonun birere kopyasını 'kabinesindeki her bir kişiye' dağıtmıştı ve kurumun tavsiyede bulunduğu adımların yaklaşık üçte ikisi Reagan tarafından 'ya uygulanmış ya da hayata geçirilmesi için teşebbüslerde bulunulmuştu'. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)